Šiandienos aktualijos: protestų Libane priežastys, geresnės sąlygos bedarbiams ir savigynos patarimai

Šiandienos aktualijos: protestų Libane priežastys, geresnės sąlygos bedarbiams ir savigynos patarimai


Protestų Libane kibirkštis – pokalbių programėlės mokestis. Daugės papildomai remiamų bedarbių. Apginti save galime ir be ginklų. Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai – 46-ojoje šių metų „Savaitėje“.


Protestų Libane kibirkštis – pokalbių programėlės mokestis

Libano gyventojai išėjo į gatves, protestuodami dėl pokalbių programėlės „WhatsApp“ apmokestinimo, bet kartu išliejo ir didelį savo nusivylimą Libano valdžia bei šalies ekonomikos būkle.


Viktoras DENISENKO

Masinės protesto akcijos kilo Libane spalio 17 dieną. Jų priežastis – šalies valdžios sprendimas įvesti mokestį programėlės „WhatsApp“ naudotojams. Pranešama, kad minėtas mokestis turėjo siekti 6 Jungtinių Amerikos Valstijų dolerius per mėnesį. Programėlė „WhatsApp“ Libane yra labai populiari, ją tarpusavyje bendraudami naudoja dauguma šios šalies gyventojų.


Pabrėžiama ir tai, kad naujas mokestis buvo reikalingas Libano valdžiai siekiant užlopyti biudžeto skyles. Pagal dar liepą patvirtintą projektą, Libano biudžeto deficitas sudarė 7,5 proc. Savaime suprantama, kad šios šalies valdžią kankino klausimas, kur rasti trūkstamų lėšų? Tačiau, kaip rodo dabartiniai įvykiai, sprendimas buvo netinkamas.

REKLAMA


Taigi pirmiausia žmonės išėjo į gatves, protestuodami dėl savo pamėgtos programėlės apmokestinimo. Jau po pirmųjų protesto akcijų Libano vyriausybė nusprendė patenkinti protestuotojų reikalavimus. Spalio 18-osios naktį šalies telekomunikacijų ministras paskelbė, kad numatytas mokestis yra atšaukiamas. Tačiau tai protestų nebesustabdė. Akivaizdu, kad jų priežastis yra kur kas didesnis nepasitenkinimas šalies valdžia. Klausimas dėl programėlės „WhatsApp“, atrodo, tapo tik paskutiniu lašu, perpildžiusiu visuomenės kantrybės taurę.


Šiandienos aktualijos: protestų Libane priežastys, geresnės sąlygos bedarbiams ir savigynos patarimai


Daugės papildomai remiamų bedarbių

Užimtumo tarnybos duomenimis, šių metų spalio 1 d. mūsų valstybėje buvo 137 tūkst. darbo neturinčių asmenų. Šios tarnybos informacinėje sistemoje buvo registruota 34,7 tūkst. darbo pasiūlymų, o nuo metų pradžios buvo įdarbinti 139 687 darbo neturėję asmenys.


Dr. Antanas PETRAUSKAS, socialinių problemų analitikas

Užimtumo rėmimo įstatymo yra nustatytos dvi užimtumo rėmimo priemonės: aktyvios darbo rinkos politikos priemonės ir užimtumo didinimo programos. Jos taikomos šiems darbo ieškantiems asmenims, registruotiems Užimtumo tarnyboje: 1) bedarbiams; 2) nedarbingiems asmenims; 3) užimtiems asmenims (tik profesinis mokymas).


Užimtumo tarnyba, bedarbiu įregistravusi darbo ieškantį asmenį, atlieka jo įsidarbinimo galimybių vertinimą, kurio tikslas – nustatyti ir parinkti tas darbo rinkos paslaugas ir (ar) aktyvios darbo rinkos politikos priemones, kurios tinka darbo ieškančiam asmeniui atsižvelgiant į jo turimą kvalifikaciją ir (ar) kompetenciją, darbo patirtį, nedarbo laikotarpį, sveikatos būklę ir kitas aplinkybes, darančias įtaką darbo ieškančio asmens įsidarbinimo galimybėms, ir sudaro individualų užimtumo veiklos planą ne ilgesniam kaip vienų metų laikotarpiui. Kitiems darbo ieškantiems asmenims minėtas planas sudaromas tik jų prašymu.

REKLAMA


Bedarbiu įregistruoto asmens individualiame užimtumo veiklos plane nurodomi šio asmens ir Užimtumo tarnybos įsipareigojimai dėl darbo rinkos paslaugų bedarbiui teikimo, aktyvios darbo rinkos politikos priemonių ir užimtumo didinimo programų įgyvendinimo bei bedarbio atsiskaitymo už savarankišką darbo paiešką ir veiklos pagal paslaugų kvitus vykdymą tvarka.


Šiandienos aktualijos: protestų Libane priežastys, geresnės sąlygos bedarbiams ir savigynos patarimai


Apginti save galime ir be ginklų

Pasukę laikrodžius viena valanda atgal, staiga pasijutome gyvenantys tamsoje. Ji pasitinka mus jau išeinančius iš darbų ir visai nusileidžia dar tada, kai tik ruošiamės į svečius ar pramogauti. Kad tamsūs vakarai neprišauktų pavojų, verta apgalvoti savigynos veiksmus.


Ramutė ŠULČIENĖ

Tenka pripažinti, kad fiziškai apsiginti nuo užpuoliko, juo labiau kelių, daugumai būtų per sunku. Panevėžio miesto kovos menų ir sveikatingumo klubo „Baltasis voras“ vadovas Valentinas Pečininas įsitikinęs, kad iš pradžių turime galvoti apie tai, kaip į rizikingas situacijas apskritai nepakliūti. „Mūsų kūno kalba, išvaizda ir elgesys viešose vietose yra pirmieji „ginklai“, leidžiantys save apsaugoti. Vagims norisi lengvos aukos, todėl jie pasirenka ne bet kokius praeivius, o tuos, kurie atrodo silpni, savimi nepasitikintys. Yra senučių, prie kurių niekam nesinori lįsti – iš karto matyti, kad gausi atgal su krepšiu ir dar būsi išplūstas prie visų. Beje, yra vaikinų, kurie eina susikūprinę, baugščiai žvalgosi, lyg juos kas norėtų užpulti. Tai tipiška nusikaltėlių auka, ji nei šauks, nei atgal trenks“, – jaustis tvirtai ir ramiai, skleisti pasitikėjimą savimi pataria V. Pečininas.


Pilnus šiuos straipsnius bei kitas naujienas, įžvalgas ir naudingus patarimus rasite žurnale „Savaitė“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)