A. Skaisgirytė: santykiai su JAV buvo geri prie visų prezidentų

A. Skaisgirytė: santykiai su JAV buvo geri prie visų prezidentų


Prezidento Gitano Nausėdos patarėja Asta Skaisgirytė teigia, kad daugelis Europos šalių tikisi, jog už JAV vadovo vairo stojus Joe Bidenui santykiai tarp abiejų Atlanto pusių taps pozityvesni. Lietuva, tvirtina A. Skaisgirytė, palaikė puikius ryšius su JAV ir Donaldo Trumpo prezidentavimo laikotarpiu. Tam, pažymi patarėja, pasitarnavo ir asmeninis ryšys, kurį su nueinančiu prezidentu S. Trumpu užmezgė G. Nausėda.


„Daugelis Europos šalių sureagavo būtent taip, kad pareigas pradėjus eiti Joe Bidenui bus daugiau pozityvumo ES atžvilgiu ir kad bus galima atnaujinti derybas dėl kai kurių susitarimų, kurie buvo įšaldyti. Tikimasi, kad JAV sugrįš į tarptautines organizacijas, iš kurių Trumpo laikotarpiu buvo pasitraukusios. Gerų vilčių yra labai daug“, – LRT radijui teigė G. Nausėdos vyriausioji patarėja.


Įvertindama viltis, kurių Lietuva tikisi, kai už valdžios vairo stos J. Bidenas, A. Skaisgirytė pabrėžė, kad santykiai nebuvo blogi ir D. Trumpo prezidentavimo laikotarpiu. Patarėja kaip vieną iš svarbių akcentų išskyrė asmeninį ryšį, kurį G. Nausėda yra užmezgęs kelis kartus susitikęs su kontroversiškai vertinamu JAV prezidentu.

REKLAMA


„Kalbant konkrečiai apie Lietuvą, mūsų santykiai su JAV buvo geri prie visų prezidentų, taip pat ir prezidento Trumpo. Prezidentas Nausėda, kelis kartus asmeniškai su juo bendravęs, yra užmezgęs asmeninį ryšį, kas yra labai naudinga tarp prezidentų“, – teigė ji.


„Objektyviai galima pasakyti, kad, nepaisant prezidento Trumpo retorikos, kalbant apie saugumo ir gynybos dalykus, bendradarbiavimas tęsėsi ir jis buvo labai intensyvus“, – pridūrė G. Nausėdos patarėja užsienio politikos klausimais.


Kartu A. Skaisgirytė įvertino ir trečiadienį kilusius neramumus Vašingtone, kai D. Trumpo šalininkai susirėmė su policija ir įsiveržė į Kapitolijų.


S. Skaisgirytė pažymėjo, kad G. Nausėda su nerimu stebėjo šiuos įvykius, tačiau kartu išreiškė tikįs, kad Lietuvai strateginėje partnerėje galioja demokratinių vertybių viršenybė.


„Prezidentas Nausėda šią naktį su nerimu stebėjo tuos įvykius Vašingtone. Prezidentas tiki, kad JAV, būdama sena demokratine valstybe, susitvarkys su šia situacija", – teigė A. Skaisgirytė.

REKLAMA


Trečiadienį Vašingtone vykusiame mitinge dalyvaujantys D. Trumpo palaikytojai šturmavo Kapitolijaus kompleksą. Čia JAV įstatymų leidėjai rinkosi į posėdį, išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalei patvirtinti.


JAV laiko teisės viršenybės egzaminą


Lietuvos Prezidentūra, komentuodama kilusius neramumus Vašingtone, teigia, kad JAV šiuo metu laiko teisės viršenybės egzaminą. Lietuvos vadovo vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė LRT radijui sakė, kad prezidentas Gitanas Nausėda su nerimu stebėjo trečiadienio įvykius Vašingtone, kai Donaldo Trumpo šalininkai susirėmė su policija ir įsiveržė į Kapitolijų.


„Prezidentas tiki, kad JAV, būdama sena demokratinė valstybė, susitvarkys su šia situacija. JAV laiko teisės viršenybės egzaminą, kaip taikiu būdu perduoti valdžią. Labai tikimės, kad jie šį egzaminą gerai išlaikys“, – sakė A. Skaisgirytė, kartu pažymėdama, kad panašu, jog situaciją pavyko anoje Atlanto pusėje stabilizuoti.


„Gera žinia šį rytą, kad po daugiau kaip 6 valandų pertraukos abeji Kongreso rūmai tęsia rinkikų balsų skaičiavimą ir rinkimų laimėtojo sertifikavimą. Atrodo, kad tvarka atkurta, tačiau labai gaila, kad neapsieita be žmonių aukų, yra sužeistųjų“, – teigė patarėja.


Trečiadienį Vašingtone vykusiame mitinge dalyvaujantys D. Trumpo palaikytojai šturmavo Kapitolijaus kompleksą. Čia JAV įstatymų leidėjai rinkosi į posėdį, išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalei patvirtinti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)