Festivalio „Skamba skamba kankliai“ programą puoš Sūduvos metams dedikuotų renginių puokštė

Festivalio „Skamba skamba kankliai“ programą puoš Sūduvos metams dedikuotų renginių puokštė


Šiemet Lietuvoje minint Sūduvos krašto susigrąžinimo 600 metų sukaktį, tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“ ypatingą dėmesį skiria suvalkiečių kultūrai. Iškilmingai sukakčiai paminėti skirti festivalio renginiai Vilnių įsuks į egzotiškais ir spalvingais lelijų raštais žaižaruojančią, skardžiais suvalkietiškų kanklių boseliais gaudžiančią šventę. Sūduvos metams dedikuotų renginių programoje – mokslinis-praktinis simpoziumas, tautodailės paroda, gyvi susitikimai su krašto tradicijų puoselėtojais ir šventinis koncertas.


Festivalį atidarys ir jo odę Suvalkijai pradės mokslinis-praktinis simpoziumas „Sūduva istoriniuose ir kultūriniuose kontekstuose“. Gegužės 26 d. 13 val. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Didžioji salė virs savita Sūduvos pažinimo laboratorija. Joje darbuosis ir pranešimus įvairiausiomis temomis skaitys Suvalkiją tyrinėjantys etnologai, istorikai ir folklorininkai. Pranešimų klausytojams tai puiki proga susipažinti su šio regiono istorijos vingrybėmis, muzikinėmis tradicijomis, šnektomis, apranga ir pažvelgti į suvalkietišką tapatybę it pro mikroskopą.

REKLAMA


Į Sūduvą pažvelgę moksliškai, išsyk po simpoziumo festivalio lankytojai šį kraštą išvys darbščių tautodailininkų akimis. Gegužės 26 d. 17 val. pasipuikuodama suvalkietiškais audiniais, skulptūromis, tapybos darbais ir kitais liaudies meno kūriniais, savo duris svetingai atvers Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerija „Židinys“. Čia bus atidaryta geriausių Sūduvos krašto liaudies meistrų darbų paroda „Podėluko skarbai“. Parodoje bus eksponuojami net 29 tautodailininkų vaizduojamosios bei taikomosios-dekoratyvinės dailės kūriniai. Juose parodos lankytojai pastebės tiek senųjų tradicijų tąsą, tiek naujas kūrybines paieškas. Sūduviški skarbai visų, užsukusių į galeriją, akis džiugins iki birželio 11 d.


Kaip ir kasmet, tikriems folkloro tradicijų ir autentikos entuziastams festivalis suteiks galimybę leistis į savitą folkloro ekspediciją, neišvykstant iš sostinės širdies. Renginyje „Iš gyvosios versmės“ žiūrovų laukia jaukus susitikimas su Sūduvos krašto dainininkais, išsaugojusiais unikalų savo krašto repertuarą ir dainavimo būdą, menančiais autentišką dainų gyvavimo aplinką, savaip suvokiančiais ir interpretuojančiais jos kaitą. Šis renginys nėra koncertas – jį režisuos nuoširdūs pokalbiai ir netikėtai iš atminties išplaukiančios dainos.

REKLAMA


Žiūrovai turės galimybę pasikalbėti su dainininkais, pasiklausyti jų pasakojimų ir autentiško suvalkietiškų dainų atlikimo. Renginyje svečiuosis mamos ir dukros duetas – Birutė Pučinskienė ir Teresė Pučinskaitė-Barkauskienė – iš Skersabalių I k., Kalvarijos savivaldybės, skambaus balso dainininkė Marijona Našlėnienė iš Prienų rajono ir folkloro ansamblis „Ringauda“ iš Ringaudų, Kauno raj. Susitikimas vyks gegužės 28 d. 16 val. Vilniaus universiteto Teatro salėje.


Suvalkietiškos autentikos persmelktų renginių ciklą vainikuos šventinis Sūduvos metams dedikuotas koncertas „Puikūs sodai, didi dvarai“. Gegužės 28 d. 18 val. Bernardinų sodo didžiojoje scenoje per tautosaką skleisis sūduvio gyvenimas nuo vaikystės iki brandos, jo kasdienių darbų ir švenčių akimirkos, juoką keliantys nuotykiai ir tragiški įvykiai. Koncerte pasirodys folkloro atlikėjai, su didžiule atida saugantys lygumų krašto dainavimo, šokio ir instrumentinio muzikavimo tradicijas. Pasakojimą kurs folkloro ansambliai „Žibinyčia“ ir „Žolynukai“ iš Marijampolės, zanavykų tradicijas sauganti „Nova“ iš Griškabūdžio, daugiau nei 100 metų gyvuojančios legendinės „Kanklės“ iš Skriaudžių ir Vilniaus universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“ solistai.


Daugiau informacijos apie festivalio renginius ir detali šių metų „Skamba skamba kanklių“ programa – interneto svetainėje www.ssk.lt ir socialinių tinklų paskyrose.


Festivalio rengėjai – Vilniaus etninės kultūros centras ir Vilniaus miesto savivaldybė. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)