Prezidento patarėja: girtis rezultatais dėl vokiečių brigados dar gerokai per anksti

Prezidento patarėja: girtis rezultatais dėl vokiečių brigados dar gerokai per anksti


Vyriausioji prezidento Gitano Nausėdos patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė teigia, kad girtis rezultatais dėl Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje dar anksti.


Pasak diplomatės, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas bei užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis negali atsipūsti – privalu intensyviai siekti, kad visi brigados elementai būtų perkelti į Lietuvą.


Praėjusią savaitę Berlyne viešint G. Landsbergiui, Vokietijos diplomatijos vadovė Annalena Baerbock teigė, kad dalis vokiečių karių brigados budės gimtinėje, dalis bus Lietuvoje. Toks politikės pareiškimas vėl įžiebė diskusijas apie tai, koks sutarimas dėl brigados dislokavimo sąlygų iš tikrųjų buvo pasiektas tarp Berlyno ir Vilniaus.


To paklausta šalies vadovo patarėja tvirtino, kad prezidentas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas situaciją mato vieningai – Lietuvoje turi būti dislokuota vokiečių karių brigada pilna savo apimtimi.


„Kancleriui viešint Vilniuje, prezidentas su kancleriu sutarė ir priėmė tuo klausimu komunikatą, kad konkrečiai Vokietija padidins savo karinį buvimą Lietuvoje iki brigados lygio. Tokia buvo vadovų valia, pareikšta prieš pusmetį“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė A. Skaisgirytė.

REKLAMA


„Ką turi institucijos atsakingos daryti? Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerija turi įgyvendinti šitą vadovų valią. Kol kas rezultatas yra pusinis. Na, sakyčiau, juo girtis dar būtų tikrai ne laikas ir gerokai per anksti. Reikia pasiraitoti rankoves ir toliau dirbti tam, kad Vokietijos brigada atsirastų Lietuvoje. Ne pusinė, ne tam tikri elementai, o visa brigada. To prezidentas tikisi iš abiejų ministrų“, – nurodė ji.


Ji atkreipė dėmesį, kad tokia šalies pozicija buvo aiški nuo pat šalių lyderių sutarimo, tačiau vėliau tai „apaugo interpretacijomis“. A. Skaisgirytė akcentavo, kad politikams vertėtų mažiau skelbtis apie savo veiklas – veikiau intensyviai dirbti ir siekti bendro tikslo.


„Vėliau tas kažkodėl apaugo interpretacijomis. Tai tų interpretacijų nereikėtų. Vėlgi, reikėtų mažiau, galbūt, komunikuoti tarpinius rezultatus, o dirbti tam, kad būtų šitas vadovų sutarimas įgyvendintas pilnumoje“

REKLAMA


Rukloje viešint Vokietijos gynybos ministrei Christine Lambrecht, ji pranešė, kad Lietuvai priskirta Vokietijos kariuomenės brigada krizės atveju būtų dislokuojama per 10 dienų. Susitikimo metu reagavimo greičiui pritarė ir krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.


Vis tik ministro pozicija viešojoje erdvėje sukėlė pasipiktinimą. Opozicija, dalis konservatorių bei ekspertų teigė, kad ministras A. Anušauskas padarė klaidą, nes Lietuvos interesas yra labai aiškiai komunikuoti ir siekti, kad Vokietijos brigada šalyje būtų dislokuojama nuolatos.


Dėl šio pasisakymo ministras turėjo pasiaiškinti ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) uždarame posėdyje.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)