Visuomenei bus pirmą kartą pristatyti slapti Mikelandželo eskizai

Visuomenei bus pirmą kartą pristatyti slapti Mikelandželo eskizai


Ketinama pirmą kartą eksponuoti eskizus, kuriuos Florencijoje besislėpdamas nuo įpykusio popiežiaus ant nedidelio kambario sienų nupiešė renesanso menininkas Mikelandželas.


Mikelandželo „slaptuoju kambariu“ vadinama giliai Mediči koplyčių muziejaus rūsiuose esanti trisdešimties kvadratinių metrų ploto patalpa, kurioje iki 1955 m. buvo laikomos anglys ir kurios sienas dengia anglimi pieštos figūros, lankytojams duris atvers lapkričio 15 d.


Kaip teigiama muziejaus pranešime, kambarys buvo „dešimtmečiais nenaudojamas, užrakintas ir pamirštas po liuku, ant kurio stovėjo sukrautos spintos, baldai ir furnitūra“, kol 1975 m. vėl buvo atrastas.


Tuometinis muziejaus direktorius Paolo Dal Poggetto daugelį rastų eskizų priskyrė Mikelandželui Buonaročiui, garsiajam Dovydo skulptūros ir Siksto koplyčios freskų Vatikane autoriui.


P. Dal Poggetto manymu, Mikelandželas šiame kambaryje 1530 m. du mėnesius slėpėsi nuo popiežiaus Klemento VII, kuris buvo ant jo „įpykęs“.

REKLAMA


Trumpu, vos nuo 1527 m. iki 1530 m. trukusiu respublikonų valdymo laikotarpiu, kai Medičiai buvo ištremti iš miesto, dailininkas buvo miesto įtvirtinimų kontrolieriumi.


„Šie piešiniai, kuriuos vis dar studijuoja menotyrininkai, buvo sukurti vadinamuoju menininko „saviizoliacijos“ laikotarpiu, kuomet kai kurių savo projektų eskizus jis piešė tiesiai ant nedidelio kambarėlio sienų“, – teigiama muziejaus pranešime.


Kuratorė Francesca de Luca sakė, kad patalpa yra „tikrai unikali savo išskirtiniu iškalbingumu“.


„Atrodo, kad ant jos sienų apstu figūrų eskizų, daugelis iš jų tikrai milžiniškos“, – teigia ji pranešime.


„Šalia jų yra etiudų, kuriuose tiek nuodugniai, tiek paviršutiniškai vaizduojamos kūno dalys, veido bruožai ir neįprastos pozos.“


Nuo lapkričio 15 d. patalpoje galės lankytis nedidelės, iki keturių asmenų grupės, o tarp apsilankymų bus daromos pertraukos, siekiant apsaugoti eskizus nuo LED šviesos poveikio.


AFP inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)