I. Šimonytė: VSD kaip institucija pasitikiu, nereikėtų šios diskusijos suvesti į D. Jauniškį

I. Šimonytė: VSD kaip institucija pasitikiu, nereikėtų šios diskusijos suvesti į D. Jauniškį


Premjerė Ingrida Šimonytė, vertinama „Pranešėjo ir Prezidento“ knygoje keliamus klausimus dėl galimai neteisėto duomenų rinkimo apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu, akcentuoja visiškai pasitikinti Valstybės saugumo departamentu (VSD) kaip institucija. Tuo tarpu, ar pasitiki VSD vadovu Dariumi Jauniškiu – premjerė aiškiai neatsako.


„Aš nenorėčiau vis dėlto suvesti dalykų į personalijas, nes, man atrodo, kas valstybių veikime yra svarbu, valstybių veikime yra svarbu institucijos. Ir kaip instituciją mes turime suprasti ne tik kad įstaigą, pastatą, vadovą kolektyvą, bet tiesiog visą: ir taisyklių, principų, darbo etikos, kokybės principus“, – LRT radijui ketvirtadienį teigė I. Šimonytė.


„Tai taip, aš Valstybės saugumo departamentu, kaip institucija, tikrai pasitikiu. Ir, man atrodo, kad dabar suvesti visą šitą diskusiją konkrečiai į Darių Jauniškį nederėtų“, – taip pat pažymėjo ji.


Premjerė pabrėžia, kad VSD yra labai svarbi institucija, todėl, pasak jos, bet koks šešėlis departamento darbui turi labai rimtas pasekmes.


„Kita vertus, mes turime būti taip pat suinteresuoti, kad tokios institucijos būtų maksimaliai stiprios. Kad nebūtų tokių dalykų, kuriais būtų galima kažkaip tas institucijas neteisėtai spausti“, – sakė Vyriausybės vadovė ir pažymėjo, kad kilusioje diskusijoje esminis klausimas yra tai, kaip VSD, tikrindama asmenis, laikėsi procedūrų.

REKLAMA


„Didžiausias klausimas yra procedūrų laikymasis, standartų laikymasis, taisyklių laikymasis ir labai aiški galimybė patikrinti kas buvo daroma, kaip buvo daroma ir, kad tikrai buvo daroma laikantis taisyklių“, – taip pat pažymėjo I. Šimonytė.


D. Pancerovo ir B. Davidonytės knygoje atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu, taip pat nemažai dėmesio skiriama G. Nausėdos rinkiminei kampanijai bei prezidentavimo laikotarpiui.


Seimo NSGK narys Raimundas Lopata mano, kad pavasario sesijoje reikėtų sudaryti parlamentinio tyrimo komisija, kuri toliau aiškintųsi istorijos dėl VSD rinktų duomenų apie privačius asmenis detales.


VSD vadovybė griežtai atmeta viešai reiškiamus būgštavimus, esą žvalgyba rinko informaciją.


Praėjusią savaitę knygų mugėje apsilankęs šalies vadovas, paklaustas, ar spėjo susipažinti su naujai išleista knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“, teigė „pasakų nebeskaitantis“.

REKLAMA


„Aš pastaruosius 20 metų pasakų nebeskaitau. Kažkada savo dukrom skaitydavau, dabar nebeskaitau, todėl nelabai galiu pasakyti, kas ten yra parašyta. Bet kuriuo atveju vėlgi palieku tai skaitytojams. Tegul skaitytojai skaito, daro savo išvadas, o aš šioje vietoje galiu pasakyti tiek, kiek pasakiau“, – Knygų mugėje susirinkusiems žurnalistams teigė G. Nausėda.


Galiausiai šalies vadovas suabejojo, ar žurnalistų knygoje papasakota istorija nėra „užsakomoji žurnalistika“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)