Šiandienos aktualijos: saugi vaikų vasara, atlyginimų kilimas ir neatrasti miestų akcentai

Šiandienos aktualijos: saugi vaikų vasara, atlyginimų kilimas ir neatrasti miestų akcentai


Vaikams – ir saugi vasara, ir saugi vaikystė. Algų kilimo keliai ir pakalnės. Neatrasti miestų akcentai. Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai - 23-iojoje šių metų „Savaitėje“.


Vaikams – ir saugi vasara, ir saugi vaikystė


Artėja vaikų vasaros atostogos. Daugelis jų paliekami dienas leisti savo nuožiūra, tad jų saugumui įvairiausiose situacijose – gatvėje, vandenyje, iškilus smurto pavojui – reikia skirti gerokai daugiau dėmesio.

Teodora RAŠIMAITĖ


Apie saugumą reikia kuo daugiau kalbėti, nes tai padeda išvengti nelaimių, todėl Lietuvos vaikų ir jaunimo centras gegužės 31-ąją, Vaikų gynimo dienos išvakarėse, organizavo renginį „Mano vasara saugi“. Jame, be pareigūnų prisistatymo, vyko ugdymo specialistams skirta konferencija „Saugumo garantija. Kas ją gali suteikti?“, pažintiniuose užsiėmimuose neformaliojo švietimo pedagogai, stovyklų organizatoriai papasakojo, kaip padėti vaikams saugiai realizuoti save meno ir sporto veiklose, vasaros stovyklose.


Prasidėjus vasarai ir tėvams reikia pagalvoti, ar vaikai pakankamai žino apie saugumą, ar nevertėtų ne gąsdinti, o dalykiškai ir įdomiai apie tai pasikalbėti.

REKLAMA


Plačiau šia tema – rubrikoje „Patarimų mugė“.


Šiandienos aktualijos: saugi vaikų vasara, atlyginimų kilimas ir neatrasti miestų akcentai


Algų kilimo keliai ir pakalnės


Statistiškai vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje pastaraisiais metais auga gana sparčiai, tačiau praktiškai tai pajuto anaiptol ne visi dirbantieji, o dabar prognozuojama, kad atlyginimų kilimas gali ir lėtėti.


Arūnas MARCINKEVIČIUS

Pasak „Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio, pirmąjį šių metų ketvirtį vidutinis darbo užmokestis neatskaičius mokesčius buvo beveik dešimtadaliu didesnis nei prieš metus. Dar įspūdingiau atrodo atlyginimų augimas atskaičius mokesčius: dėl sumažėjusios mokesčių naštos daugeliui dirbančiųjų algos išaugo net 15 proc. Kyla klausimai, ar tokie augimo tempai yra tvarūs ir kokių tendencijų galima tikėtis ateityje? Ir koks vaidmuo šiame procese tenka valdžios institucijoms?


Atsakymai į tai – rubrikoje „Lietuvoje“.


Šiandienos aktualijos: saugi vaikų vasara, atlyginimų kilimas ir neatrasti miestų akcentai


Kad mieste nebūtų pilka ir nyku


Pasaulio miestuose jau seniai įprasta statinių fasadus puošti piešiniais. Į Lietuvą ši mada, t. y. ne grafitininkų teplionės, o išradingi, šmaikštūs, tam tikrą žinią praeiviams skleidžiantys gatvės meno kūriniai, atkeliavo gal tik prieš dešimtmetį. Šioje srityje, atrodo, pirmauja Kaunas, kur oficialiais piešiniais papuošta daugiau kaip 40 sienų ir plokštumų.


Giedrė MILKEVIČIŪTĖ


Daugiausia piešinių ant sienų atsirado entuziastų, prieš kelerius metus rengusių gatvės meno festivalius, dėka. Štai Vilniuje ant 21 namo sienų piešiniams atsirasti pasitarnavo 2016 m. surengtas festivalis „Vilnius Street Art“. Jo metu ant iš anksto parinktų namų fasadų ir kitų objektų tapė ne tik lietuvių dailininkai – sostinei dovanas paliko ir Lenkijos, Italijos tapytojai. Vilniaus turizmo informacijos centras yra parengęs rekomenduojamų pamatyti įdomiausių gatvės piešinių žemėlapį. Žinoma, tai padaryta pritarus miesto savivaldybei.


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Mieste“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)