Naujoji finansų ministrė: pajamų apmokestinimas pagal turimus išlaikytinius padarytų mokesčių sistemą teisingesne

Naujoji finansų ministrė: pajamų apmokestinimas pagal turimus išlaikytinius padarytų mokesčių sistemą teisingesne


Komentuodama naujosios Vyriausybės programoje numatytą siekį, kad pajamos būtų apmokestinamos, atsižvelgiant ne tik į asmens pajamų dydį, bet ir turimus išlaikytinius, paskirtoji finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad toks modelis padarytų mokesčių sistemą teisingesne bei padėtų siekti socialinės gerovės tam tikrose srityse.


„Matome, kad Lietuvoje susiklosčiusi situacija su skurdo lygiu ir pajamų nelygybe išties yra kelianti nerimą, ir jau nebeužtenka tų taikomų priemonių, bandymo tai tvarkyti išmokomis. Man atrodo, kad, jei galėtume pajamas apmokestinti šeimai, nepaisant to, iš kokios veiklos jos buvo gautos, turbūt padarytų pačią mokesčių sistemą teisingesne“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė ji.


G. Skaistė taip pat teigė, kad toks mokesčių mokėjimo modelis padėtų siekti ir tam tikrų socialinių tikslų.


„Jei galėtume atsižvelgti į išlaikytinių skaičių, tuomet manau, kad sistema taptų tokia, kuri padėtų mums siekti ir tam tikrų socialinių tikslų: pajamų nelygybės mažėjimo, skurdo lygio mažėjimo. Kad visgi šeimoms, kurios turi daugiau išlaikytinių, (...) mokestinė našta būtų mažesnė“, – sakė G. Skaistė.

REKLAMA


Visgi paskirtoji ministrė pridūrė, kad pagrindinė tokio mokesčių mokėjimo modelio problema – galimas piktnaudžiavimas.


„Problema nėra numatyti tam tikrus tarifus ar neapmokestinamus dydžius, bet numatyti visas situacijas, kaip galima būtų piktnaudžiauti sistema ir kaip ji galėtų būti taikoma. Man atrodo čia yra pagrindinė problema“, – tikino ji.


Vyriausybės programoje nurodyta, kad planuojama ilgainiui pereiti prie šeimos (namų ūkio) kaip pajamų mokesčio mokėtojo. Toks principas leistų taikliau išnaudoti pajamų mokestį socialinės politikos tikslais, užtikrinant, kad pajamų apmokestinimas atsižvelgia ne tik į pajamų dydį, bet ir turimus išlaikytinius.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>