G. Skaistė: vidutiniu ir ilgesniuoju laikotarpiu sankcijų poveikis Rusijai tik stiprės

G. Skaistė: vidutiniu ir ilgesniuoju laikotarpiu sankcijų poveikis Rusijai tik stiprės


Finansų ministrė Gintarė Skaistė pabrėžia, kad, nepaisant Rusijos skleidžiamo klaidingo naratyvo, Vakarų sankcijos veikia ir turi reikšmingą neigiamą poveikį agresorės ekonomikai.


Anot ministrės, svarbu nepamiršti, jog sankcijų taikymas prilygsta maratonui, o ne sprintui – su laiku ribojimai vis labiau spaus rusijos ekonomiką ir viešuosius finansus.


„Dažnai girdime Kremliaus skleidžiamą mitą, jog tarptautinės sankcijos neveikia rusijos ir yra kenksmingesnės Vakarams. Turime suprasti, kad tai informacinio karo prieš mūsų visuomenes dalis. Duomenys rodo, kad sankcijos reikšmingai veikia rusijos ekonomiką ir valstybės finansus, nors neigiamas poveikis pasireiškia galbūt lėčiau nei daugelis norėtų.


Privalome suprasti, kad sankcijų taikymas yra panašesnis į maratoną nei į sprintą – jų poveikis stiprėja su laiku, kiekvieną dieną agresorei kandant vis skaudžiau. Vidutiniu ir ilgesniuoju laikotarpiu sankcijų poveikis tik stiprės – tai ribos ūkio augimo potencialą ir režimo galimybes finansuoti karą, – pažymėjo finansų ministrė G. Skaistė. – Kartu turime nepamiršti, kad neigiami padariniai Europos ir pasaulio ekonomikai kyla ne iš Vakarų sankcijų, o iš rusijos vykdomo karo ir manipuliavimo energetiniais ištekliais.“

REKLAMA


Ministrė taip pat akcentavo, jog būtina ir toliau ne tik stiprinti sankcijas, bet ir rūpintis jų įgyvendinimo efektyvumu, užkardant galimas jų apėjimo rizikas.


„Turime ir toliau plėsti sankcijas bei užkardyti galimus jų apėjimo kelius. Svarbu orientuotis į esminius rusijos pajamų šaltinius, visų pirma energetikos sektorių. Taip pat būtina plėsti sektorines sankcijas ir įtraukti į sankcijų režimą iki šiol nesankcionuotus rusiškus bankus bei finansų įstaigas. Sankcijos bus tik dalinai veiksmingos, jei Rusija ras kelių jas apeiti. Todėl reikia skirti ypatingą dėmesį sankcijų apėjimo rizikoms per trečiąsias šalis, šiam tikslui panaudojant visus Vakarų šalių turimus svertus, įskaitant ekonominius ir finansinius“, – pažymėjo G. Skaistė.


Finansų ministrė akcentavo ir būtinybę panaudoti užšaldytą rusijos turtą Ukrainos atstatymui, kuris galėtų padengti reikšmingą dalį atstatymo poreikio, kuris, Pasaulio banko vertinimu, siekia 411 milijardų dolerių. Skaičiuojama, jog Vakarų šalyse užšaldytas rusijos turtas siekia apie 300 milijardų dolerių centrinio banko rezervų ir dar apie 50 milijardų dolerių oligarchų lėšų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)