Į Pakruojo dvarą paskutinį rugsėjo savaitgalį kviečia Bumbulinių mugė

Į Pakruojo dvarą paskutinį rugsėjo savaitgalį kviečia Bumbulinių mugė


Paskutines rugsėjo dienas Pakruojo dvaras pasitiks net XIX a. turgaus smagybę menančiu renginiu – čia pirmą sykį vyks amatininkus, augalų augintojus, kulinarus ir aludarius iš visos Lietuvos sutrauksianti „Bumbulinių mugė“. Rugsėjo 26-27 dienomis dvaro mugėje bus galima ne tik įsigyti patikusį amatininko gaminį ar sodinuką tiesiai iš profesionalų rankų, tačiau ir pasinerti į muzikos, šokių, varžytuvių, valgių ir putojančių gėrimų puotą.


Pakruojo dvaras nuo seno garsėjo dideliu, pažangiu ir klestinčiu ūkiu, tad natūralu, kad rudens darbų pabaigą lydėdavo didelės šventės. Atkurdamas tikrą XIX a. gyvenimą, jau prieš kelis metus dvaras prikėlė tradicinę jame šventę – Bumbulines („bumbulais“ Pakruojo krašte vadindavo ten dirbusius kumečius), o šį rudenį ši šventė tampa dar įvairesnė – čia iš visos Lietuvos suvažiuoja ne tik amatininkai, ūkininkai, augalų augintojai su savo produkcija, tačiau ir kulinarai bei aludariai, kurie net dvi dienas neleis baigtis jaukiam mugės šurmuliui. Kaip yra žinoma, Pakruojo kraštas – Lietuvos aludarių sostinė, tad nekeista, kad čia bus galima išragauti ne tik 10 belgiškų, tačiau ir visą puokštę lietuviškų apynių gėrimo skonių.

REKLAMA


„Bumbulinių mugėje“ prekyba vyks kaip tikrame turguje, lydima nuotaikingos kapelų muzikos bei gardžių, kepamų ant ugnies, patiekalų aromatų. Čia bus galima dalyvauti ir netradicinėse varžytuvėse: rankų lenkimo, žmonų nešimo, giros kilnojimo ir net avies bei bebro kepimo čempionate, o mažieji galės jėgas išbandyti žąsų ir ėjimo kojūkais lenktynėse. „Ši mugė išsiskiria tuo, kad tai bus kultūringo ragavimo, įvairaus prekiavimo ir netradicinio pramogavimo vieta. Pakliuvus į ją užplūs jausmas, kad atsidūrėte tikrame, pilname gyvybės XIX a. turguje, kur ne tik nuo statinės skelbiamos naujienos, bet ir kiekviena pakampė pilna išdaigininkų – turgaus sukčių, čigonų ir kitų neaiškių personų“, – trumpai šventę apibūdina dvaro baronas.


Ši mugė – ne vienintelis tuo metu dvare vyksiantis renginys. Už dvaro ūkio tvoros norinčių lauks vis dar žydintis, margiausias šios vasaros ir rudens reginys – gėlių festivalis „Vasarvidžio nakties sapnas“. Lankytojams „Bumbulinių mugė“ suteiks galimybę ne tik ten užsukti, tačiau ir parsivežti dalelę šio festivalio namo – savo sodui, daržui ar net balkonui.

REKLAMA


Mugėje bus galima įsigyti daugiamečių gėlių, dekoratyvinių augalų ir vaismedžių sodinukų bei sodo puošmenų – kiekvienas mugės lankytojas ras jam mielą ir reikalingą augalą. Viena iš renginio organizatorių, žinoma gėlininkė Daiva Gasiūnienė sako, kad šiame renginyje didelis dėmesys bus skirtas ne tik amatams, maistui ir linksmybėms, tačiau ir augalams, tad kiekvienas norintis galės ne tik grožėtis, bet ir pasikonsultuoti su augalininkystės profesionalais, agronomais, mokslininkais, pašventusiems augalams savo gyvenimą ir laiką.


„Šis rudeninis, išskirtinai lietuviškų augalų augintojų ir produkcijos gamintojų suvažiavimas mugėn – taip pat puiki galimybė paremti lietuvių smulkiuosius verslus“, – priduria Lietuvos gėlių augintojų sąjungos tarybos pirmininkė Daiva Gasiūnienė.


„Bumbulinių mugė“ į Pakruojo dvarą kviečia jau rugsėjo 26-27 dienomis. Patekimas į mugę – nemokamas.


Pakruojo dvaras – ne tik didžiausia Lietuvoje išlikusi dvaro sodyba, tačiau ir viena iš 18 patraukliausių kultūrinio turizmo vietovių Europoje bei „Metų turizmo objektas 2019“ Lietuvoje, kur atkuriamas XIX a. pab. – XX a. pr. dvaro gyvenimas.


Partnerių informacija.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)