„Sodra“: vidutinio atlyginimo augimas padidino ir senatvės pensijas

„Sodra“: vidutinio atlyginimo augimas padidino ir senatvės pensijas


Per 2023 m. apie 12 proc. augęs vidutinis darbo užmokestis (VDU) nulėmė tokį patį dydį siekusį senatvės pensijos išaugimą, teigia „Sodros“ statistikos, analizės ir prognozės skyriaus patarėja Kristina Zitikytė.


Jos teigimu, paskutinį praeitų metų ketvirtį atlyginimai, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, padidėjo 216 eurų.


„Nuo metų vidurio darbo pajamos augo sparčiau nei metinė infliacija. Nepasitvirtino nuogąstavimai, kad dėl ekonominių krizių ar karo pasekmių į metų pabaigą augimas gali sulėtėti. Pastarųjų kelerių metų tendencija, kai kiekvienais metais gyventojų darbo pajamos didėjo vidutiniškai po 12–13 proc., išsilaikė ir 2023 metais“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė K. Zitikytė.


„Didėjant darbo pajamoms, didėja ir išmokos. Ir pernai senatvės pensija padidėjo 12 proc.“, – pridūrė ji.


Taip pat, anot jos, lyginant 2023 m. lapkritį su 2022 m. lapkričiu smarkiai išaugo ir kitos išmokos. Vienos dienos ligos išmoka padidėjo 13 proc., vaiko priežiūros išmoka išaugo 17 proc., nedarbo išmoka – 15 proc., motinystės išmoka – 18 proc., o tėvystės išmoka – 4 proc.  


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 19 (2024)

    Savaitė - Nr.: 19 (2024)



Daugiau >>