I. Šimonytė: kitais metais paskelbsime, kada Lietuva išeis iš BRELL žiedo ir sinchronizuos elektros tinklus su Vakarais

I. Šimonytė: kitais metais paskelbsime, kada Lietuva išeis iš BRELL žiedo ir sinchronizuos elektros tinklus su Vakarais


Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad kitais metais bus paskelbta konkreti Lietuvos išėjimo iš BRELL žiedo data. Taip pat, pasak jos, taps aišku kada bus sinchronizuoti elektros tinklai su Vakarais ir tai padaryti planuojama anksčiau, negu 2025 m.


„Kitais metais paskelbsime konkrečią datą, kada Lietuva išeis iš BRELL žiedo ir sinchronizuos elektros tinklus su Vakarais. Anksčiau buvo planuojama, kad šis procesas bus užbaigtas 2025 m., tačiau tikrai intensyviai dirbome ir manau, kad sėkmingai atlikome namų darbus ir tikiu, jog sinchronizacija galės būti užbaigta anksčiau“, – ketvirtadienį Vilniuje vykstančiame žaliajai ekonomikai, energetikai ir transportui skirtame „GreenTech Vilnius“ forume teigė I. Šimonytė.


Ji aiškina, kad dėl greitesnio elektros tinklų sinchronizavimo yra bendradarbiaujama su Latvija ir Estija bei tikimasi, jog tokiu būdu pavyks iki minimumo sumažinti Rusijos galimybes terorizuoti Baltijos šalis.


„Intensyviai bendradarbiaujame su savo partneriais Latvijoje ir Estijoje, nes tikiu, kad tai yra bendras visų prioritetas, kuo greičiau užbaigti sinchronizaciją ir tokiu būdu iki minimumo sumažinti Rusijos galimybes terorizuoti Baltijos valstybes jų elektros tinklų priklausomybe BRELL žiedui“, – sakė politikė.

REKLAMA


Baltijos šalys yra sutarusios, kad nuo BRELL žiedo, kuriam be jų dar priklauso Rusija ir Baltarusija, atsijungs ir su Vakarų Europa savo elektros tinklus sinchronizuos iki 2025 m. pabaigos.


Energetikos ministras Dainius Kreivys lapkričio pirmoje pusėje sakė, kad pavasarį planuojama atlikti šalies elektros sistemos izoliuoto veikimo nuo BRELL žiedo bandymą, po kurio Lietuva paskelbtų apie atsijungimą nuo šio Rusijoje valdomo elektros tinklo.


„Pavasarį visos sistemos dalyvaus nepriklausomo veikimo bandyme, po kurio planuojame tiksliai paskelbti apie pasitraukimą iš BRELL žiedo“, – trečiadienį Vilniuje žurnalistams sakė D. Kreivys.


Vis tik, anot ministro, šiam bandymui, kaip ir greitesniam sinchronizacijos užbaigimui, kol kas dar iki galo nepritaria Latvija ir Estija, nors techninių argumentų kodėl, jis teigia nematąs.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)