Vilnius ruošiasi antrajai koronaviruso bangai: veiks pagal VESOC priimtus nutarimus

Vilnius ruošiasi antrajai koronaviruso bangai: veiks pagal VESOC priimtus nutarimus


Lietuvoje vėl išaugus patvirtintų koronaviruso atvejų skaičiui, Vilniaus miesto savivaldybė, siekdama pažaboti galimą antrąją COVID-19 bangą sostinėje, atnaujino veiksmų planą kovai su koronavirusu.


Pasak pranešimo, artimiausiu metu viešąjį transportą, jo laukimo stoteles, ugdymo, gydymo ir kitas įstaigas taip pat pasieks atnaujinta informacinė higienos rekomendacijų kampanija. Savivaldybė kreipsis ir į Valstybinį ekstremaliųjų situacijų operacijų centrą (VESOC) dėl atsakingesnio atvykstančiųjų į Lietuvą epidemiologinės kontrolės vykdymo ir didesnio testavimo.


Pasak Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, su COVID-19 susiję savivaldybės sprendimai bus priimami, atsižvelgiant į šalies epidemiologinę situaciją ir VESOC priimtus nutarimus.


Kol kas Vilnius ruošiasi įprastiems artėjantiems naujiems mokslo metams – vaikų ir jaunimo ugdymo įstaigose atnaujinama informacija apie svarbią šiuo laikotarpiu higieną ir kitas svarbias rekomendacijas. Jeigu nacionaliniu lygiu bus priimti atskiri sprendimai dėl masinių renginių, tarp jų – ir mokslo metų pradžios renginių organizavimo arba jų atšaukimo, tuomet miesto ugdymo įstaigose šios šventės gali būti ir nukeltos arba atšauktos.

REKLAMA


Neatmetama ir nuotolinio mokymo tikimybė, todėl, ruošdamasi šiam galimam scenarijui, rugpjūčio pabaigoje Vilniaus savivaldybė organizuos mokymus pedagogams apie sėkmingą ir efektyvų nuotolinį mokymą.


Tėvams svarbu žinoti, kad šiuo laikotarpiu padaryta išimtis – nebūtina vykti į sveikatos įstaigas vaikų sveikatos pažymų, nes pernykščių galiojimas pratęstas iki pat Naujųjų metų. Sveikatos pažymų prireiks tik keičiantiems mokyklas ar darželius.


Numatyti pokyčiai ir sveikatos priežiūros įstaigose. Bus teikiamos kontaktinės ir nuotolinės konsultacijos, todėl paslaugos bus suteikiamos greičiau, tačiau laikantis būtinų saugumo reikalavimų. Siekdama pagerinti paslaugų prieinamumą, savivaldybė numačiusi kompensuoti poliklinikų išlaidas, patirtas laikinai didinant registratūrose dirbančių specialistų skaičių. Tuo siekiama, kad vilniečiai galėtų greičiau ir paprasčiau užsiregistruoti gydytojo nuotolinei ar kontaktinei konsultacijai, gydymo pratęsimui (receptų išrašymui).

REKLAMA


Siekiant užtikrinti sklandų ir operatyvų vilniečių ištyrimą, gali būti pritraukti ir kitų savivaldybių medicinos darbuotojai. Šiuo metu Vilniuje veikia vienas mobilusis punktas, kuris aptarnauja Vilniaus apskrities gyventojus. Per pastaruosius 4 mėnesius vien Vilniaus mobiliuosiuose punktuose atlikta apie 40 000 tyrimų.


Savivaldybė ir sveikatos priežiūros įstaigos šiuo metu yra sukaupusios pakankamą asmens apsaugos priemonių rezervą, skaičiuojama, kad jo užteks likusiam pusmečiui.


Vilniaus savivaldybė, įvertinusi, kad dauguma teigiamų COVID-19 atvejų yra įvežtiniai, yra numačiusi Vilniaus oro uosto prieigose įrengti mobilųjį punktą arba organizuoti mobiliosios brigados darbą.


Organizacijos bei verslo įmonės kviečiamos, nelaukiant rudens, kiek įmanoma darbus perkelti iš biurų į namus, atsisakyti nereikalingų susitikimų arba perkelti juos į virtualią erdvę, paslaugas teikti nuotoliniu būdu, informaciją teikti telefonu.


Siekdama užtikrinti vilniečių ir miesto svečių saugumą, Savivaldybė Kalėdų renginius planuoja jau įvertindama galimo antro karantino realią galimybę. Derinamoje programoje Kalėdų renginių neatsisakoma, tačiau didžiojo Kalėdų eglės įžiebimo koncerto šių metų šventiniu laikotarpiu gali nelikti. 







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)