Geri namai, kuriuose vaikų laukia geros mamos

Geri namai, kuriuose vaikų laukia geros mamos


Geri namai, kuriuose lankiausi ne kartą, yra maltiečių globojamas vaikų dienos centras viename Lietuvos miestų. Miestas, be abejo, turi vardą. Bet jo neminėsiu, nes jame esančių namų gyventojai – ypač jautrūs skaudaus likimo vaikai. Jie tarsi medžiai pakirstomis šaknimis – vieni niekada nematę savo senelių, kuriuos dar gana jaunus prarijo svaigalų pelkė, kitų ir tėvai nužingsniavo klystkeliais, dažnai ten pat.


Savo vaikiškame gyvenime tokie mažieji jau būna pamatę dalykų, kurių vaikams matyti nederėtų, patyrę tai, ko patirti neturėtų. Praradę pasitikėjimą žmonėmis, pikti. Nekalbant jau apie ne vienerius metus gyventus pusbadžiu.


Geri namai, kuriuose vaikų laukia geros mamos


Šių gerųjų namų mama Irma (vardas pakeistas), jau keturiolikti metai ten dirbanti socialine darbuotoja ir pedagoge, neslepia, kad nemaža dalis jos globotinių turi emocinių bei elgesio sutrikimų. Ji ne iš knygų žino, ką reiškia hiperakyvumas, autizmas, aspergerio sindromas, kaip „ kitokie“ vaikai tarsi teniso kamuoliukai mėtomi iš vienos mokyklos į kitą. Čia jie nemėtomi.


Irma sako, kad viena ji nesusidorotų, nors turi didelę pedagoginio darbo patirtį. Kitos dvi jaunos (ir, mano akimis, itin malonios) pagalbininkės dirba už simbolinį atlygį ir nežinia, ar ilgai.


Apie tai mums nebuvo kada pasikalbėti. Pasibaigus pamokoms vienas po kito iš skirtingų mokyklų jau rinkosi vaikai ir auklėtojos subruzdo – reikia ruošti pietus, nubėgti į parduotuvę trūkstamų produktų. Kažkuriai teks stebėti, kaip nusiteikę iš mokyklos grįžta skandalistai, kuriems galbūt nesisekė ar koks mažmožis išmušė iš emocinės pusiausvyros ir tuoj gali kilti audra.


Geri namai, kuriuose vaikų laukia geros mamos


„Būna dryksteli sau į ranką ir žviegdamas atbėga skųstis, kad tai padarė tas ar anas. Tokie pokštai mums gerai pažįstami, bet ramesnius, nekonfliktiškus vaikus nuolat mokome , kaip nepasiduoti provokacijoms, nesivelti į ginčus, nekreipti dėmesio. Tai nelengva net suaugusiam. „Kitokie“ vaikai itin išradingi provokatoriai – kartais nepavyksta išvengti susistumdymų. Emocijų audrai nuslūgus tie skandalistai gali būti itin pozityvūs, elgiasi taip tarsi nieko nebūtų atsitikę.


Mes leidžiame jiems vadovauti, organizuoti, būti atsakingiems už vienokį ar kitokį darbą, padėti ruošti pamokas jaunesniems. Tai jie tai sugeba, todėl jaučiasi gerai.
Tarp jų yra labai gabių muzikai, dailei. Deja, jų lavinimui lėšų neturime“, – apgailestauja Irma, rodydama į lentyną, ant kurios sudėtos Vokietijos maltiečių padovanotos gitaros, kurios kol kas tyli. Laukia savanorių mokytojų.

REKLAMA


Vaikų maitinimo problemos šiame vaikų dienos centre irgi sprendžiamos kūrybiškai: pasinaudojama „Maisto banko“ pagalba, geri žmonės dovanoja sezoninių daržovių. Kai jaučia, kad pinigų maistui gali pristigti, Irma su jaunosiomis bendradarbėmis verda uogienes, ruošia vaikams konservus iš savo sodo ir daržo gėrybių.


Keturiolikos metų darbo patirtis, maltiečių pagalba, gerų žmonių dovanos, meilė ir darbas neskaičiuojant valandų – štai kas yra geri namai.


Irma džiaugiasi ta šeimyniška atmosfera, į ją traukia grįžti kiekvieną dieną. Nors niekada čia nebūna ramu ir lengva. Ir tai dar ne viskas be – be 30 savo auklėtinių tenka galvoti ir apie jų mamytes, kurioms stinga paprasčiausių socialinių įgūdžių. Socialinės pedagogės Irmos rengiamose pozityvios tėvystės paskaitose – nė vieno tėčio. Savo auklėtiniams ji pataria neįprasti vadinti tėčiu dažnai besikeičiančių mamos draugų. Kad skaudu nebūtų. Dažnoje auklėtinio šeimoje ne tik tėčio trūksta – stinga valgio, drabužėlių sesutėms ir broliukams. Ir jais reikia pasirūpinti. Todėl sunku pasakyti, kiek vaikų iš tiesų globoja gerųjų namų mamos. Ir tokios dienos, kai jos gali sudėti maisto paketėlius, kad vaikai bent kažką galėtų parnešti namo, tikrai būna džiaugsmingos.

REKLAMA


Geri namai, kuriuose vaikų laukia geros mamos


Ir dar tos, kai užsuka buvę auklėtiniai, kurių gyvenimas susiklostė sėkmingai. Tarp jų ir ta nepaprastai stiprios dvasios laiba kaip nendrė mergytė, kuri kažkada bėgdama nuo smurtaujančių tėvų slėpdavosi šuns būdoje ir dalijosi maistu su keturkoju bičiuliu...


Visų, kieno širdyje atsiras meilės tokiuose namuose besiglaudžiantiems vaikams, pagalvojimo, ar jie turi ką pavalgyti, kur pasišildyti, prašome paaukoti trumpuoju numeriu 1490 (2 eurai) ar http://maltieciai.lt/aukoti/


Maltiečiai šiuo metu (iki rugsėjo 30 d.) tokiems vaikams paremti rengia akciją „Mažoj širdelėj – didelės idėjos“.


Lėšas galite pervesti į Maltos ordino pagalbos tarnybos sąskaitą LT29 4010 0424 0397 4431 (paskirtis: vaikams).
Ačiū.


www.savaite.lt inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)