Odontologas pataria: kodėl svarbu ilgai nedelsti praradus dantį?

Odontologas pataria: kodėl svarbu ilgai nedelsti praradus dantį?


Vienas mažas prarastas dantis laikui bėgant gali sukelti didelių problemų. Prienų ir Radviliškio „MediCA klinika“ gydytojas odontologas Valdas Papečkys netekusiems danties pataria nedelsti ir pagalvoti apie implantacijos procedūrą, kuri leidžia pacientui vėl nesibaiminant šypsotis bei išvengti įvairių organizmo negalavimų.


Delsiant bėdos tik aštrėja


Gydytojo teigimu, prarastas dantis ne tik kelia estetinių problemų, bet ir lemia nepageidaujamus procesus žmogaus organizme. Atsiradęs tarpas po danties netekimo komplikuoja burnos higienos priežiūrą, skatina kaimyninių dantų slinkimą, dėl to suprastėja sąkandis, tampa sunku kramtyti maistą. „Prasčiau sukramtytas maistas gali sukelti net įvairių skrandžio negalavimų“, – priduria medikas.


Anot jo, netekus didelės dalies ar visų dantų gali pakisti ir veido forma – žemėja sukandimo aukštis ir gali įdubti lūpos, aplink jas formuotis raukšlės.


„Kita ne mažiau svarbi problema, atsirandanti praradus dantį ar dantis – žandikaulio kaulo nykimas. Toje žandikaulio vietoje, kur nėra danties, ilgainiui nebelieka žandikaulio stimuliacijos, jis neatlieka jokios funkcijos ir organizmas tą žandikaulio dalį tiesiog rezorbuoja. Kaulas nyksta, tampa mažiau stabilus ir nebelieka vietos, į kurią būtų galima įsriegti implantą“, – pastebi pašnekovas.

REKLAMA


Kreipiasi ir pagyvenę, ir jauni


Pasitelkus dantų implantacijos procedūrą galima ne tik atstatyti pirminę kramtymo funkciją ir pagerinti estetinį šypsenos vaizdą, bet ir sustabdyti kaulo nykimo procesą.


Dantų implantai yra lyg danties šaknies pakaitalai, ant kurių tvirtinami protezai (vainikėlis). Jie gali būti įsriegiami tiek apatiniame, tiek viršutiniame žandikaulyje ir pakeisti vieno, kelių ar net visų prarastų dantų šaknis.


Šiuolaikiniai dantų implantai dažniausiai gaminami iš titano arba titano ir cirkonio lydinio. Šias medžiagas žmogaus organizmas puikiai priima, jos nesukelia alerginių reakcijų. „Dabartiniai implantai yra patikimi ir ilgaamžiai – 15–20 metų atlaiko daugiau nei 90 proc. implantų, o jeigu implantas iškrenta, dažniausiai taip nutinka dėl prastos burnos higienos ar žalingų įpročių.


Dantų implantai gali būti įsriegiami bet kokio amžiaus pacientams, kurių žandikaulis jau yra susiformavęs, įprastai – sulaukusiems pilnametystės. „Vyrauja mitas, kad dėl dantų implantavimo kreipiasi tik vyresni žmonės. Tarp pacientų – ir dvidešimtmečiai, kurie pas mus atvyksta dantų netekę po įvairių traumų" – sako V. Papečkys.

REKLAMA


Greitai ir beveik be skausmo


Pasak gydytojo, pacientams dantų implantacijai specialiai ruoštis nereikia. Implantacija, jei paciento dantis yra pašalintas anksčiau, atliekama vienos procedūros metu. Tuomet po savaitės yra pašalinami siūlai ir po trijų mėnesių jau galima protezuoti.


Besibaiminančius dėl skausmo, odontologas nori nuraminti – implantacija yra neskausminga procedūra.


„Net ir raunant dantį po nuskausminimo vis tiek jaučiamas tempimo, spaudimo jausmas. O atliekant implantaciją panašių neigiamų pojūčių nėra. Ir gijimas yra mažiau skausmingas negu pašalinus dantį“, – tvirtina pašnekovas.


Implantacijos metu naudojamas nuskausminimas, kuris procedūros metu padeda patirti kuo mažiau diskomforto. Gydytojo tvirtinimu, savaitę po implantacijos, kol gyja dantenos, pacientams dažniausiai net neprireikia nuskausminamųjų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>