Senelių globos namų gyventojų pramoga – knygos: vyrams patinka detektyvai, moterims – gyvenimiškos istorijos

Senelių globos namų gyventojų pramoga – knygos: vyrams patinka detektyvai, moterims – gyvenimiškos istorijos


Karantino metu globos namuose gyvenantiems senoliams labiausiai trūksta gyvo bendravimo su artimaisiais, o didžiausia pramoga tapo knygos. Neturintys regėjimo problemų jas skaito patys, blogiau matantiems knygas „įgarsina“ darbuotojai, o šie knygų skaitymo vakarai yra bene populiaresni už mėgstamus serialus.


„Pandemijos laikotarpis psichologiškai nelengvas. Senolius kankina begalinis artimųjų ilgesys, be to, negalėjome organizuoti didesnių susibūrimų, teko stabdyti grupines veiklas, tad išsigelbėjimu tapo skaitymas. Turime 43 gyventojus ir iš jų tik keletas nemėgsta skaityti. Globos namuose yra biblioteka, bet čia esančios knygos jau perskaitytos, ir ne po sykį, todėl be galo džiaugiamės geranoriškų žmonių iniciatyvomis padovanoti senoliams naujų knygų“, – pasakoja Kapčiamiesčio parapijos senelių globos namų Socialinio darbo padalinio vadovė Eglė Karakienė.


Ji sako, kad globos namų kasdiena pamažu šviesėja: kai kurie gyventojai persirgę, nepersirgusieji ir darbuotojai paskiepyti. „Užimtumo specialistė pradeda organizuoti įvairias veiklas, mėgstamiausios yra knygų skaitymas, kassavaitinės maldų dienos, taip pat kineziterapijos užsiėmimai, kuriuose senoliai noriai dalyvauja. Turbūt todėl, kad jiems vis dar trūksta gyvo bendravimo su artimaisiais, tad stengiasi bent pabendrauti tarpusavyje. Bendravimo su artimaisiais trūkumą bandome kompensuoti organizuodami vaizdo pokalbius“, – kalba pašnekovė.

REKLAMA


Pasak E. Karakienės, senelių namų gyventojai labai mėgsta skaityti knygas. Panaši situacija ir 31 gyventoją šiuo metu turinčiuose Deltuvos Švč. Trejybės parapijos senelių namuose. Jų darbuotoja Romualda Kuodienė pasakoja, kad vieni skaito patys, prasčiau matantiems paskaito socialinės darbuotojos. „Turime knygų, bet jos jau visos perskaitytos. Atnešam knygų ir iš kaimo bibliotekos, ir dovanų knygų ne sykį esame gavę. Galiu pasakyti, kad tokia dovana senoliams labai tinka, vos tik gautas knygas akimirksniu išsidalina“, – šypsosi ji.


Knygų abiejuose globos namuose gyvenantys senjorai sulaukė ir iš farmacijos kompanijos „Sanofi-Aventis Lietuva“ darbuotojų. Praėjusių metų pabaigoje įmonės 20-mečio proga startavusi akcija „Saugo ar gydo ne tik vaistai“ tęsiama ir šiemet – 9 senelių globos namams jau padovanotos 205 naujo leidimo knygos.


Įmonės vadovės Elvinos Milašauskės teigimu, karantino metas buvo įtemptas, tad su knygomis norėjosi suteikti senoliams galimybę bent mintimis atitrūkti nuo niūrios kasdienybės. „Psichologai sutaria, kad knyga yra vienas iš būdų atitrūkti nuo slogių minčių, pasinerti į joje aprašomą pasaulį, išgyventi jos veikėjų emocijas, susitapatinti su jais. Pliusus būtų galima vardinti ir vardinti. Todėl ir nutarėme padovanoti senoliams galimybę patirti skaitymo stebuklus, o iš atsiliepimų matome, kad knyga ir per ją parodomas dėmesys tikrai gydo ne prasčiau už vaistus“, – pasakoja E. Milašauskė. Projekto metu planuojama 11 senelių globos namų padovanoti iš viso 235 knygas.

REKLAMA


Pasak Deltuvos senelių namų darbuotojos R. Kuodienės, moterys labai mėgsta skaityti gyvenimiškas knygas, o populiariausiu akimirksniu tapo amerikiečių rašytojos D. Owens romanas „Ten, kur gieda vėžiai“. Vyrai labiau mėgsta detektyvus, populiarūs istoriniai romanai, pavyzdžiui, K. Sabaliauskaitės „Petro imperatorė“.


Kapčiamiesčio globos namuose knygų skaitymas tampa ir tikra švente, mat čia kas savaitę būna knygos skaitymo diena, kai susirinkusiems gyventojams pasirinktą knygą skaito darbuotoja. Globos namų darbuotojos teigimu, čia gyvena daug šviesių žmonių, kurie skaitė labai daug, bet suprastėjus regėjimui šito malonumo nebeteko, tad su dideliu noru renkasi knygų klausyti.


„Knygoms pageidavimus išsako patys gyventojai. Mėgstama dokumentika, istoriniai romanai ar meilės romanai. Skaitomų knygų klausymas įtraukia ne prasčiau nei serialai – žmonės taip užsikabina, kad nekantraudami laukia kitos savaitės“, – pasakoja E. Karakienė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)