V. Čmilytė-Nielsen: nemanau, kad stabdyti sveikatos reformą būtų teisingas kelias

ELTA / Josvydas Elinskas


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nemato reikalo stabdyti šiuo metu vykdomos sveikatos reformos, nors pripažįsta, kad darbo šioje srityje yra dar nemažai.


„Stabdyti reformą nemanau, kad būtų teisingas kelias“, – „Žinių radijui“ trečiadienį kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.


Sveikatos reforma kritikos susilaukė po to, kai trijose šalies ligoninėse – Vilniuje, Raseiniuose ir Zarasuose – gydytojai masiškai išėjo iš darbo. Kai kurie politikai teigė, kad ligoninėse kylančios krizinės situacijos yra būtent reformos pasekmė.


Tačiau V. Čmilytė-Nielsen pažymėjo, kad nei vienas pastarųjų atvejų nėra susijęs su vykdomais pokyčiais.


„Tikrai nei Zarasų, nei Vilniaus Centro poliklinikos, nei kitas atvejis nėra susijęs su sveikatos reforma, todėl sieti juos būtų neteisinga“, – pabrėžė Seimo pirmininkė.


Visgi parlamento vadovė neslėpė, kad pokyčių įgyvendinimo procese dar yra ką tobulinti.


„Ką girdžiu iš kai kurių liberalų merų, informacijos apie reformą – trūksta, o komunikacija apie ją yra ganėtinai chaotiška. Ir čia, matyt, reikėtų pasitempti ir užtikrinti, kad savivaldybės gautų išsamią informaciją ir suprastų, kokie yra planuojami žingsniai“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA


„Darbo sveikatos srityje yra per akis, tačiau tai – ne priežastis stabdyti tai, kas pradėta“, – sakė Seimo pirmininkė.


Nuo rugpjūčio 1 d. Lietuvos savivaldybės gali pradėti steigti sveikatos centrus, kuriuose būtų suteikta bent 80 proc. bazinių sveikatos priežiūros paslaugų. Savivaldybės sprendimus dėl sveikatos centrų kūrimo jungiant viešąsias arba privačias gydymo įstaigas turės priimti iki šių metų pabaigos.


Sveikatos centre bendradarbiavimo pagrindu turėtų būti sujungtos visuomenės sveikatos, pirminės ambulatorinės, pirminio lygio stacionarinės, antrinio lygio ambulatorinės, vidaus ligų (terapinio profilio) ir skubiosios medicinos pagalbos paslaugos, tačiau jų spektras savivaldybėse skirsis, priklausomai nuo kiekvienos dydžio.


Liepos pradžioje Zarasų ligoninę paliko 12 gydytojų, kurie nesutiko su savivaldybės įgyvendintu ligoninės reorganizavimu. Dėl gydytojų trūkumo Zarasuose sustabdyta kelių ligoninės skyrių veikla.

REKLAMA


Problemos dėl darbą paliekančių medikų kilo ir Raseiniuose – miesto ligoninę dėl naujo įstaigos vadovo konkurso pranešė ketinantys palikti 7 darbuotojai. Gydytojai prašė mero konkursą organizuoti skaidriai, tačiau, jų teigimu, išgirsti nebuvo. Dėl išeinančių medikų Raseinių ligoninės vidaus ligų skyriuje pradėtas riboti planinis pacientų priėmimas.


Iš darbo pasitraukė ir 40 Vilniaus Centro poliklinikos darbuotojų.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)