Opozicija piktinasi TS-LKD draudimu frakcijai Seime teikti su Vyriausybe nesuderintas idėjas biudžetui: kokia tai demokratija?

Opozicija piktinasi TS-LKD draudimu frakcijai Seime teikti su Vyriausybe nesuderintas idėjas biudžetui: kokia tai demokratija?


Opozicija piktinasi ketvirtadienį valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumo priimtu sprendimu įpareigoti frakcijos Seime narius palaikyti tik tuos siūlymus kitų metų valstybės biudžetui, kurie yra suderinti su Vyriausybe. Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis pabrėžia, kad toks, anot jo, „rankų laužymas“ balsuoti tik pagal partinę liniją yra Konstitucijos pažeidimas.


„Natūralu, kad valdančioji dauguma turi savo Vyriausybės biudžetą ir įstatymus remti, bet nepamirškime, kad Seimo nario mandatas yra laisvas ir balsuoja pagal sąžinę be įsipareigojimų. Tai tokie sprendimai gali būti tik rekomendacinio pobūdžio. (...) Bet konstituciškai Seimo narys nėra saistomas jokiais partiniais įsipareigojimais ir jo mandatas yra laisvas, savarankiškas, balsuoja pagal sąžinę, savo įsitikinimus“, – TS-LKD sprendimą komentavo S. Skvernelis.


Be to, nurodymą neteikti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų biudžeto projektui bei lydintiesiems projektams S. Skvernelis prilygina „rankų laužymui“, neatitinkančiam demokratijos kriterijų. Politikas svarsto, kad šis sprendimas rodo ypatingai sudėtingą situaciją tiek koalicijoje, tiek partijos viduje.

REKLAMA


„Kokia tai demokratinė politinė jėga? Seimo narys turi teisę atstovauti savo rinkėjų, visuomenės interesus ir tuos įstatymo projektus teikti. Tai niekas negali apriboti, nes tai kertasi su elementaria demokratija. Ką kalbėdavo apie kitas politines jėgas, kad vos ne diktatūra, o dabar, jei taip elgiasi, tai geriausiai tai patys ir parodo. Negali drausti, neleisti, argumentuoti, ginti ir palaikyti įstatymo projektų. Tai tikrai matosi, kad, matyt, yra ypatingai sudėtinga situacija ir koalicijoje, ir partijos viduje, jei reikia tokių nedemokratinių sprendimų, rankų laužymo ir diktatūros, kad įgyvendintų savo priimtus įstatymus“, – pridūrė jis.


Savo ruožtu Lietuvos socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas teigia, kad šis TS-LKD sprendimas yra konstitucinės Seimo nario teisės suvaržymas.


„Tai yra konstitucinės Seimo nario teisės suvaržymas ir tai yra neįtikėtina demokratinėje valstybėje. Diskusijos gali vykti, bet nė vienas Seimo narys negali būti apribotas savo teisėje teikti pasiūlymus į biudžetą“, – teigė G. Paluckas.

REKLAMA


Tokie sprendimai, pasak socialdemokrato, rodo, kad svarstant ateinančių metų biudžetą nuomonės tiek išsiskiria, kad koalicija plyšta per siūles.


„Žiūrint giliau, tai akivaizdu, kad koalicija plyšta per siūles formuojant šį biudžetą, nes akivaizdu, kad yra tiek skirtingos nuomonės arba tiek įvairių pasiūlymų, kurie šauna toli nuo Vyriausybės pateikto projekto, kad jau reikia imtis tokių drakoniškų priemonių. Akivaizdu, kad yra labai rimtų problemų“, – sakė politikas.


Konservatorė: tai yra normali praktika


Konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė tikina, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Prezidiumo sprendimas įpareigoti frakcijos Seime narius neteikti ir nepalaikyti su Ministrų kabinetu nesuderintų pasiūlymų, nėra žingsnis, rodantis politinėje bendruomenėje kilusias įtampas. Politikės teigimu, kaip tik yra priešingai – taip, anot jos, konservatoriai reaguoja į šalyje kilusią krizę.


„Tai yra normali praktika, kada vienokiais ar kitokiais klausimais mūsų partija Prezidiume priima sprendimus, kurie įpareigoja frakcijos narius balsuoti vienaip ar kitaip. Šiandien priimtas sprendimas bendru sutarimu atkreipia dėmesį į tai, kad biudžetas yra ilgai ruoštas, stengtasi atliepti visas suinteresuotas puses ir jis tikrai yra pakankamai geras koks tik gali būti tokiomis aplinkybėmis“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.



„Šį biudžetą mes vertiname kaip bendrą skydą, kuris padėtų atremti iššūkius, kurie kyla šioje sudėtingoje situacijoje. Jeigu mes siūlome padidinti išlaidas ar sumažinti mokesčių surinkimą vienoje ar kitoje vietoje, tai mes turime pasiūlyti iš kur paimti lėšas“, – aiškino konservatorė ir patikino, kad opozicijos sukritikuotas sprendimas neišduoda partijoje esamų problemų bei įtampų.


„Seimo nario laisvas mandatas yra laisvas ir tu jo negali priversti balsuoti vienaip ar kitaip. Tai yra aiški politinė žinia iš partijos valdymo organų. Aš tai vertinu kaip aiškią poziciją, kad mums yra svarbu suvaldyti kainų augimą, energetikos situaciją. Tad jei mes esame politinė bendruomenė, tai mes turime kryptingai ir vieningai tos pozicijos laikytis“,– sakė konservatorių frakcijos seniūnė.


Ketvirtadienį konservatorių partijos Prezidiumas įpareigojo TS-LKD frakciją Seime palaikyti tik Vyriausybės parengtą Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą, neteikti ir nepalaikyti su Ministrų kabinetu nesuderintų pasiūlymų.


Partijos vadovybė grindžia tokį reikalavimą, atsižvelgdama į dabartinę ekonominę padėtį valstybėje. Prezidiumo nutarime pabrėžiama, kad „Vyriausybė pateikė optimalų, subalansuotą 2023 m. Valstybės biudžeto projektą, kuriame numatyta deficito riba priartėjusi, bet neperžengianti šalies fiskalinei reputacijai svarbios 5 proc. ribos“.


Antradienį Seime teikiant biudžeto projektą, parlamento „laisviečiai“ pasiūlė pratęsti pridėtinės vertės (PVM) lengvatą restoranams ir kavinėms visiems metams – tokį siūlymą palaikė keturi konservatoriai Mykolas Majauskas, Justas Džiugelis, Kazys Starkevičius ir Mindaugas Skritulsas. Tuo metu Vyriausybės projekte lengvata numatyta tik pusmečiui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)