Cukrų ir saldiklius turinčios elektroninės cigaretės gali būti uždraustos

Cukrų ir saldiklius turinčios elektroninės cigaretės gali būti uždraustos


Seimas svarstys siūlymą uždrausti elektronines cigaretes, jei jų skystyje yra cukraus ir saldiklių.


Antradienį parlamentarai po pateikimo pritarė tai numatančioms TS-LKD frakcijos nario  Vytauto Kernagio pateiktoms Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms. Pateikimo stadijoje jas palaikė 112  Seimo narių,  prieš buvo 5,  susilaikė 6  parlamentarai. Projektas svarstymui į Seimo salę turėtų sugrįžti birželio 20 d. Prieš tai jį turėtų apsvarstyti Seimo sveikatos reikalų komitetas.  


Tikimasi, kad uždraudus naudoti cukrų ir saldiklius elektroninių cigarečių skysčių sudėtyje, jos pasidarytų nepatrauklios jaunimui. „Į uždraustų priedų sąrašą siūlau įtraukti cukrų ir saldikius, nes  tai pagrindiniai priedai, kurie „padaro“ tą skonį“,- sakė V. Kernagis.


Beje, šiuo metu įstatymu draudžiama pateikti rinkai elektronines cigaretes ir jų pildykles su skysčiu, jeigu jame yra kvapiųjų medžiagų, kofeino arba taurino, arba kitų priedų ir stimuliuojamųjų junginių, kurie siejami su energija ir gyvybingumu, vitaminų arba kitų priedų, kurie sudaro įspūdį, kad elektroninės cigaretės ir elektroninių cigarečių pildyklės yra naudingos ar mažiau kenksmingos sveikatai.

REKLAMA


„Nors šiuo metu yra tam tikrų skonių draudimas, verslas į tai spjovė, mes mūsų tarnybos negali įrodyti, kad ten yra skonis“,- pateikdamas projektą sakė V. Kernagis. Jį priėmus, bet kokia laboratorija, anot jo, turės galimybę ištirti, ar skysčio sudėtyje yra cukraus ir saldiklių.


Seimo narys Vilius Semeška pastebėjo, kad priklausomybė ne tik nikotinui, bet ir cukrui skatina nemesti rūkyti.


Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė skeptiškai vertino pasiūlymą šiuo metu neveikianti draudimą papildyti dar vienu draudimu, nes "nepamatuotą draudimą paprastai lydi nepamatuotos pasekmės ir rizika". Parlamentarė ragino investuoti į prevenciją ir ilgalaikius sprendimus.


Apie nepasiteisinusį skonių draudimą kalbėjusi Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė pastebėjo, kad didėja skaičius jaunų žmonių, apsinuodijusių įvairiomis neaiškiomis medžiagomis.  „Ar papildomas draudimas nepaskatins šešėlinės prekybos, ar nesukels tokių pačių pasekmių?“,- svarstė ji.

REKLAMA


Projektą pateikęs Seimo narys V. Kernagis nemano, kad siūlomas reguliavimas prisidės prie  papildomų blogybių ir pakvietė parlamentarus įsitraukti į kovą su elektroninėmis cigaretėmis.


Siūloma, kad Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisos įsigaliotų šių metų lapkričio 1 d.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)