R. Karbauskis: keista, kad augant kainoms Lietuvoje nepriimami efektyvūs, kitose ES šalyse taikomi sprendimai

R. Karbauskis: keista, kad augant kainoms Lietuvoje nepriimami efektyvūs, kitose ES šalyse taikomi sprendimai


Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis stebisi, kad Lietuvoje, skirtingai nei, anot jo, daugelyje Europos Sąjungos (ES) valstybių, netaikomos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maistui ar mažinami akcizai kurui.


Politiko įsitikinimu, tai tik rodo, kad valdantieji nėra jautrūs gyventojams aktualiausioms problemoms ir nepriima, jo teigimu, efektyviausių pagalbos priemonių.


„Čia aiškiai matoma, kad ES šalys, iš naujausių pranešimų – ir Vokietija, priima sprendimus mažinti akcizus kurui. Ir Lenkijos, ir Latvijos, ir visų kitų aplink esančių šalių sprendimai rodo, kad mūsų valdžia yra nejautri mūsų žmonėms“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė R. Karbauskis.


„Šioje situacijoje, pažiūrėjus į kitas ES šalis, matome tuos sprendimus, matome jų pokytį, kurį tai duoda. Ir Lietuvos sprendimas nedaryti to, ką daro Vokietija, Lenkija ir kitos šalys, yra tiesiog paprasčiausiai keistas“, – tikino jis.


LVŽS lyderis mano, kad toliau taip augant energijos ir kitų išteklių kainoms pasaulinėse rinkose, valstybė turi įsikišti. Lietuvoje politikas to nepastebi ir sako, jog tarp ES narių „liekame keista valstybe, kurioje valdžia sako, kad „bus kaip bus“.

REKLAMA


„Realaus darbo, kad būtų gerinamas Lietuvos žmonių gyvenimas, nėra jokio“, – akcentuoja LVŽS suburtos šešėlinės vyriausybės premjeras.


Nors nuo liepos 1 d. visiems šalies gyventojams pradedama taikyti parama išaugsiančioms elektros ir dujų kainoms kompensuoti, R. Karbauskis pažymi, jog tai bus daroma iš skolintų lėšų, o valstybė savo žmonėms labiausiai padėtų, jei būtent sumažintų PVM maisto produktams ir akcizus kurui.


„Kažkada šias lėšas turėsime grąžinti. Jei šnekėtume apie akcizus ir PVM, reikia balansuoti biudžetą, bet šioje situacijoje, manau, kad tai priemonė, kuri bet kokiu atveju veikia efektyviausiai“, – dėsto LVŽS pirmininkas.


Ne vieną siūlymą mažinti PVM būtiniausiems maisto produktams, kurui ir kitoms būtiniausioms prekėms opozicinės parlamento frakcijos teikė jau ne kartą, tačiau pritarimo nesulaukdavo.


Nedelsiant svarstyti, kaip padėti mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams augant maisto prekių kainoms, gegužės pabaigoje ragino ir Prezidentūra, akcentavusi, kad lietuviai daugiau nei kitos ES šalys pinigų išleidžia maistui.

REKLAMA


Tuo tarpu akcizus benzinui ir dyzelinui anksčiau siūlyta mažinti iki minimalaus ES tarifo – 359 eurų 1 tūkst. litrų benzino ir 330 eurų – dyzelino, tačiau tam parlamente taip pat nepritarta.


Galiojančiame Akcizų įstatyme bešviniam benzinui taikomas 466 eurų už 1 tūkst. litrų produkto, gazoliams – 372 eurų akcizų tarifas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)