G. Nausėda apie anapilin iškeliavusią karalienę Elžbietą II: tai žmogus – epocha

G. Nausėda apie anapilin iškeliavusią karalienę Elžbietą II: tai žmogus – epocha


Vakar Bakingemo rūmams paskelbus apie Jungtinės Karalystės vadovės Elžbietos II mirtį, prezidentas Gitanas Nausėda reiškė užuojautą karališkajai šeimai ir dėkojo karalienei už jos nuveiktus darbus ne tik į Jungtinės Karalystės, bet ir visos Europos labui.


„Tai žmogus – epocha. Kartais net sudėtinga įsivaizduoti, kad ji buvo liudininkė svarbiausių XX-ojo amžiaus įvykių. Ir ne tik liudininkė, bet ir aktyvi dalyvė. Tai ir pokarinis Didžiosios Britanijos ir visos Europos atstatymas, taip pat labai svarbūs geopolitiniai pokyčiai – komunizmo žlugimas, tai nepriklausomų valstybių kūrimasis Europoje, tai daugybė kitų klausimų, tas pats „Brexit“ 2016-aisiais metais. Visais šitais momentas karalienė buvo labai stiprus moralinis kompasas“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė šalies vadovas.


G. Nausėda pabrėžė, jog karalienė Elžbieta II niekada neleido suabejoti jos principais, vertybėmis ir morale.


„Aš galvoju, kad Didžiosios Britanijos įvaizdis – valstybės, kuri turi labai aiškias pažiūras saugumo, požiūrio į tam tikrus agresyvius kaimynus atžvilgiu – šalies įvaizdis yra nemaža dalimi ir karalienės nuopelnas“, – teigė jis.

REKLAMA


Šalies vadovas palinkėjo tokią tvirtybę išlaikyti ir naujajam karaliui Karoliui III.


„Turime tikėtis, kad įpėdinis tęs šią politiką ir laikys moralinį kompasą, moralinę kartelę labai aukštai“, – kalbėjo prezidentas.


Jungtinėje Karalystėje penktadienį prasideda gedulo laikotarpis, skirtas paminėti buvusios monarchės mirtį. Karalienės Elžbietos II atminimas bus pagerbtas su iškilmėmis ir ceremonijomis.


Sostinėje aidės šūvių salvės, visoje šalyje skambės varpai, o Anglikonų Bažnyčia ragins bažnyčias, koplyčias ir katedras atsiverti maldoms ar specialioms gedulingoms pamaldoms.


Seimo pirmininkė: Elžbietos II atmintis bus gyva ilgus metus


Prisimindama karalienę Elžbietą II, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen negailėjo gražių žodžių apie buvusią britų monarchą. Pasak politikės, karalienė savo ryžtu ir darbu pavergė viso pasaulio širdis.


„Karalienė buvo tas pavyzdys – vidinio pasiryžimo visą savo laiką, visą savo gyvenimą skirti savo darbui, savo rolei, kurią darė taip, kad iškovojo širdis visame pasaulyje. Ta reakcija, kuri pasipylė vakar išgirdus liūdną žinią, yra geriausias to įrodymas. Ji tikrai yra simbolis, be kurio šiek tiek kitokiame pasaulyje prabudome ir jos atmintis bus gyva ilgus metus, aš tuo neabejoju“, – teigė parlamento vadovė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)