Pasaulio populiacija šiemet viršys 8 mlrd.: kas pasaulio laukia vėliau?

Pasaulio populiacija šiemet viršys 8 mlrd.: kas pasaulio laukia vėliau?


Pasaulio populiacija šių metų lapkričio 15 d. turėtų viršyti 8 mlrd., o 2023 m. Indija veikiausiai aplenks Kiniją ir taps daugiausiai gyventojų turinčia šalimi, pirmadienį prognozavo Jungtinės Tautos (JT).


Pasaulio populiacijos augimas „mums primena apie mūsų bendrą pareigą rūpintis savo planeta ir leidžia susimąstyti apie mūsų vis dar neišpildytus įsipareigojimus vienas kitam“, pareiškė JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas. Nepaisant to, A. Guterreso teigimu, „tai yra proga pasidžiaugti mūsų įvairove, atkreipti dėmesį į mūsų bendrą žmogiškumą ir žavėtis padaryta pažanga sveikatos apsaugos srityje, kuri pailgino gyvenimo trukmę ir gerokai sumažino motinų ir vaikų mirtingumą“.


Remiantis JT prognozėmis, šiuo metu pasaulio populiacija auga lėčiausiu tempu nuo 1950 m. Bendras planetos gyventojų skaičius 2030 m. turėtų pasiekti 8,5 mlrd., 2050 m. – 9,7 mlrd., aštuntajame dešimtmetyje – pasiekti piką ir sudaryti maždaug 10,4 mlrd., o iki 2100 m. – stabilizuotis pastarajame lygyje.


Pasak organizacijos, nors šiuo metu kai kuriose besivystančiose šalyse fiksuojamas gimstamumo mažėjimas, ateinančiais dešimtmečiais už daugiau nei pusę prognozuojamo pasaulio populiacijos prieaugio bus atsakingos aštuonios šalys. Anot JT ataskaitos, tai yra Kongo Demokratinė Respublika, Egiptas, Etiopija, Indija, Nigerija, Pakistanas, Filipinai ir Tanzanija.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)