A. Speičytė-Radzevičienė: gimus ankstukams moterys ima save kaltinti

A. Speičytė-Radzevičienė: gimus ankstukams moterys ima save kaltinti


Neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ vadovė ir viena iš paramos projekto „Ankstukai“ organizatorių Asta Speičytė-Radzevičienė teigia, kad susilaukti anksčiau laiko į pasaulį pasibeldusio naujagimio moteriai yra didžiulis virsmas ir sukrėtimas. Visgi neretai moterys, vietoj įsiklausymo į save, pradeda save kaltinti. Ši būsena ir tapo viena iš priežasčių asociacijai įsteigti.


Prieš dvylika metų susilaukusi anksčiau laiko į pasaulį atėjusios naujagimės, A. Speičytė-Radzevičienė nerado reikiamos informacijos ir pagalbos, bet dar būdama ligoninėje padėjo kitoms mamoms. Po gimdymo įsivertinusi gyvybės ir sveikatos kainą, moteris su bendražygėmis įkūrė asociaciją „Neišnešiotukas“.


Kiek vėliau atsirado paramos projektas „Ankstukai“, besirūpinantis anksčiau laiko gimusiais kūdikiais ir siekiantis, kad ligoninės visoje šalyje būti tinkamai pasirengusios kovoti už ankstukų gyvybę, o artimieji gautų visą reikalingą pagalbą.


Prisidėti prie šios pagalbos gali visi. „Ankstukai“, kartu su lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“, jau 6-tą kartą vykdo projektą, kurio metu surinkti pinigai skiriami pernelyg anksti gimusiems mažyliams ir jų tėveliams. Akciją paremti galima perkant specialiu „Ankstukų“ akcijos ženklu pažymėtas prekes „Maximos“ parduotuvėse arba aukojant pinigus į specialias akcijos dėžutes, esančias prie kasų. Suteikti paramą taip pat galima skiriant 1,2 proc. gyventojų pridėtinės vertės mokesčio.

REKLAMA


„Ankstukams būtina ypatinga priežiūra, speciali medicinos įrangą. Jų tėvams būtina psichologinė ir emocinė pagalba, informacija. Tad nepaprastai vertiname šį ilgametį projektą ir matome, kad jam abejingi nelieka ir mūsų pirkėjai“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė.


„Esu dėkinga visiems geradariams, kurių dėka galime šeštus metus šviesti visuomenę, keisti požiūrį ir stereotipus. Tiesa ta, jog žmonės, kurie savo artimoje aplinkoje nėra susipažinę su neišnešiotais naujagimiais, net neįsivaizduoja, kokie gležni ir maži yra pasaulį anksčiau laiko išvydę mažyliai. „Ankstukai“ padeda keisti šį matymą – apie Lietuvos mažiausius kasmet išgirsta ir juos palaiko vis daugiau žmonių“, – apie projektą pasakoja A. Speičytė Radzevičienė.


Grįžus namo – nauji iššūkiai


A. Speičytė-Radzevičienė dalijasi, kad atsiradus asociacijai šeimos rado panašaus likimo draugų, vienybės jausmą. Vis daugiau žmonių pradėjo burtis, ieškoti bendraminčių , pagalbos, norėdami lengviau praeiti ankstukų kelią.

REKLAMA


„Visgi turėjome ir turime daug iššūkių. Ankstukai nematomi, jie auga ligoninėje, iki namų kelionė itin ilga. O grįžus namo vaikas jau būna ūgtelėjęs. Tikrasis vaizdas, kuris yra reanimacijoje, šimtus kartų baugesnis. Išvykus iš ligoninės išryškėja kiti iššūkiai: anksčiau į pasaulį pasibeldę vaikai yra didesnėje cerebrinio paralyžiaus, raidos sutrikimų, autizmo, klausos, regos ir kitų problemų rizikos grupėje“, – dėsto A. Speičytė-Radzevičienė


Moterys, pagimdžiusios anksčiau laiko, yra linkusios save kaltinti: „Tą kaltę moterys gali nešioti visą gyvenimą. Visgi būtina suprasti, kad vaikelis į pasaulį ateina tada, kai jam skirta. Ir tai yra didžiulė dovana, turinti savo kainą. Ir ją reikia priimti bei suprasti, o taip pat duoti laiko sau, įsiklausyti į save ir nebijoti paprašyti pagalbos.“


Iššūkiai, kylantys karantino laikotarpiu


Paramos projekto „Ankstukai“ vadovė dalijasi, kad karantino laikotarpis tampa dar didesniu iššūkiu vaikelio besilaukiančiai šeimai. Vyrui negalint dalyvauti gimdyme, aplankyti. Gimdyvės fizinė ir emocinė būsena artėjant gimdymui, jo metu ir pirmomis savaitėmis, susilaukus kūdikio, lemia tolimesnę jo raidą, o netikėtos aplinkybės, stresas, ligų užsikrėtimo baimė, ankstyvas atskyrimas ar atribojimas gali smarkiai paveikti mamos būklę ir naujagimio gyvenimo kokybę.


Sekantis didelis asociacijos žingsnis – nacionalinė iniciatyva „Auginu Lietuvą“. Viena iš jos dalių – naujagimių šeimoms skirta nuotolinė mokomoji platforma. Pastaroji apims visus naujagimius: „Kuriame nuotolinę edukacinę platformą, kurią tikimės pristatyti po kelių mėnesių. Joje bus reikalingiausia informacija, specialistų pamokos. Bus teikiama ir psichologinė pagalba, konkretūs patarimai, kaip padėti sau ir vaikeliui.“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)