Baleto premjeros elinge taps iššūkiu tarptautinei kūrėjų komandai

Baleto premjeros elinge taps iššūkiu tarptautinei kūrėjų komandai


Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupė ruošiasi dviejų vienaveiksmių baleto spektaklių „Stabat Mater" (pagal Giovanni Battista Pergolesi muziką) ir Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris" premjerai, kuri vasarą bus pristatyta Tarptautiniame Klaipėdos festivalyje, scena pasirinkusiame senąjį elingą.


Į Klaipėdą jau atvyko choreografo asistentas Gaj Žmavc (Slovėnija) bei repetuoja su KVMT baleto trupe. Buvęs baleto artistas, vėliau tapęs choreografo asistentu, sako, kad į Klaipėdą atvyko be jokių išankstinių nuostatų. „Viskas vyksta čia ir dabar. Labai įdomu stebėti baleto trupę. Pagrindinių rolių pasiskirstymas paaiškės repeticijų metu. Man svarbiausia – šokėjų gebėjimas išreikšti emocijas, jų originalumas. Anksčiau statytus spektaklius pirmą kartą kursime juos pritaikant lauko sąlygoms. Mūsų laukia daug iššūkių, o publikos – originalios premjeros ir su niekuo nesulyginamas reginys: baletai palydėti vėjo, bangų mūšos",- pasakojo choreografo asistentas.


Rugpjūčio 13-14 dienomis elinge Muzikinis teatras publikai pristatys jaunatvišką šiuolaikinio šokio reginį. Vienas ryškiausių šiuolaikinio šokio kūrėjų Europoje – choreografas ir Slovėnijos nacionalinio teatro Mariboro baleto trupės vadovas Edwardas Clugas kartu su tarptautine Slovėnijos ir Ispanijos menininkų komanda į Klaipėdos elingą perkels du vienaveiksmius baleto spektaklius: „Stabat Mater" (pagal Giovanni Battista Pergolesi muziką) ir Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris". Abiejuose spektakliuose šoka KVMT baleto trupė, vadovaujama vyriausiojo choreografo Aurelijaus Liškausko ir baleto meno vadovės Jelenos Lebedevos, papildyta iš įvairiausių šalių šokti į Klaipėdą atvykusiais jaunais ir veržliais šokėjais.

REKLAMA


Baletą „Stabat Mater" Klaipėdoje kuria ne tik choreografas E. Clugas ir jo asistentas G. Žmavc, bet ir scenografas bei kostiumų dailininkas Jordi Roig (Ispanija), šviesų dailininkas Tomaž Premzl (Slovėnija). Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris" kūrybinėje grupėje be E. Clugo ir G. Žmavc dirba scenografas Marko Japelj (Slovėnija), kostiumų dailininkas Leo Kulaš (Slovėnija), šviesų dailininkas Tomaž Premzl (Slovėnija).


Kad spektakliai publiką žavėtų ne tik šokiu, bet ir muzika rūpinasi Muzikos vadovas ir dirigentas Tomas Ambrozaitis. Premjeroje gros Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninio orkestro styginių grupė, dainuos solistės: Rita Petrauskaitė (sopranas) ir Viktorija Bakan (sopranas).


Klaipėdos scenoje E. Clugas debiutuoja su baletais, sukurtais skirtingu laiku ir skirtingomis trupėmis: „Šventasis pavasaris" buvo pastatytas su jo vadovaujama Slovėnijos nacionalinio teatro Mariboro baleto trupe 2012 m., o „Stabat Mater" buvo užsakytas ir pastatytas Miuncheno valstybiniame teatre „Gärtnerplatz" 2013 m. 2014-aisiais abu baletai buvo apjungti Maribore ir tapo tenykštės baleto trupės vizitine kortele, apkeliavo daugelį baleto festivalių ir teatrų visame pasaulyje, sulaukė ne vieno perkėlimo.

REKLAMA


Baletus sieja centrinė figūra – moteris ir jos nepaprasta stiprybė, kylanti iš nuolankaus susitaikymo su tuo, kas jai skirta. „Stabat mater" atveju moteris turi priimti nukryžiuoto sūnaus auką, o „Šventajame pavasaryje" ji pati pasirenka būti paaukota. Per vieną vakarą skirtingomis trajektorijomis skleidžiasi abi aukojimo(si) istorijos.


Partnerių turinys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)