Finansiniai rugsėjo išbandymai: kiek tėvams kainuos išleisti vaikus į mokyklą

Finansiniai rugsėjo išbandymai: kiek tėvams kainuos išleisti vaikus į mokyklą


Liniuotė, rašiklis, keli sąsiuviniai ir pratybos – vaiko suruošimas į mokyklą prieš rugsėjį tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti kaip atskiros biudžeto eilutės ir kruopštaus planavimo nereikalaujančios išlaidos. Finansų ekspertų skaičiavimais, pirmoko mokyklinis krepšelis tėvams atsieis bent 350 eurų, vyresniųjų tėvai išleis mažiau, tačiau išlaidas taip pat turėtų suplanuoti.


Jūratė Cvilikienė


Matant vienaženkles daugumos kanceliarinių prekių kainas parduotuvių lentynose gali susidaryti klaidingas įspūdis, kad atėjus apsipirkti kasdienių pirkinių, pavyks nebrangiai apsipirkti ir mokyklai. Į pirmą klasę savo atžalas jau leidę tėvai žino, kad pasirengimo mokslo metams išlaidos – visai nekuklios, joms verta skirti atskirą eilutę biudžete ar net šiek tiek iš anksto pasiruošti.


Nuo A iki Z – už 350 eurų


Ketvirtus metus iš eilės skaičiuojame pirmoko krepšelio kainą. Vertinant, kiek kainuos pilnai suruošti vaiką į pirmą klasę, į skaičiavimus įtraukiamas pigiausias kiekvienos reikalingos prekės variantas.


Galima pastebėti, kad jau keletą pastarųjų metų tokio ekonominio kanceliarinių prekių krepšelio kaina išlieka panaši. Labiausiai tikėtina to priežastis – nemaža prekybininkų konkurencija: reikalingų kanceliarinių prekių galima rasti ne tik specializuotose, bet ir mums įprastų prekybos tinklų parduotuvėse, knygynuose.

REKLAMA


Būtiniausių reikmenų krepšelis, į kurį įeina nauja kuprinė, rašymo priemonės, sąsiuviniai, piešimo reikmenys ir kitos kanceliarinės prekės, šįmet atsieis apie 115 eurų. Sportinei aprangai, šokių bateliams ir bateliams klasei teks išleisti dar maždaug 50 eurų.


Nemažą biudžeto dalį teks atriekti uniformai, kurios kaina sieks apie 130 eurų, ir pratyboms. Pastarosios, priklausomai nuo leidėjo, kainuos 60–65 eurus.


Vis dėlto, dalis tėvų greičiausiai bus linkę rinktis kiek brangesnes ir kokybiškesnes prekes. Tokiu atveju išleidžiama suma gali būti gerokai didesnė ir siekti apie 500 eurų.


Vyresniųjų moksleivių tėvų išlaidos gali būti kur kas mažesnės, jei atžala dar neišaugo ir nesudėvėjo uniformos, pavyko išsaugoti geros būklės sportinę aprangą, kuprinę bei nesunaudoti dalies kanceliarinių prekių. Tačiau bet kuriuo atveju šias išlaidas svarbu planuoti, ypač sparčios infliacijos kontekste.


Keli būdai išleisti mažiau


Būtiniausias mokyklines prekes sunkiau besiverčiančioms šeimoms gali padėti įsigyti savivaldybių skiriama parama. Dėl jos tėvai dar prieš rugsėjo pirmąją turėtų kreiptis į savo savivaldybės socialinės paramos skyrių.

REKLAMA


Tačiau sutaupyti, o tuo pačiu ir pažvelgti į pasiruošimą mokyklai per tvarumo prizmę gali kiekvienas. Kokybiškų mokyklinių prekių galima rasti įvairiose mainų grupėse ar naudotų prekių tarpusavio prekybos platformose. Reikalingų apynaujų ar net nenaudotų daiktų gali turėti giminaičiai ar draugai. Tad mokyklinių prekių paieškas visuomet verta pradėti čia.


Dar viena potencialiai ekonomiškesnio apsipirkimo vieta – internetas. Internete verta paieškoti kanceliarinių prekių ir pratybų: jas perkant tiesiogiai iš leidėjų ar sulaukus specialių pasiūlymų galima nemenkai sutaupyti. Tiesą sakant, jei į fizinę parduotuvę eisime tik uniformos ir sportinės aprangos, kurias reikia matuotis, tikėtina, savaime sutaupysime, nes internetinėse parduotuvėse paprasčiau išlaikyti šaltą protą.


Galiausiai, prieš pirkdami mokyklines prekes, neskubėkite ir pasitarkite su mokytojais. Jie tiksliai pasakys, kokių pratybų reikės šiems mokslo metams, galės padėti įvertinti pagal mokymo programą suplanuotų kanceliarinių prekių poreikį. Pavyzdžiui, jei pirmųjų keleto mėnesių dailės pamokų plane nenumatyta nieko piešti guašu ar naudoti plastilino – išlaidas galima nukelti vėlesniam laikui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)