Europos galingieji reikalauja paaiškinimo: kodėl Kremlius kėsinosi į opozicijos veidą?

Europos galingieji reikalauja paaiškinimo: kodėl Kremlius kėsinosi į opozicijos veidą?


Jungtinė Karalystė (JK) tvirtina, kad Rusija privalo paaiškinti, kodėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas buvo apnuodytas „Novičiok“ grupei priklausančia nervus paralyžiuojančia medžiaga, ir pridūrė, kad nepriimtina, jog vėl buvo panaudotas cheminis ginklas, informuoja agentūra „Reuters“.


Vokietijos vyriausybė trečiadienį patvirtino, kad Berlyne gydomas A. Navalnas buvo apnuodytas „Novičiok“ grupei priklausančia nervus paralyžiuojančia kovine medžiaga.


„Rusijos vyriausybė privalo pasakyti tiesą apie tai, kas nutiko A. Navalnui“, – teigė JK užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.


„Visiškai nepriimtina, kad šis uždraustas cheminis ginklas vėl buvo naudojamas, ir dar kartą matome smurtą, nukreiptą prieš svarbų Rusijos opozicijos veikėją“, – pridūrė D. Raabas.


JK teigia, kad Rusija 2018 metais Solsberio mieste panaudojo „Novičiok“ prieš buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį.


Atsakymų reikalauja ir Vokietija


Vokietijos kanclerė Angela Merkel Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimą pavadino „pasikėsinimu nužudyti“ ir teigė, kad buvo siekiama jį nutildyti, skelbia agentūra AP.

REKLAMA


Trečiadienį Vokietijos vyriausybė patvirtino, kad A. Navalnas buvo apnuodytas „Novičiok“ grupei priklausančia nervus paralyžiuojančia kovine medžiaga. Tai nustatyta specialioje Vokietijos Bundesvero laboratorijoje.


Remiantis agentūrų dpa ir AFP pranešimais, kanclerė pasmerkė disidento A. Navalno apnuodijimą ir pareikalavo atsakymų iš Rusijos.


„Buvo siekiama jį nutildyti, ir aš, Vokietijos vyriausybės vardu, griežtai smerkiu šį nusikaltimą“, – teigė A. Merkel.


Pasak Vokietijos kanclerės, Rusijos ambasadorius buvo informuotas apie tyrimų rezultatus ir kad ji tikisi sulaukti Rusijos vyriausybės paaiškinimų.


„Yra labai rimtų klausimų, į kuriuos gali ir turi atsakyti tik Rusijos vyriausybė“, – pabrėžė kanclerė.


A. Navalnas yra vienas nuožmiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų.


Politikas dabar gydomas Berlyne. Jis blogai pasijuto lėktuve rugpjūčio 20 dieną ir pradžioje buvo paguldytas į Omsko ligoninę, tačiau, spaudžiant šeimai ir kolegoms, vėliau perkeltas į Vokietiją.


Įtariama, kad nuodų buvo įdėta į arbatą, kurią Tomsko oro uoste gėrė A. Navalnas.


Politiko komanda teigia, kad A. Navalnas apnuodytas V. Putino nurodymu. Kremlius tokius kaltinimus neigia.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)