NASA marsaeigis „Perseverance“ sėkmingai nusileido Raudonojoje planetoje

NASA marsaeigis „Perseverance“ sėkmingai nusileido Raudonojoje planetoje


NASA vėlyvą ketvirtadienio vakarą (apie 23 val. Lietuvos laiku) paskelbė džiugią žinią – marsaeigis „Perseverance“ sėkmingai įveikė rizikingą „septynių siaubo minučių“ etapą ir nusileido Marse.


„Nusileidimas patvirtintas“, – misijos kontrolės centre paskelbė operacijų vadovė Swati Mohan.


Autonominis nusileidimo procesas Marse buvo užbaigtas dar 11 minučių iki šių žodžių, tačiau tiek laiko reikia radijo signalams nukeliauti nuo Marso iki Žemės.


„VAU!!“ – tviteryje parašė NASA asocijuotasis administratorius Thomas Zurbuchenas, paskelbęs pirmąją nespalvotą „Perseverance“ padarytą Marso paviršiaus nuotrauką.



„Perseverance“ yra penktasis marsaeigis, nusileidęs Raudonojoje planetoje. Pirmą kartą Marse tokio tipo robotas nusileido 1997 m., iki šiol visos sėkmingos misijos buvo vykdomos amerikiečių.


Su istoriniu „Perseverance“ nusileidimu pasveikino ir JAV prezidentas Joe Bidenas. Pasak jo, šis nusileidimas yra mokslo pažangos ir „Amerikos genialumo“ įrodymas.


„Sveikinimai NASA ir visiems, kurių sunkaus darbo dėka įvyko šis istorinis „Perseverance“ nusileidimas. Šiandiena dar kartą įrodė, kad su mokslo pažanga ir Amerikos genialumu nėra nieko neįmanomo“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė J. Bidenas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)