„Auksinių šaukštų“ istorija baigta: Lietuvos kariuomenė atgaus pinigus už sandorį

„Auksinių šaukštų“ istorija baigta: Lietuvos kariuomenė atgaus pinigus už sandorį


Lietuvos Aukščiausiasis Teismas galutine, neskundžiama ir įsiteisėjančia nuo priėmimo dienos nutartimi paliko nepakeistą Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos 2020 m. gegužės 12 d. nutartį byloje Lietuvos kariuomenė prieš UAB „Saugu LT“ (buvusi UAB „Nota Bene“), vadinamojoje „Auksinių šaukštų“ istorijoje.


Iš UAB „Saugu LT“ Lietuvos kariuomenės naudai priteista 118 tūkst. Eur bei 5 proc. dydžio metinės palūkanos už priteistą sumą nuo 2020 m. gegužės 12 d. iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.


Tokia Lietuvos Aukščiausiasis Teismo nutartis reiškia, kad Lietuvos kariuomenės ir UAB „Saugu LT“ (buvusi UAB „Nota Bene“) sudarytos sutartys pripažintos niekinėmis ir negaliojančiomis nuo sudarymo momento. Taip pat pritaikyta dvišalė restitucija, UAB „Saugu LT“ įpareigota savo lėšomis per 30 dienų nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos pasiimti iš Lietuvos kariuomenės pagal sutartį perduotas prekes, kurias kariuomenė saugojo ir nenaudojo.


2019 metais Lietuvos kariuomenė pateikė teismui ieškinį, kuriame prašė teismo pripažinti 2014 m. prekių pirkimo – pardavimo sutartis su UAB „Nota Bene“ kaip sudarytas dėl apgaulės, niekinėmis ir negaliojančiomis, kaip prieštaraujančias imperatyvioms įstatymo nuostatoms. Šiuo pagrindu buvo prašoma taikyti vienašalę restituciją ir priteisti iš atsakovo 51 683 Eur, taikyti dvišalę restituciją ir priteisti iš atsakovo 118 032,73 Eur, įpareigojant jį savo lėšomis pasiimti iš Lietuvos kariuomenės prekių pirkimo – pardavimo sutartimi perduotas prekes per 30 dienų nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos, priteisti 26 154,82 Eur materialinių palūkanų.

REKLAMA


2014 metų spalio 8 d. Lietuvos kariuomenė buvo sudariusi sutartį su UAB „Nota Bene“ (dabartinis pavadinimas UAB „Saugu LT“) dėl lauko virtuvių TFK 250 atsarginių detalių ir agregatų įsigijimo. Ją UAB „Nota Bene“ įvykdžius, paaiškėjo, kad dalis virtuvės įrankių buvo parduoti brangesnėmis nei rinkos kainomis ir prekės buvo pristatytos su suklastotais prekių ženklais.


Paaiškėjus apgaulei Lietuvos kariuomenė pati ėmėsi tirti faktus, todėl Lietuvos kariuomenės Karo policijos ikiteisminio tyrimo valdyba 2015 m. kovo 9 d. pradėjo ikiteisminį tyrimą. 2016 m. rugsėjo 5 d. Lietuvos kariuomenė informavo UAB „Nota Bene“, kad laiko sutartį negaliojančia nuo jos sudarymo momento ir prašė grąžinti sumokėtas pinigines lėšas.


Beveik prieš metus 2019 m. kovo 7 d. Vilniaus apygardos teismo nutartimi atsisakius tenkinti Lietuvos kariuomenės skundą patraukti baudžiamojon atsakomybėn įmonę UAB „Nota Bene“ ir Vilniaus miesto apylinkės teismo 2018 m. lapkričio 29 d. nutartimi atsisakius tenkinti Lietuvos kariuomenės reikalavimą dėl 122 137,84 Eur žalos priteisimo, Lietuvos kariuomenė kreipėsi į teismą dėl 169 715,73 Eur žalos atlyginimo civilinio proceso tvarka.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>