G. Šimkus: Lietuvos skolos lygis yra išaugęs, bet gąsdintis nereikėtų

G. Šimkus: Lietuvos skolos lygis yra išaugęs, bet gąsdintis nereikėtų


Kandidatas į Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkus Gediminas Šimkus sako, kad Lietuvos skolos lygis dėl koronaviruso pandemijos sukeltos situacijos yra išaugęs, tačiau, anot jo, dėl to „gąsdintis nereikėtų.“


„Susiduriame su krize, su kokia nesame susidūrę. Tai nėra įprasta ekonomikos krizė, tai epidemiologinio atsako sukelta krizė, todėl jeigu mes imamės epidemiologinių priemonių ir tokiu būdu apribojame verslo sąlygas, neturime eskaluoti problemos į ekonomikos sektorių. Todėl ta parama, kurią valstybės universaliai per visą pasaulį teikia, yra labai svarbi“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje sakė G. Šimkus, atsakydamas į konservatorių frakcijos nario Mato Maldeikio klausimą.


„Lietuvos skolos lygis yra išaugęs ir pasiekęs tam tikrus mums neįprastus kaip šaliai lygius, bet tai yra kur kas mažiau nei vadinamasis Mastrichto kriterijus (60 proc. nuo BVP). Tai kur kas mažesni lygiai nei kitose euro zonos valstybėse. Nereikia, manau, gąsdintis šiuo lygiu, nes suprantame, kodėl jis atsirado, kodėl jis reikalingas. Jis reikalingas padėti išgyventi ekonomikai“, – teigė G. Šimkus.

REKLAMA


Jo teigimu, svarbu, kad lėšos iš Europos Sąjungos Atsigavimo fondo (Recovery and Resilience Facility, RRF) būtų nukreiptos investicijoms, kurtų potencialą šalies ekonomikos augimui.


„Manau, labai svarbu, kad mes šitą situaciją išnaudotume maksimaliai kiek įmanoma – RRF fondo lėšas ir ES lėšas, kurios investuojamos, kuria potencialą šalies ekonomikos augimui – kad būtų maksimaliai išnaudoti tie dalykai, nes per tai sukursime sąlygas, kaip skolą sumažinti“, – teigė G. Šimkus.


Pasak G. Šimkaus, svarbu turėti ir planą bei numatyti tarpinius ir galutinius tikslus skolos sumažinimo darbuose.


Valstybės kontrolė kovo 18 dieną skelbė, kad per praėjusių metų antrą–trečią ketvirčius valstybės skola padidėjo 6,2 mlrd. eurų.


„Tokio skolos dydžio nesame turėję. Europos Audito Rūmai atkreipia dėmesį į valstybių skolas ir nurodo, kad yra glaudus ryšys tarp valstybės skolos lygio ir fiskalinio pajėgumo reaguoti į kitas krizes ir finansuoti ilgalaikį augimą“, – anksčiau pranešime teigė valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>