„Sveiko senėjimo“ klubai keis kauniečių gyvenimą

„Sveiko senėjimo“ klubai keis kauniečių gyvenimą


Ilgėjant vidutinei gyvenimo trukmei, vis didesne visuomenės dalimi tampa vyresnio amžiaus žmonės. Kad jie būtų darbingi ir žvalūs, neprarastų gyvenimo džiaugsmo, reikia skatinti įsitraukti į sveikatinimo veiklas, kurios gerina socialinius įgūdžius, padeda rasti bendraminčių, suburia bendruomenes.


Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras nutarė suvienyti miesto bendruomenes, nevyriausybines organizacijas kilniam tikslui – gerinti brandaus amžiaus žmonių sveikatą ir socialinius įgūdžius. Taip buvo sukurtas projektas „Sveikas senėjimas“, kurio nemokamos veiklos padės senyvo amžiaus žmonėms keisti požiūrį į sveikatą, t. y. imtis ligų prevencijos ir kuo ilgiau išlikti sveikiems.


Skirtinguose Kauno miesto mikrorajonuose bus suburti keturi „Sveiko senėjimo“ klubai. Jie koordinuos projekto veiklas ir bus atsakingi už jų išgryninimą, kad mikrorajono infrastruktūra būtų panaudota atsižvelgiant į žmonių poreikius. Kartu su Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuru klubo nariai organizuos renginius, didinančius gyvetojų sveikatos raštingumą. Prie projekto kviečiamas prisidėti ir privatusis sektorius.

REKLAMA


Stipri fizinė sveikata


Sulaukus garbaus amžiaus, blogėja koordinacija, sutrinka pusiausvyra, tad kyla daug didesnė grėsmė parkristi. Vyresnio amžiaus žmones neretai kamuoja širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas, antsvoris, osteoporozė ar depresija. Apie būtinybę judėti kalbama vis plačiau, tačiau, kaip rodo statistika, pagyvenusių žmonių bendrasis fizinis aktyvumas su amžiumi mažėja, kinta jo pobūdis.


Savotiškas paradoksas – nors išėjus į pensiją laisvo laiko gerokai padaugėja, neretas senjoras laisvalaikiu juda mažiau. Daugybė mokslinių tyrimų įrodė, kad reguliarus fizinis krūvis stiprina širdies ir kitus kūno raumenis, gerina kraujotaką, mažina kraujospūdį, cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje. Daug judantys žmonės yra geresnės nuotaikos ir išvaizdos, labiau savimi pasitiki, moka džiaugtis gyvenimu. Projekto „Sveikas senėjimas“ viena iš veiklų – fizinės sveikatos stiprinimas.

REKLAMA


Garbaus amžiaus kauniečiams nemokamai bus organizuojamos fizinio aktyvumo treniruotės, teigiamai veikiančios širdies ir kraujagyslių sistemą, kūno formas, kasdienio gyvenimo funkcinius gebėjimus, mažinančios atsitiktinio pargriuvimo riziką.


Sveika mityba


Maistas – tai energija. Pasaulio sveikatos organizacijos ir mokslinių tyrimų duomenimis, prasta ir menkavertė mityba didina lėtinių neinfekcinių ligų, cukrinio diabeto, piktybinių navikų tikimybę, taip pat turi įtakos didėjančiam žmonių mirtingumui.


Projekto „Sveikas senėjimas“ viena iš krypčių – sveiko maisto akademija. Joje garbaus amžiaus žmonės sužinos, kaip pasirinkti sveikatai palankius maisto produktus, kartu su vrtuvės šefais bus sudaromi maisto krepšeliai atsižvelgiant į gaunamas pajamas ir mokomasi pasigaminti sveikų patiekalų.


Puiki dvasinė savijauta


Stresas – neišvengiamas kasdienio gyvenimo palydovas, ir nuo to, kaip sugebame tvarkytis su emocijomis, labai priklauso mūsų sveikata. Deja, sendami daug žmonių patiria depresiją, kurią išprovokuoja gyvenimo pokyčiai – vaikai užauginti ir gyvena kitame mieste ar kitoje šalyje, sutuoktinis (-ė) miręs, draugų mažėja, kartais nė nėra su kuo pasikalbėti. Todėl senatvėje dažnas jaučiasi vienišas, niekam nereikalingas.


O juk brandaus amžiaus žmogus taip pat trokšta bendrauti, pasidalyti patirtimi, aktyviai dalyvauti socialiniame gyvenime, kuo ilgiau išlikti savarankiškas. Projekto „Sveikas senėjimas“ psichinės sveikatos gerinimo pratybos brandaus amžiaus kauniečiams padės atpažinti savo emocijas, jausmus. Jose žmonės galės diskutuoti, dalytis išgyvenimais, išmoks atsipalaidavimo, streso mažinimo ir atminties lavinimo pratimų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>