G. Landsbergis: Lietuva remia Balkanų šalių integraciją į ES

G. Landsbergis: Lietuva remia Balkanų šalių integraciją į ES


Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis po susitikimo su Šiaurės Makedonijos vicepremjeru Nikola Dimitrovu teigė, kad Lietuva nuosekliai remia Europos Sąjungos plėtrą į Vakarų Balkanus ir pasisako už galimybę ES narėmis tapti visoms Europos valstybėms, puoselėjančioms europietiškas vertybes. Tuo tarpu Šiaurės Makedonijos vicepremjeras teigė, kad jie sieks pasimokyti iš gerosios patirties, kurią sukaupė Lietuva būdama ES dalimi.


„Vyko puiki diskusija, turėjau galimybę pasidalinti Lietuvos europinės integracijos patirtimi, užtikrinti visokeriopą Lietuvos paramą Šiaurės Makedonijos Europos integracijos tikslams ir pagalbą trikdžiuose, kurie tame kelyje iškyla“,– penktadienį po susitikimo su Šiaurės Makedonijos vicepremjeru sakė G. Landsbergis.


N. Dimitrovas po susitikimo su G. Landsbergiu kalbėjo, kad Šiaurės Makedonijai pavykus išspręsti šalies pavadinimo problemą, ji nuosekliai sieks integracijos į Europos Sąjungą, ir pabrėžė, kad Lietuvą laiko geruoju narystės ES pavyzdžiu, iš kurio ši Balkanų valstybė turi ko pasimokyti.

REKLAMA


„Mes, Balkanai, turime daug išmokti iš jūsų regiono, iš Baltijos šalių. Šiaurės Makedonijai reikia daug išmokti iš patirties, kurią Lietuva sukaupė būdama Europos Sąjungoje, kol Šiaurės Makedonija buvo laukiamajame“,– teigė N. Dimitrovas pažymėdamas, kad Šiaurės Makedonija jau metus yra NATO narė bei kad ši valstybė ir toliau sieks gyventi pasaulyje, kuris yra grindžiamas taisyklėmis, o ne jėga.


„Norėtumėm gyventi pasaulyje, kuriame galioja taisyklės. Mes nesame sužavėti, kai valstybių sienos keičiamos jėga ir šiandien turėjome labai prasmingą diskusiją“,– sakė Šiaurės Makedonijos atstovas.


Šiaurės Makedonijos vicepremjeras Europos reikalams N. Dimitrovas susitikime su užsienio reikalų ministru G. Landsbergiu aptarė dvišalio bendradarbiavimo stiprinimo galimybes, Šiaurės Makedonijos integracijos į Europos Sąjungą (ES) perspektyvas, aktualius regioninio saugumo klausimus, Baltijos valstybių bendradarbiavimo patirtį.

REKLAMA


2020 metų kovo 28 dieną Šiaurės Makedonija tapo 30-ąja, NATO aljanso nare. Šiuo metu Šiaurės Makedonija siekia, kad kuo greičiau būtų patvirtintos ES derybų programos ir surengta pirmoji tarpvyriausybinė konferencija, kad būtų pradėtos ES derybos su Šiaurės Makedonija.


Šiaurės Makedonijos vicepremjeras taip pat susitiks su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte bei Seimo pirmininko pavaduotoja Radvile Morkūnaite-Mikulėniene.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)