Siekiantiems greičiau įgyti kvalifikaciją – kompetencijų pripažinimo paslauga

Siekiantiems greičiau įgyti kvalifikaciją – kompetencijų pripažinimo paslauga


Darbo biržoje užsiregistravę darbo ieškantys asmenys gali pasitikrinti per gyvenimą sukauptas kompetencijas ir įgyti jas patvirtinantį diplomą ar pažymėjimą. Ši Darbo biržos priemonė padeda greičiau ir lengviau įgyti trūkstamą kvalifikaciją ar įgūdžių ir įsitvirtinti darbo rinkoje.


„Darbo rinkoje vis reikšmingesni tampa įgūdžiai ir žinios, įgyti per darbo patirtį, įvairiuose mokymuose, stažuotėse, savanorystės ar laisvalaikio metu. Tačiau tokią patirtį pripažįsta ne visi darbdaviai, kadangi dažnai ji neturi jokios formalios išraiškos. Ši paslauga padeda darbo ieškantiems formalizuoti savo gebėjimus, paversti juos tam tikromis kvalifikacijomis ir padidina jų įsidarbinimo galimybes, skatina mokytis visą gyvenimą“, – teigia Lietuvos darbo biržos direktorė Ligita Valalytė.


Darbo ieškantis asmuo, įgijęs kompetencijų savišvietos ar neformaliuoju būdu, kurios galėtų būti įvertinamos ir pripažintos išduodant atitinkamos profesinės kvalifikacijos diplomą arba kompetenciją patvirtinantį pažymėjimą, gali kreiptis į teritorinę darbo biržą. Darbo birža asmeniui išduoda dokumentą, su kuriuo jis gali vykti į pasirinktą profesinio mokymo įstaigą ir patikrinti savo žinias bei įgūdžius. Jei jos atitinka reikiamą tam tikros kvalifikacijos lygį, jis gali laikyti egzaminą, o jį išlaikius, suteikiama kvalifikacija be mokymų. Mokymo įstaigai pripažinus dalinę kvalifikaciją, žmogus mokymo įstaigoje gali tęsti profesinį mokymą ir per trumpesnį laiką įgyti trūkstamas kompetencijas, nebekartojant jau išmoktų žinių ir įgytų įgūdžių.

REKLAMA


Kompetencijų pripažinimo priemonė ne tik sudaro sąlygas greičiau ir lengviau įgyti kvalifikaciją, operatyviau aprūpinti darbdavius reikiama darbo jėga, bet ir efektyviau naudoti integracijai į darbo rinką skirtas lėšas. Tikimasi, kad ateityje aktyviai taikant šią užimtumo rėmimo priemonę, lėšos, skirtos paramai mokymuisi, galėtų sumažėti dešimt kartų. Pavyzdžiui, vienam darbo ieškančiam asmeniui gali būti skiriama parama profesinio mokymo paslaugų išlaidoms padengti iki 2400 Eur, o kompetencijų pripažinimo paslaugų išlaidoms – iki 240 Eur.


Neformaliojo švietimo ir savišvietos būdu įgytų kompetencijų vertinimo ir pripažinimo nuo 2017 m. liepos 1 d. jau siekė 262 darbo ieškantys asmenys. Populiariausios profesijos, pagal kurias pripažintos kompetencijos ir suteikta kvalifikacija arba kompetencija dirbti tą darbą: pardavėjai, apdailininkai, krautuvų vairuotojai, santechnikai, stogdengiai, suvirintojai, betonuotojai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)