Būstas Kaune – perpus pigesnis nei sostinėje

Būstas Kaune – perpus pigesnis nei sostinėje


Nekilnojamojo turto (NT) ekspertai atskleidžia, kad pastaruoju metu augusios būsto kainos rudenį toliau didės, tuo tarpu būstas Kaune – perpus pigesnis nei sostinėje.


Liepą Vilniaus pirminėje būsto rinkoje stebėta pasiūlos atsistatymo tendencija, tačiau artėjant rudeniui, nekilnojamojo turto (NT) bumui, tiek naujos, tiek senos statybos butų kainos turėtų toliau augti. Rinką analizuojančių analitikų teigimu, kainoms pirminėje rinkoje įtakos turės šiuo metu „užšaldytų“ projektų paleidimas į rinką – pastebima, kad atnaujinus pardavimus, būsto kainos kai kuriuose projektuose kilo iki 30 proc.


Vilniaus gyvenamojo NT kainų pokyčius bei tendencijas kas mėnesį analizuoja nuomos su galimybe vėliau būstą išsipirkti paslaugas teikiančios kompanijos „Numai“ analitikai. Liepą įmonės ekspertai analizavo ir Kauno antrinės bei nuomos rinkos situaciją.


„Liepą pirminėje Vilniaus būsto rinkoje štilis tęsėsi – tokio mažo pardavimų skaičiaus nefiksuota nuo pat COVID-19 pandemijos pradžios 2020 metais, nors pasiūla pamažu pradeda atsigauti. Visgi vertinant kainų prognozes, panašu, kad tiek naujos, tiek senos statybos būstų kainos išlaikys augimo tendenciją ir ateinančiais mėnesiais“, – sako NT ekspertas Aurimas Čiagus.

REKLAMA


Pasiūlai atsigaunant – augančios NT kainos


Liepą Vilniaus pirminėje butų rinkoje buvo parduoti 59 butai. Palyginti su birželiu, kai buvo fiksuoti 97 parduoti objektai, parduoto NT skaičius krito 40 proc. Rekordiškai žemam pardavimų rodikliui įtakos turėjo fiksuoti 44 sutarčių nutraukimai – reikšmingai daugiau nei buvo įprasta rinkoje pastaruoju metu.


Liepą pirminėje Vilniaus NT rinkoje vidutinė buto su daline apdaila kaina siekė 3,1 tūkst. eurų už kv. m. Palyginti su birželiu, kai kv. m kaina buvo 3 tūkst. eurų, ji augo 3 proc.


Vidutinis 50 kv. m. butas su daline apdaila kainavo 155 tūkst. eurų, kai birželį kaina siekė 150 tūkst. eurų. Lyginant su metų pradžia, laisvų butų kv. m kaina pakilo 18 proc.


„Pirminėje Vilniaus būsto rinkoje stebime pasiūlos atsistatymą, dalis vystytojų po pertraukos vėl atnaujina pardavimus. Visgi, kaip ir tikėtasi, kartu su būsto pasiūlos atsistatymu auga ir jo kainos. Stebime ir tokius atvejus, kai jos kyla iki 30 proc. Tikėtina, kad rudenį, kai maždaug penktadalis šiuo metu „užšaldytų“ projektų turėtų atnaujinti savo pardavimus, NT kainos taip pat kils “, – teigia A. Čiagus.

REKLAMA


Liepą sostinės rinkai buvo naujai pasiūlyti 387 butai, tai yra didžiausias paskutiniu metu fiksuotas skaičius.


Šiuo metu pirminėje rinkoje yra likę daugiau nei 2,9 tūkst. laisvų butų.


Antrinėje rinkoje brangimas nestos ir rugpjūtį


Liepą vidutinė parduoto būsto su pilna apdaila kaina Vilniuje buvo apie 162 tūkst. eurų – 7 proc. daugiau, nei birželį. Vidutinė parduoto būsto kaina augo 5,5 proc. nuo 2,7 tūkst. eurų už kv. m. birželį iki 2,85 tūkst. eurų liepą. Praėjusį mėnesį vidutinis parduoto buto plotas Vilniuje buvo 57 kv. m.


Šiuo metu antrinėje Vilniaus NT rinkoje vidutinė parduodamo buto kaina (su pilna apdaila) yra 201 tūkst. eurų arba 3, 1 tūkst. eurų už kv. m., plotas – 62 kv. m.


„Mūsų vertinimu, pastarąjį mėnesį antrinėje rinkoje fiksuotas kainų augimas niekur nedings ir rugpjūčio mėnesį. Ruduo yra NT rinkos bumas, kai daug studentų persikelia į sostinę ir ieško būsto gyvenimui. Ši kiekvienais metais pasikartojanti tendencija daro įtaką tiek nuomos, tiek pardavimų rinkai“, – teigia ekspertas.


Palyginti su sostine, vidutinė parduoto būsto su pilna apdaila kaina Kaune siekė apie 100 tūkst. eurų – 50 proc. mažiau, nei Vilniuje. Parduoto būsto kv. m kaina buvo 66 proc. mažesnė ir siekė 1,7 tūkst. eurų.


Vidutinis parduoto buto plotas Kaune buvo praktiškai toks pats, kaip ir Vilniuje – 58 kv. m.


Šiuo metu antrinėje rinkoje vidutinė parduodamo buto kaina su pilna apdaila yra 108 tūkst. eurų (1,9 tūkst. eurų už kv. m), plotas – 63 kv. m.



Nuoma Kaune – 50 proc. pigesnė


Liepą Vilniuje vidutinis išnuomoto buto plotas buvo 46 kv. m, kaina siekė 655 eurų ir, palyginti su birželiu, reikšmingai nekito. Tuo tarpu Kaune būsto kvadratūra buvo kiek mažesnė – 43 kv. m. Vidutinė nuomos kaina čia siekė 440 eurų.


Šiuo metu vidutinė nuomojamo kv. m kaina Vilniuje yra 16 eurų (Kaune – 11 eurų), vidutinė būsto kaina – 750 eurų per mėnesį. Tuo tarpu Kaune būstą išsinuomoti galima 50 proc. pigiau – čia bendra nuomojamo buto kaina siekia 500 eurų.


Pasak A. Čiagaus, turimi duomenys rodo, kad Kauno nuomos rinka skiriasi nuo Vilniaus.


„Tiek nuomos, tiek parduodamo NT su pilna apdaila kainos yra maždaug 50 proc. mažesnės nei Vilniuje, tačiau nuomos pajamingumas Kaune yra didesnis nei Vilniuje. Sostinėje liepą jis nukrito ir šiuo metu siekia 4,6 proc., kai Kaune yra 5,2 proc. Situacija, kai nuomos pajamingumas Kaune yra aukštesnis nei Vilniuje, jau tapo standartine“, – sako jis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>