Daržininko dalią palengvinanti danga

Daržininko dalią palengvinanti danga

Derliaus dorojimo darbai eina į pabaigą, todėl lieka laiko kyštelėti galvą į sandėliukus ir pasižiūrėti, kokių pagalbininkų darže gali prireikti kitų metų sezonui, o gal dar ir šiais metais. Dabar kaip tik tinkamas laikas įrankių arsenalui atnaujinti ar papildyti, nes parduotuvės vilioja geromis...
Subrendo vėlyvųjų kopūstų derlius

Subrendo vėlyvųjų kopūstų derlius

Vėlyvą rudenį subręsta vėlyvųjų veislių baltagūžiai kopūstai. Kaip tinkamai juos nukasti, apdoroti ir išlaikyti kuo ilgesnį laiką? Juk ne visą derlių verta iš karto perdirbti – norisi pasilikti ir šviežių kopūstų, kad jie į virtuvę po truputį galėtų keliauti visą žiemą....
Kodėl katės šlapinasi namuose ir ką su tuo daryti?

Kodėl katės šlapinasi namuose ir ką su tuo daryti?

Namuose auginamos katės – tikras džiaugsmas šeimininkams. Jos džiugina savo grožiu, glaustymusi ir murkimu. Tačiau kaip ir bet kuris augintinis kelia ir tam tikrų problemų – galbūt drasko baldus, gal šeriasi, o viena didžiausių bėdų – šlapinamasis ne vietoje ir po to sklindantys kvapai. Laimei,...
Kokių veislių bulves auginsime kitąmet?

Kokių veislių bulves auginsime kitąmet?

Jau kelis šimtmečius neįsivaizduojame savo valgiaraščio be bulvių. Ir nors nedideliuose mūsų daržuose vietos bulvėms auginti paprastai lieka nedaug, dauguma esame linkę jomis užsodinti bent mažytį plotelį, kad vasarą turėtume malonumą išsikasti šviežių bulvyčių ir pamaloninti savo gomurį...
Apsilaižysite pirštus: įvairiausių skonių naminiai traškučiai

Apsilaižysite pirštus: įvairiausių skonių naminiai traškučiai

Savaitgalis – puiki proga pasikviesti draugų. Dažniausiai juos vaišiname nusipirktais užkandžiais, tačiau jų galima pasigaminti ir patiems. Štai kelios idėjos naminiams traškučiams....
Pagrindinių skonių penketukas: kaip tinkamai juos derinti ir sukurti tobulą patiekalą?

Pagrindinių skonių penketukas: kaip tinkamai juos derinti ir sukurti tobulą patiekalą?

Pasaulio virtuvės yra be galo spalvingos, tačiau visus jų ypatumus galima sutalpinti vos į penkis pagrindinius skonius. Tai saldumas, rūgštumas, kartumas, sūrumas bei naujai atrastas umami. Nors skirtingose pasaulio virtuvėse šių skonių dominavimas skiriasi ir, mokslininkų teigimu, mūsų gebėjimą...
Vaismedžių sodinimas rudenį: ką verta žinoti?

Vaismedžių sodinimas rudenį: ką verta žinoti?

Šiemet ruduo lepina šiluma bei gražiu ir saulėtu oru. Ir nors spalvingasis metų laikas jau ritasi į antrąją pusę, sodininkystės sezonas dar nesibaigė. Dar iki pirmųjų šalnų sodininkai skuba suspėti nuveikti svarbiausius darbus - ne tik sugrėbti lapus ar nurinkti derlių, bet ir pasodinti...
Formuoti augalai: nuo vadinamojo topiarinio meno iki japoniško niwaki

Formuoti augalai: nuo vadinamojo topiarinio meno iki japoniško niwaki

Vos pasodinti medeliai ar krūmai atrodo gražiai, suteikia aplinkai jaukumo, bet metams bėgant jie suauga ir užima vis daugiau erdvės. Būtų pernelyg paprasta, jei žmogui užtektų paprasčiausiai pakarpyti šakeles, – kartais norime augalams suteikti griežtas geometrines formas, paversti juos...
Greitai įpusės ruduo: ar dar ne per vėlu sodinti narcizus?

Greitai įpusės ruduo: ar dar ne per vėlu sodinti narcizus?

Norime mes ar ne, bet klimatas keičiasi ir turime į tai atsižvelgti parinkdami tinkamiausią laiką net narcizams sodinti. Anksčiau buvo patariama šias svogūnines gėles sodinti rugpjūčio rugsėjo mėnesiais, tačiau tokias rekomendacijas reikėtų pamiršti. Prognozuojama, kad šiemet šalčių nebus net iki...
Nuodingi augalai, panašūs į kultūrinius

Nuodingi augalai, panašūs į kultūrinius

Pasaulyje egzistuoja daugybė panašių augalų. Dėl selekcinės veiklos tokių augalų atsirado dar daugiau: pasirodė visiškai netikėtų žinomų augalų porūšių bei hibridų. Tad neverta stebėtis, jei kokia nors kultūra labai primena savo dekoratyvinį ar laukinį giminaitį. Tačiau kartais tas panašumas gali...
Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos: kuo naudingos ir kaip jas paruošti

Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos: kuo naudingos ir kaip jas paruošti

Sriuba – sveikas, skanus, lengvas ir organizmą sušildantis maistas. Ne veltui rudenį tautiečiai jas gamina ypatingai dažnai. Šiam patiekalui ypač tinka sezoninės daržovės ir kruopos, nes tokie ingredientai yra nekaloringi, neapsunkina skrandžio, suteikia energijos bei sotumo. Todėl rudenines...
Kaip gelbėti obuolių derlių, kurio negalima ilgiau laikyti?

Kaip gelbėti obuolių derlių, kurio negalima ilgiau laikyti?

Birželį prognozuoti būsimo obuolių derliaus nesiėmė nė vienas sodininkas: juk gegužę iškritęs sniegas pakenkė obelų žiedams, jie pašalo ir parudavo. Vis dėlto dabar sodininkai gali ramiau atsidusti – kai kur obelų šakos linksta nuo vaisių. Tiesa, dėl palyginti sausos vasaros obuoliai užaugo ne itin...
Svajonių vynuogynui negaila nei jėgų, nei laiko

Svajonių vynuogynui negaila nei jėgų, nei laiko

Lietuvoje gausėja ne tik desertinių, bet ir vyninių vynuogių augintojų gretos. Daugeliui tai tik pomėgis, o kai kam – ilgalaikė investicija. Juk su meile puoselėjamos vynuogės gali derėti net 100 metų ir tapti iš kartos į kartą perduodamu verslu, kaip yra daugelyje Vakarų Europos šalių. Galbūt...
Burokėlių bėdos: kaip atpažinti ir jų išvengti?

Burokėlių bėdos: kaip atpažinti ir jų išvengti?

Šiais metais ne iš vieno daržininko teko girdėti, kad prastai auga burokėliai. Kas nutiko? Ar tiesiog „ne burokėlių metai“, ar vis dėlto tai lemia mūsų pačių klaidos?...
Derliaus gėrybėmis besimėgaujant: 3 lengvai paruošiamų patiekalų receptai

Derliaus gėrybėmis besimėgaujant: 3 lengvai paruošiamų patiekalų receptai

Rugsėjo pradžia – puikus metas mėgautis šviežio derliaus skanėstais: šviežiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis. Nors, atrodo, užaugome jusdami saldžių lietuviškų pomidorų, traškių agurkų ar šviežutėlių bulvių skonį, jei idėjų pritrūktų, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė siūlo...
Skani mokslo metų pradžia: 3 patiekalų idėjos vaikams

Skani mokslo metų pradžia: 3 patiekalų idėjos vaikams

Rugsėjo 1-oji – ne tik mokslo bei žinių, bet ir maisto šventė, kurią, grįžus po iškilmių mokykloje, vaikams galima suruošti namų virtuvėje. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ragina šeimas šią progą smagiai paminėti drauge ir...
Namas pagal zodiako ženklą

Namas pagal zodiako ženklą

Perskaitę antraštę šyptelėjote? Ko gero, jūs teisūs: tai tik laisvalaikio skaitiniai, kurie realiame gyvenime gali pasirodyti visai nenaudingi. Ir kuo čia dėta astrologija?...
Ar reikia daiginti agurkų sėklas?

Ar reikia daiginti agurkų sėklas?

Šiandien prie daugelio nuosavų namų matome išpuoselėtas vejas, dekoratyvinių augalų saleles, nedidelius gėlynus... Ir nė užuominos apie daržą. Tikrai ne visi mėgsta daržininkauti – gal nemato reikalo to daryti, o galbūt tiesiog neturi laiko....
Salotų gaminimo paslaptys: 4 itin paprasti padažų receptai

Salotų gaminimo paslaptys: 4 itin paprasti padažų receptai

Salotos – gaivus ir lengvas maistas, kai ir pačiam norisi būti lengvam. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė įsitikinusi: šio patiekalo skonį ir pagerinti, ir sugadinti gali padažas. Tad ji dalijasi salotų gaminimo paslaptimis bei keturiais paprastais padažų...
Kas pakeis tradicinį lauko židinį?

Kas pakeis tradicinį lauko židinį?

Mūsų poreikiai keičiasi greičiau, nei kartais patys galime įsivaizduoti, ir, nors atrodytų keista, lauko židinių dizainas prisitaiko prie jų lanksčiai kaip niekas kitas....