G. Nausėda: nors grėsmė Lietuvos kaimynystėje išaugo drastiškai, niekada nebuvome saugesni nei dabar

G. Nausėda: nors grėsmė Lietuvos kaimynystėje išaugo drastiškai, niekada nebuvome saugesni nei dabar


Prezidentas Gitanas Nausėda akcentuoja, kad dėl NATO viršūnių susitikime priimtų sprendimų, nepaisant Lietuvos kaimynystėje drastiškai išaugusios Rusijos grėsmės, Lietuva dar niekada nebuvo ir nesijautė saugesnė nei yra dabar.


„Šiandien galim drąsiai pasakyti, kad niekada nebuvome ir niekada nesijautėme saugesni nei dabar, nors grėsmės Lietuvos kaimynystėje išaugo drastiškai. Rusijos karas prieš Ukrainą ir karinė Rusijos ir Baltarusijos integracija iš esmės pakeitė ne tik mūsų, bet ir visos euroatlantinės erdvės saugumo situaciją“, – ketvirtadienį Seime vykstančioje „Šimtmečio konferencijoje“, skirtoje paminėti Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių šimtmetį, akcentavo G. Nausėda.


Prezidentas pasidžiaugė, kad neseniai įvykusiame NATO viršūnių susitikime Madride buvo priimti svarbūs sprendimai dėl esmingo Baltijos regiono saugumo stiprinimo.


„Priešakinių pajėgų batalionai didės iki brigados dydžio kovinių vienetų, bus stiprinama regiono oro gynyba, stiprės ir pajėgumai jūroje. Pirmą kartą naujoje strateginėje koncepcijoje Rusija yra įvardinta kaip svarbiausia ir tiesioginė grėsmė aljansui.

REKLAMA


Turime daugybę namų darbų, todėl saugumas ir toliau kainuos. Tai turime suprasti ir įsisavinti visi“, – sakė šalies vadovas.


„Investicijos į krašto gynybą ir toliau išlieka ne užgaida, o egzistencine būtinybe. Jau dabar skiriame 2,5 procento bendrojo vidaus produkto gynybos finansavimui, turėsime daryti ir dar daugiau, tai yra mano, kaip prezidento, asmeninis įsipareigojimas“, – taip pat akcentavo jis.


G. Nausėda pabrėžė esąs tvirtai įsitikinęs, kad šiandieninės Europos vienybė ir saugumas išimtinai priklauso nuo transatlantinio ryšio stiprumo.


„Be Jungtinių Amerikos Valstijų įsitraukimo Europa negali išlikti nei vieninga, nei saugi. Lietuva buvo ir bus stiprių transatlantinių saitų ir jų nepakeičiamumo advokatė. Tai yra mūsų saugumo garantas.


O žiūrint šiandienos karo Europoje kontekste ir išlikimo sąlyga. Turime dėti visas pastangas, kad Amerikos dėmesys Lietuvos saugumui išliktų nepakitęs, privalome rasti naujų impulsų jam stiprinti“, – teigė G. Nausėda.


Šalies vadovas taip pat pažymi, kad ryšiai su JAV visuomet bus aukščiausios strateginės svarbos prioritetas Lietuvai, įskaitant ir siekį, kad JAV kariai ir toliau būtų dislokuojami Lietuvoje. Pasak G. Nausėdos, JAV karių dislokavimas Lietuvoje yra stipriausias atgrasymo veiksnys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>