Nebesinuodykime buitine chemija. Yra juk actas, soda
Manote, kad tai apie nebrangias priemones, kurių galima nusipirkti prekybos centruose įvairių akcijų ir išpardavimo metu? Ne, šįkart pakalbėkime apie tai, kaip išvis be jų išsiversti ir patiems pasigaminti natūralių priemonių, palengvinsiančių namų ruošą....
Ne varguolių maistas, o rudens skanėstas
Mūsų protėviams šiandien įprastas bulves dažnai atstodavo ropės: jas virdavo, kepdavo arba troškindavo. Iškilmingesnėms vaišėms būdavo patiekiama įdarytų ropių. Visi šie patiekalai puikiai papildytų ir šiandieninį mūsų stalą. Tad ropės, ko gero, – visai nepelnytai primirštos daržovės....
Topinambai: daržovė, kurią išsikasti galite ir žiemą
Topinambų galima turėti beveik ištisus metus. Derlius nuimamas vėlyvą rudenį ir net žiemą bei ankstyvą pavasarį, pašalui išėjus. Uždengus lysves, daržoves galima kasti visą žiemą. Žemėje šie šakniagumbiai išsilaiko geriau nei rūsyje, todėl rekomenduojama rudenį per daug jų neprisikasti. Verčiau...
Daržininkystės sezonas bus tęsiamas virtuvėje
Prisiekusiems daržininkams ir žiema ne kliūtis! Savo pomėgio atsisakyti neprireiks įsirengus daržą ant palangės. Tiesa, visaverčio derliaus be papildomos apšvietimo išauginti turbūt nepavyks, tačiau nedidelis žalumynų darželis gali sėkmingai vešėti ir aprūpinti jus vitaminais visą žiemą....
Moliūgai ir patisonai – šių metų deficitas
Šiais metais buvo labai prastas moliūgų ir patisonų derlius. Kaip sako daržininkai: “Ne jų metai”. Tačiau parduotuvėse ir turgeliuose galima įsigyti šių rudens gėrybių. O gal ir patys jų užsiauginote? Vadinasi, metas virtuvės eksperimentams....
Šaltalankių uogose - 200 žmogui naudingų medžiagų
Nors laukuose jau juntamas artėjančios žiemos dvelksmas, ant šaltalankių krūmų vis dar galima pamatyti oranžinių uogų. Šaltalankiai gali pakęsti žemą temperatūrą, net iki -43 °C, didelio rūgštingumo dirvožemį, kurio pH yra iki 8,0 ir dirvos (ypač pajūryje) sūrumą, nulemtą jūros vandens....
Per Lietuvą ritasi meilės šeškams banga
Šuo, katė, žiurkėnas ar papūga – jau įprasti mūsų namų gyventojai, tačiau pastaruoju metu įnamiais vis dažniau tampa nedideli judrūs ir smalsūs žvėreliai – šeškai. Šie gyvūnai pirmiausia „paperka“ savo dailiu snukučiu ir žvilgančiu švelniu kailiuku, dengiančiu ilgą kūnelį. Tai protingi gyvūnai,...
Avietės iki Vėlinių? Taip. Tik auginti reikia po danga
Norint pailginti remontantinių aviečių sezoną iki vėlyvo rudens, išauginti gausesnį ir puikios kokybės uogų derlių, verta rinktis skirtingo ankstyvumo veisles ir auginti avietes polietilenu dengtuose nešildomuose šiltnamiuose. Patirtimi ir žiniomis apie remontantinių aviečių veisles bei auginimą...
Viršuj medžio rudenį ugnis dega. Kas?
Senovėje kone prie kiekvienos lietuvio sodybos augę šermukšniai išgyvena renesansą. Jų geidžia pasisodinti tiek didelių, tiek mažų sodų šeimininkai, tiek kolekcininkai. Ir kaip nenorės, kai nuo šių medelių rūšių ir veislių įvairovės net akys raibsta! Kuo įdomūs ir patrauklūs šermukšniai, koks...
Chalva – populiarusis saldumynas iš Rytų
Chalvos receptas labai seniai sukurtas Irane. Vietiniai konditeriai dar V a. pr. Kr. išmoko gaminti šį gardumyną ir „užkrėtė“ meile chalvai visus Artimuosius Rytus. Šiais laikais chalva – populiarus gardėsis daugelyje pasaulio šalių....
Kaip atsikratyti pelėsio namuose
Dėl kritulių gausos šiemet drėgna ne tik lauke, bet ir namuose. Tad nieko keista, kad juose apsigyveno kaip tik tokias sąlygas mėgstantis pelėsis. Jis gali įsitaisyti visur – ant sienų, baldų, knygų, drabužinėse... Laukti, kol jis įsismarkaus, nereikėtų....
Prieš sodindami šaltalankį, pasidomėkite jo lytimi
Sodininkų susidomėjimas šia uogine kultūra dabar labai išaugęs, o informacijos apie jos auginimą ir apsaugą nuo ligų bei kenkėjų vis dar trūksta. Taigi ką reikėtų žinoti apie šiuos augalus ir auksu žėrinčias jų uogas?...
Lietuviškų arbūzų augintoja stebisi šiųmečiu derliumi
Šių metų lietuviška vasara pražudė lauke augusių agurkų, pomidorų ir kitų kultūrų derlių, tačiau saulę ir sausrą mėgstančių egzotiškųjų arbūzų nepalaužė. Tiesa, jų derlius kur kas mažesnis nei pernykštis, tačiau pats faktas, kad pusdykumių augalai Lietuvoje užderėjo, prilygsta kone stebuklui....
Burokėliai virtuvėje virsta sveikais skanėstais
Burokėlių, kaip ir bulvių, rasi kiekvienoje virtuvėje. Ir kiekvienos šeimininkės darže, jei tik tokį turi. Tai nuo seno vertinamos ir mėgstamos daržovės - jos laikomos net pačiomis vertingiausiomis tarp visų pasaulio daržovių. Ką naujo ir netikėto iš jų galima paruošti šiandien?...
Mulčiavimo ypatumai: arba nauda, arba tvarka
Pastaruoju metu labai išpopuliarėjo dirvos mulčiavimas – padengimas natūralių ar dirbtinių medžiagų sluoksniu. Nors vienas pagrindinių mulčiavimo tikslų – pagerinti dirvą aplink augalus, vis daugiau žmonių mulčią renkasi dar ir todėl, kad mulčiuota žemė atrodo tvarkingiau ir gražiau, be to, mažiau...
Svarainis puikiai atstoja vitaminų žirnelį
Šie net už citrinas rūgštesni maži geltoni obuoliukai ne veltui vadinami lietuviškosiomis citrinomis. Japoniniai svarainiai – rudeninės mūsų sodų gėrybės, kuriose ypač gausu vitamino C, karoteno, kitų vitaminų bei mineralų....
Prognozės išsipildė – šakos nuo obuolių nelūžta
Šiemet retas sodininkas gali pasigirti gausiu obuolių derliumi. Ne tik ilgas ir šaltas, šalnomis stingdęs pavasaris, bet ir vasara vaismedžiams nebuvo į gera. Tokios drėgnos vasaros nebeprisimena net senoliai. Blogiausia, kad dėl sunkiai nuspėjamų, permainingų ir lietingų orų, pasak Žuklių kaime...
Ruduo – metas susipažinti su serbentų naujovėmis
Kone prie kiekvienos sodybos šiandien auga bent vienas serbentų krūmas. Lietuviai nuo seno mėgo serbentus. Vasarai pasibaigus neatsitiktinai prisiminėme šiuos skanias uogas užauginančius uogakrūmius. Pasodinti spalį uogakrūmiai iki šalčių spės užgydyti žaizdas ir išleis naujų šaknelių. Pavasarį jie...
Netikėtas klausimas: kodėl nevertiname slyvų?
To retoriškai klausia profesionalus sodininkas Vytautas Kazlauskas ir pateikia naudingų patarimų, kaip auginti ir prižiūrėti šiuos vaismedžius. Skirtingų veislių slyvos prinoksta skirtingu metu, todėl auginant savo sode kelias veisles šviežiais vaisiais galima džiaugtis net apie tris mėnesius....
Geri daržininkai turi mokėti išsaugoti derlių
Derlius, derlius ir dar kartą derlius... Ne veltui sakoma, kad prisiauginti gražių daržovių – tai tik pusė darbo. Svarbu tinkamai išlaikyti išaugintą gėrį! Dabar, kai vis dar džiugina šiltos dienos, reikia daug ką nuveikti. Juk nežinia, kada pirmasis šaltukas gali spustelėti....