J. Šiugždinienė: pirmajame Tūkstantmečio programos etape dalyvaus stipriausiai pasiruošusios savivaldybės

J. Šiugždinienė: pirmajame Tūkstantmečio programos etape dalyvaus stipriausiai pasiruošusios savivaldybės


Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad ministerija nesitikėjo tokio didelio savivaldybių susidomėjimo Tūkstantmečio mokyklų programa. Ministrė teigia, kad dėl to programoje dalyvauti norinčias savivaldybes ketinama paskirstyti į du etapus. Pasak jos, planuojama, kad pirmajame Tūkstantmečio programos etape dalyvaus stipriausiai pasiruošusios savivaldybės, antrajame – visos kitos.


„Ši programa nėra konkursinė. Visos savivaldybės dalyvauja, bet turbūt yra aišku, kad mes irgi turime limituotus resursus. Programa yra nauja, ji gana sudėtinga, tai mes mielu noru dabar paleistume visas savivaldybes iš karto į programą, bet neturime tokių resursų, todėl mes tokiais dviem etapais bandysime jas paskirstyti: pradėsime gal nuo tų, kurios yra stipriau pasiruošę, ir šiek tiek vėliau tęsime su kitomis“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje teigė J. Šiugždinienė.


„Bet jos visos dalyvauja, jos visos pasitvirtino ir tiesiog reikia pasižiūrėti, kaip čia mums su turimais resursais išsitekti ir visoms maksimaliai gerai padėti. Todėl toks ir galvosūkis gal yra šiuo metu, nes tikrai nesitikėjome tokio anšlago būtent į pirmą srautą norinčių savivaldybių“, – pridūrė ji.

REKLAMA


Ministerijos teigimu, programa bus įgyvendinama dviem srautais – nuo 2022 m. ir nuo 2023 m.


J. Šiugždinienė taip pat atkreipia dėmesį, kad Tūkstantmečio mokyklų programa yra finansuojama Europos Komisijos, todėl turi atitikti tam tikrus keliamus reikalavimus. Ministrė teigia, kad vienas iš Europos Komisijos kriterijų yra, kad mokinių skaičius programoje dalyvaujančioje mokykloje turi siekti 200, nes norima, kad investicijos būtų tvarios.


„Mes žinome tikrai ne vieną atvejį, kuomet yra investuojama į labai mažą mokyklą ir po to netikėtai ji užsidaro dėl mokinių skaičiaus. Tai Europos Komisija vengia tokių dalykų, ji nori tikrai matyti savo investiciją į ateitį ir būti tikra“, – paaiškino ministrė.


Savo ruožtu ministrės patarėja Agnė Andriuškevičienė tikina, kad viešoje erdvėje girdimi nuogąstavimai, esą dėl Tūkstantmečio mokyklų programos nukentės mažosios savivaldybių mokyklos, neturi pagrindo.

REKLAMA


„Dėl tų mažesniųjų mokyklų, kurios yra savivaldybėse, tai vienas pagrindinių klausimų yra, buvo klausiama, ar jos nenukentės įgyvendinant Tūkstantmečio mokyklų programą. Tai priešingai, nes vienas pagrindinių programos principų yra tinklaveika“, – sakė A. Andriuškevičienė.


„Mes labai aiškiai esame iškomunikavę savivaldybėms ir tikrai žiūrėsime ir praktikoje, kai bus įgyvendinami planai, visos mokyklos, dalyvaujančios programoje, bus atviros ir kitiems savivaldybės vaikams ir mokytojams. Tai tik pridėtinė erdvė rasis savivaldybėse ir jokiu būdu niekaip nenukentės mažesnės mokyklos“, – pridūrė ji.


Ministrės patarėja A. Andriuškevičienė spaudos konferencijoje taip pat pažymėjo, kad Neringos savivaldybė Tūkstantmečio mokyklų programoje dalyvauti negali, nes neturi mokyklos, kurioje mokytųsi daugiau nei 200 mokinių. Kol kas jokio atsakymo dėl dalyvavimo programoje, pasak ministrės patarėjos, negauta iš Kalvarijos, Mažeikių, Pagėgių. Atsakymą artimiausiu metu turėtų pateikti Trakų rajono savivaldybė.


A. Andriuškevičienės teigimu, programoje bendrai ketina dalyvauti Prienų ir Birštono savivaldybės, Lazdijų ir Druskininkų savivaldybės, Visagino ir Ignalinos savivaldybės, Kazlų Rūdos savivaldybė ketina bendradarbiauti su Kauno rajono savivaldybe.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)