Lietuva pirmą kartą išrinkta į Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos Vykdomąją tarybą

Lietuva pirmą kartą išrinkta į Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos Vykdomąją tarybą


Cheminio ginklo konvencijos Valstybių narių konferencijos Hagoje (Nyderlandai) metu vienbalsiai pritarta Lietuvos kandidatūrai į Cheminio ginklo organizacijos (OPCW) Vykdomąją tarybą 2020-2022 metų laikotarpiui.


Kaip praneša Užsienio reikalų ministerija, savo kalboje Lietuvos nuolatinis atstovas Vidmantas Purlys pabrėžė, kad Lietuva apgailestauja, jog pastaraisiais metais cheminis ginklas buvo panaudotas įvairiose pasaulio dalyse. Lietuva prisidės prie OPCW pastangų, kad šie grubūs tarptautinės teisės pažeidimai būtų ištirti ir nustatyta atsakomybė už jų įvykdymą.


Ambasadorius taip pat pažymėjo, kad Lietuva ir toliau nuosekliai sieks atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į Baltijos ir kitose jūrose paskandintą cheminį ginklą, skatins bendradarbiavimą ir keitimąsi informacija šiuo klausimu.


Cheminio ginklo uždraudimo organizacija prižiūri Cheminio ginklo konvencijos įgyvendinimą, kuri buvo priimta 1997 metais.


Konvencijos tikslas - siekti visų cheminių ginklų sunaikinimo. Konvencijai priklauso 193 valstybės narės. Vykdomoji taryba yra viena svarbiausių OPCW institucijų, rengianti ir svarstanti svarbiausius organizacijos sprendimus. Jai priklauso 41 valstybė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)