Seimas grąžino tobulinti ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą

Seimas grąžino tobulinti ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą


Seimas po svarstymo grąžino Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto projektą tobulinti Vyriausybei. Už PSDF biudžeto grąžinimą tobulinti balsavo 76 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė – 3.


Seimo narė Gintarė Skaistė atkreipė dėmesį, kad PSDF kaupiamas rezervas yra per didelis ir neišnaudojamas.


„Esminis priekaištas šiam fondui ir rezervo formavimui. Dabar yra PSDF rezervas 400 mln. eurų, planuojama, kad per metus ten papildomai reikėtų įdėti dar 200 mln. eurų. Reikia atkreipti dėmesį, kad PSDF formavimas jau savaime turi anticiklinį mechanizmą, todėl pajamos krizės atveju mažėja ne taip drastiškai, kaip kituose fonduose, todėl ir rezervo nereikia tokio didelio“, – Seimo posėdyje sakė G. Skaistė.


Parlamentaras Mykolas Majauskas teigė, kad grąžindamas projektą tobulinti Seimas bėga nuo atsakomybės.


„Suprantu šį grąžinimo tobulinti žanrą kaip bėgimą nuo atsakomybės. Turime parengtą projektą, kuriame yra neproporcingai didelė dalis rezervo. Yra aiškūs Seimo narių siūlymai, kaip reikėtų tą rezervą panaudoti. Būtų prasminga diskusija, koks tas rezervas turėtų būti. (...) Esu įsitikinęs, kad grąžinę Vyriausybei (projektą - ELTA) tobulinti, jį vėl gausime lygiai tokį patį“, – sakė M. Majauskas.

REKLAMA


Pagal siūlymą, planuojama, kad ateinančių metų PSDF biudžetas, palyginti su šių metų, bus 241 mln. eurų didesnis ir iš viso sudarys 2,3 mlrd. eurų, o išlaidos sieks 2,1 mlrd. eurų.


2020 m. PSDF biudžeto pajamas sudarys: privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos, administruojamos „Sodros“, – daugiau nei 1 mlrd. 582 mln. eurų, valstybės biudžeto įmokos už apdraustuosius, draudžiamus valstybės lėšomis, – daugiau nei 650 mln. eurų, valstybės biudžeto asignavimai – 36,4 mln. eurų, kitos PSDF pajamos – apie 32,5 mln. eurų.


Augančias PSDF biudžeto lėšas numatyta paskirstyti šioms sritims: 83,3 mln. eurų (6 proc.) didės išlaidos sveikatos priežiūros paslaugoms, 46,6 mln. eurų (13,3 proc.) daugiau bus skiriama vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms kompensuoti, 3 mln. eurų (5,1 proc.) didės lėšos medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui, apie 1,5 tūkst. eurų (12 proc.) didės bus išlaidos ortopedijos techninėms priemonėms.


Iš viso 200,8 mln. eurų PSDF pajamų planuojama pervesti į PSDF biudžeto rezervą. 2020 m. pradžioje PSDF biudžeto rezervas turėtų sudaryti daugiau nei 400,7 mln. eurų. Rezervo lėšos skaidomos į dvi dalis: pagrindinę ir rizikos valdymo. PSDF biudžeto rezervo pagrindinė dalis 2020 m. pradžioje turėtų sudaryti 34,5 mln. eurų, o likusios PSDF biudžeto rezervo lėšos – 366,2 mln. eurų rizikos valdymo dalį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)