Krapų sėja vasaros pabaigoje
Ko gero, visus žalumynus, tarp jų ir krapus, sėjame pavasarį. Tačiau daugelis krapų mėgėjų neįsivaizduoja nei daržininkystės, nei savo virtuvės be šio bene populiariausio prieskoninio žalumyno. Krapai – vieni iš tų žalumynų, kuriuos galima sėti visą sezoną, nuo ankstyvo pavasario iki rudens, ir net...
Gardžiausi pomidorai – tiesiai iš daržo
Nors šiais laikais įsigyti pomidorų galima visus metus, patys skaniausi – tie, kurie sunoksta mūsų daržuose ir šiltnamiuose. Dabar – tinkamas metas prisivalgyti jų iki soties. Pomidorų tėvynė – Pietų Amerika. Pirmųjų sukultūrintų pomidorų vaisiai buvo geltoni ir nedideli, maždaug šiuolaikinių...
Gydantys ir naudingi prieskoniai
Didžiausia prieskonių nauda – antioksidantų gausa. Šios medžiagos susilpnina laisvųjų radikalų, sukeliančių organizme vadinamąjį oksidacinį stresą, poveikį. Oksidacinis stresas – daugelio sveikatos bėdų priežastis....
Šiltajai lysvei įrengti prireiks ir uogienės
Turbūt dažnas daržininkas jau dabar kuria kito sezono planus, galvoja, kur ir ką sodins, ir, žinoma, svajoja išauginti gausų derlių. Tačiau nemažai daržininkų kankinasi dėl nederlingų dirvų, jas nuolat tręšia, tačiau jiems niekaip nepavyksta pasiekti norimo rezultato. Puikus tokių problemų...
Kovos ringe – natūralios ir mineralinės trąšos
Visi sodininkai žino – norint gauti gerą derlių, augalus reikia tręšti. Tik kuo? Daugelis mano, kad geriausios trąšos – mėšlas. Esą tai natūralios trąšos, vadinasi, jose yra visko, ko reikia augalams. Tačiau šis teiginys teisingas tik iš dalies. Gyvulių mėšle daug azoto, o štai kitų maisto medžiagų...
Kokie pavojai tyko cukinijų derliaus?
Nors cukinijos yra neįnoringi augalai, nepalankiomis orų sąlygomis ir jų derliui gali iškilti pavojų. Į ką derėtų atkreipti dėmesį norint išauginti gausų ir sveiką derlių? Cukinijos blogai mezga vaisius, kai joms trūksta drėgmės bei maisto medžiagų. Šiemet kol kas lietaus pakanka, tad papildomai...
Rūgštynės – nepamainoma ir vertinga daržo rūgštelė
Pats laikas savo darže pasisėti rūgštynių, jei jų dar neturite. Kaip džiugu bus ankstyvą pavasarį mėgautis malonia rūgštele, kai dar nėra nei salotų, nei ankstyvųjų kopūstų, nei kitų daržovių bei žalumynų. Rūgštynės – daugiametis augalas, augantis ir savaime, ir sukultūrintas. Pirmosios rūgštynių...
Gelsvė – aromatingoji sveikatos žolė iš Persijos
Šis daugiametis žolinis augalas specialistų dažnai vadinamas vienu iš vertingiausių prieskonių bei gydomųjų žolių. Na, o daržininkus gelsvės žavi tuo, kad savo stambius lapus, primenančius petražoles ir salierus, jos kiekvienais metais išskleidžia visiškai niekieno neraginamos ir per daug...
Kriaušes palikti likimo valiai – klaidinga
Koks sodas be kriaušių? Tiesa, internetinės svetainės manosodas.eu įkūrėjas Donatas Lostys tvirtina, jog dėl to, kad šie medžiai auga dideli ir užima daug vietos, dažnas sodininkas veikiau renkasi kitus vaismedžius. Tačiau kriaušės už daugumą kaulavaisių yra kur kas atsparesnės, nereikalauja daug...
Peletrūnais žavisi ir prancūzai, ir žemaičiai
Šiais laikais virtuvėje naudojame daugybę prieskonių ir žolelių, tačiau peletrūnai vis dar yra primiršti. Norint nusipirkti, jų reikia paieškoti, tad labai verta užsiauginti, kaip kadaise tai darė mūsų močiutės... Vaistinis kietis arba peletrūnas (lotyniškai Artemisia Dracunculus, angiškai...
Sirpstančios uogos vilioja į avietyną
Biržų rajone aštuonių hektarų plote Vaidas Brazionis avietes augina jau 8 metus. Jis sako, kad didesnė šių dietinių ir gydomųjų savybių turinčių uogų derliaus dalis iškeliauja į Latviją. Kaimynai jas greitai išgraibsto. Lietuviai ne mažiau mėgsta šias aromatingas uogas, todėl dažno sode galima...
Pradėkite ruoštis rudeniniam špinatų derliui
Špinatai mėgsta vėsą, todėl geriausiai auga pavasarį ir rudenį. Rudeniop, kai daugelis daržo kultūrų jau baigia savo vegetaciją, galima mėgautis dar vienu ar net keliais špinatų derliais. Ši lapinė daržovė sėjama ir rudenį. Netgi teigiama, kad vasaros pabaigoje pasėti daržiniai špinatai yra...
Garstyčių galia – ekologija beveik už dyką
Daugelis daržininkų žino, jog dirvos derlingumą ir kokybę galima pagerinti be jokių trąšų. Į pagalbą ateina sideratai. Šį kartą pakalbėkime apie vienus geriausių sideratinių augalų – garstyčias. Savo daržuose vis dažniau stengiamės išsiversti be chemijos. Nenuostabu: kuo mažiau purkšime įvairiais...
5 būdai, kaip priversti pomidorus nurausti
Liepą svajojame kuo anksčiau suvalgyti pirmąjį pomidoriuką, o baigiantis rugpjūčiui stengiamės pagreitinti šių daržovių nokimą norėdami apsaugoti derlių nuo ligų bei puvimo. Ką daryti norint paspartinti pomidorų nokimą? Pateikiame 5 esminius veiksnius, padedančius greičiau sunokinti pomidorus....
Ruoškitės agurkų derliui – jis visvien užgrius
Liepą daržuose užderės pirmieji agurkai – daugelio žmonių mėgstama daržovė. Agurkai dera įvairiuose patiekaluose, nekaloringi. Be jų sunku įsivaizduoti daugelį vasaros valgių. Agurkai – gardūs ir švieži, ir konservuoti. Todėl užauginus gausesnį derlių, iš jų galima pasiruošti puikių garnyrų žiemai....
10 dažniausių baklažanų auginimo klaidų
Baklažanai – dar neįprastas ir retas augalas lietuvių darže. Gal todėl nėra labai daug žinių apie šią, labiau į Pietus nuo Lietuvos (Bulgarijoje, Ukrainos Pietuose) paplitusią daržovę. Pateikiame dažniausiai pasitaikančias baklažanų daiginimo ir priežiūros klaidas....
Tik neskubėkite barti remontantinių žemuogių
Sodininkų požiūris į remontantines žemuoges nevienodas. Kai kurie mano, kad jas auginti prasminga, nes jos dera beveik visą vasarą. Kiti pamėgino auginti remontantinių veislių ir nusivylė. Kodėl? Pamėginkime išsiaiškinti....
Geram agurkų derliui labiausiai reikia saulės
Tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad agurkai – neįnoringos daržovės. Specialistų tvirtinimu, jie geriausiai auga ir dera, kai vidutinė temperatūra būna 24 ºC. Šiemet, regis, tokia temperatūra buvo vos kelias dienas. Kai gamta spendžia įvairius spąstus, tenka pasikliauti specialistų patarimais...
Daugelis piktžolių yra labai naudingos
Kaunietė Indra Ramanauskienė baigė verslo administravimo studijas, rūpinasi Pažaislio vienuolyno ansamblio svečių name – foresterijoje – įrengtu „Monte Pacio“ svetingumo kompleksu, važinėja po pasaulį ir savo kieme augina... piktžoles. Bet tikrai ne todėl, jog nespėja išravėti. Indra žolėmis...
Kaip pašildyti maistą? Geriausia – su vandeniu
Pietums išvirėte gardžios sriubos ir dar kepsnių pričirškinote. Tik gerokai per daug. Šeima tiek neįveiks. Kur laikyti maisto likučius? Ir kaip maistą pašildyti? Namuose gamintus patiekalus patariama vartoti ne ilgiau kaip tris dienas. Be abejo, maistą reikia laikyti šaldytuve. Įvairius mėsos...