S. Skvernelis: dėl migrantų krizės kai kuriose valstybės vietose gali prireikti įvesti nepaprastąją padėtį

S. Skvernelis: dėl migrantų krizės kai kuriose valstybės vietose gali prireikti įvesti nepaprastąją padėtį


Seimo opozicijos lyderis Saulius Skvernelis mano, kad kai kuriose Lietuvos vietose dėl iš Baltarusijos plūstančių nelegalių migrantų sukeltos krizės gali neišvengiamai prireikti įvesti nepaprastąją padėtį.


„Tai turi būti diskusija su politinėmis partijomis, su politinių partijų, frakcijų lyderiais. Ir jeigu mes apsisprendžiame, kad toks režimas yra neišvengiamas, o aš tikrai manau, kad mes prie to artėjame, kad jis bus neišvengiamas, tai reikia visuomenei paaiškinti, ką tai duotų“, – antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė S. Skvernelis.


„Kad tai neapimtų visos šalies teritorijos, kad nebūtų priimami sprendimai dėl politinių teisių ir laisvių suvaržymo“, – akcentavo jis.


Opozicijos lyderio teigimu, tam tikrose Lietuvos vietose įvesta nepaprastoji padėtis padėtų mobilizuoti valstybės ir savivaldos resursus ir užtikrinti valstybės sienų neliečiamumą.


„Būtų galima mobilizuoti tiek savivaldos, tiek ir valstybės resursus, tiek ir visas maksimalias pajėgas, kad būtų užtikrintas mūsų valstybės sienų neliečiamumas. O tai yra vienas iš nepriklausomos valstybės pagrindinių atributų efektyviai kontroliuoti savo sienas“, – sakė politikas.

REKLAMA


Visgi įvedus nepaprastąją padėtį ir nepasistengus išsklaidyti visuomenės baimių, rezultatas tokio sprendimo, pasak jo, būtų neigiamas.


„Jeigu tik vėl bus siūlomas sprendimas įvesti tokią padėtį, tai, aš suprantu, koks bus rezultatas Seime, arba kokia bus visuomenės reakcija. (...) Žmonių baimės yra natūralios, jas reikia išsklaidyti ir labai aiškiai pateikti planą“, – teigė S. Skvernelis.


„O paaiškinus tikrai dauguma žmonių suprastų, aišku, išskyrus tuos, kurie nori sau susirinkti kažkokių politinių dividendų“, – pažymėjo jis.


S. Skvernelis apie situaciją prie Rūdninkų poligono: labai gaila, kad policija turi taisyti politikų klaidas


S. Skvernelis laikosi pozicijos, kad pirmadienį prie Rūdninkų poligono susiklosčiusi situacija, kai patekimą į jį užblokavusius protestuotojus policijos pareigūnams reikėjo patraukti jėga, yra susijusi su tuo, kad Vidaus reikalų ministerija (VRM) esą neturi strategijos, kuria iš anksto numatytų, kur nelegalūs migrantai turi būti apgyvendinti.

REKLAMA


„Labai gaila, kad policija turi taisyti politikų klaidas. Naudoti, aš manau, proporcingą, adekvačią jėgą, bet prieš savo žmones. Tai apie ką mes kalbame, kai pareiškiame, kad mes apginsime, užtikrinsime žmonių saugumą bendraujant su nelegaliais migrantais.


Ten vyksta kažkokie neramumai, bet pajėgos nesikiša, bet kai įvyko spontaniškas protestas, tada reakcija buvo. Policija tai turėjo padaryti, nes patekimas į VRM žinybinį objektą negali būti blokuotas. Tačiau žmonėms pasiųstas blokas signalas ir policija atsidūrė tarp dviejų barikadų pusių dėl politikų nekompetencijos ir klaidų“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė S. Skvernelis.


Opozicijos lyderis įsitikinęs, kad neramumai Rūdninkuose išvis nebūtų kilę, jeigu valdantieji visuomenei būtų pateikę aiškų nelegalių migrantų apgyvendinimo planą, paaiškintų savo sprendimų pagrįstumą.


„Policija turėjo ištaisyti politikų pridarytas klaidas arba nesąmones. Jeigu to nebūtų, tai policija šitoje vietoje nebūtų turėjusi reaguoti. Tačiau kai yra blokuojamas patekimas į Vidaus reikalų ministerijos specifinę objektą, poligoną – tai yra neteisėti veiksmai. Aišku, kai žmonės jau įsiaudrinę, policijos aiškinimas yra kitoks, specifinis. Ten tų žmonių neturėjo būti.


Jeigu sprendimai būtų priimti iš karto, visai visuomenei paaiškinus, kad Rūdninkų poligone yra įrengta reikalinga infrastruktūra, įrengus apgyvendinimo infrastruktūrą jokio pavojaus nėra. Žinant mūsų Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų profesionalumą ir patirtį, jokio pavojaus nėra“. – tvirtino S. Skvernelis, tuo pačiu pažymėdamas, kad policijos veiksmai visgi buvo teisėti ir adekvatūs.



„Nereikėjo blaškytis. Dieveniškės, dar kažkas, kiti rajonai, numesta savivaldai spręsti. Tai ir sukėlė tokią situaciją. Policija turėjo reaguoti. Manau, (bent jau iš filmuotų vaizdų mačiau) kad sureagavo pakankamai adekvačiai, nenaudojo perteklinės jėgos, perteklinio smurto. Ir tą turėjo padaryti. Ir manau, kad tai padarė vėlgi ne be politinės vadovybės nurodymo“, – mano jis.


Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos parlamentaras visgi akcentavo, kad poligonai yra tinkama vieta nelegalių migrantų apgyvendinimui, kadangi tai yra toliau nuo gyvenviečių nutolusios teritorijos.


„Yra pakankamai didelė VRM infrastruktūra, kurią galima panaudoti. Rūdninkų poligonas yra vienas iš tų, kur tikrai buvo galima numatyti pačioje pradžioje. Tokių poligonų VRM turi ne vieną. Nustūmimas iš vienos bendruomenės į kitą nieko neišspręs. Visi žmonės bijo“, – kalbėjo opozicijos lyderis.


„Valstietis“ pažymi, kad valdančiųjų sprendimas įkurdinti apgyvendinimo centrą prie pat pasienio su Baltarusija esančiame Dieveniškių miestelyje taip pat nebuvo teisingas sprendimas. Jo nuomone, kylantys neramumai šioje gyvenvietėje gali būti labai geras pretekstas įsikišti kaimyninės valstybės diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai.


„Dieveniškėse strategiškai visiškai netinkama vieta, tai yra kilpoje šalia valstybės sienos, kur sukėlus neramumus tikrai atsirastų pagundos kištis iš kitos šalies, bandant gelbėti žmones. Kaip mes matėme vadinamojo anos valstybės prezidento pareiškimus, kad čia šaudoma žmonėms virš galvų“, – teigė S. Skvernelis.


Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, Rūdninkų poligone bus galima apgyvendinti iki 1,5 tūkst. migrantų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)