V. Čmilytė-Nielsen: paradoksalu, bet tragiški matematikos egzamino rezultatai – palankūs A. Monkevičiui

V. Čmilytė-Nielsen: paradoksalu, bet tragiški matematikos egzamino rezultatai – palankūs A. Monkevičiui


Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad prasti matematikos egzamino rezultatai tapo savotišku išsigelbėjimu švietimo, mokslo ir sporto ministrui Algirdui Monkevičiui, nes nukreipė visuomenės dėmesį nuo kitų svarbių švietimo problemų.


„Matematikos rezultatų kitaip nei tragiškais vertinti neįmanoma, kas trečias mokinys, pasirinkęs egzaminą, jo neišlaikė. Tai tik apnuogina sisteminio švietimo ydas ir akivaizdžiai reikalauja rimtų pokyčių švietimo srityje“, – „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.


Liberalų sąjūdžio pirmininkės nuomone, pokyčiai būtini rengiant mokytojus, ruošiant mokinius egzaminams. V. Čmilytės-Nielsen įsitikinimu, būtina pertvarkyti ir mokyklų tinklą, ugdymo programas. Politikė taip pat teigia, kad tragiški matematikos egzamino rezultatai nukreipia visuomenės dėmesį nuo kitų esminių švietimo problemų, todėl yra palankūs švietimo, mokslo ir sporto ministrui.


„Paradoksaliai matematikos egzaminai tampa gelbėjimosi ratu švietimo, mokslo ir sporto ministrui A. Monkevičiui, nes visas dėmesys dabar yra sutelktas į juos, o švietimo srityje didžiulių problemų yra kur kas daugiau. Šiomis savaitėmis svarstomas ir ateities DNR planas, kurį trumpai apibūdinant galima tiesiog pavadinti investicija į praeitį“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA


„Kai mes turime unikalią galimybę investuoti į ateitį, į naujus projektus, į tikrus pokyčius švietimo srityje, na iš esmės bus palaikomi senai veikiantys projektai, kurie neaišku, ar neša naudą“, – pridūrė ji.


Pastarąją savaitę prezidentas Gitanas Nausėda žurnalistams teigė, kad nacionalinis susitarimas dėl švietimo yra būtinas, o jame pagrindinis prioritetas privalo būti mokymosi kokybė bei rezultatai. Jis taip pat sukritikavo ministrą A. Monkevičių, kuris, paaiškėjus, kad matematikos valstybinio brandos egzamino neišlaikė trečdalis abiturientų, prakalbo apie reikalingas „sistemines pertvarkas“.


„Aš irgi sutikčiau, kad sisteminių pertvarkymų reikia, bet tai sako ministras, kuris jau baigia savo kadenciją. Natūraliai kyla klausimas: gerbiamas ministre, jūs į šį postą ne prieš du mėnesius atėjote, jūs praktiškai dirbate kelerius metus ir tai netgi ne pirma kadencija“, – sakė šalies vadovas.


Kaip pastarąją savaitę pranešė Nacionalinė švietimo agentūra, 2020 m. matematikos valstybinį brandos egzaminą išlaikė 67,61 proc. kandidatų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)