Renkantis produktus svarbu ne tik kvapas

Renkantis produktus svarbu ne tik kvapas


Didėjant susidomėjimu kvapais ir daugėjant aromaterapeutais prisistatančių eterinių aliejų pardavėjų, sunku suprasti, kokie produktai kokybiški ir kaip išsirinkti tai, ko norėtųsi ir reikėtų. Tad pasidalyti žiniomis ir praktiniais patarimais sutiko Lietuvos aromaterapeutų asociacijos vadovė, mokslų daktarė Rūta Aldonytė.

Daiva BARTKIENĖ


Lietuvos aromaterapeutų asociacijos vadovė Rūta Aldonytė aiškina, kad aromaterapija – tai ne tik gydymas kvapais, bet ir augalinėmis kvapiosiomis medžiagomis, kurios tiesiogiai veikia žmogaus organus ir audinius.


Pasak pašnekovės, tai sena, daug kur pasaulyje pripažinta ir plačiai naudojama medicinos šaka, Vakaruose tapusi alternatyviosios medicinos dalimi. Ji gerai dera su vakarietiškais gydymo metodais, o kartais naudojama net vietoj jų.


„Didelėse klinikose vis dažniau su įprastomis medicinos procedūromis derinamos masažo, jogos, akupunktūros ar muzikos terapijos. Prie jų dera ir aromaterapija – holistiškai visą žmogaus organizmą veikianti stipri, bet švelni ir saugi terapija“, – teigia mokslininkė.

REKLAMA


Tiesa, Lietuvoje kvapiųjų augalų turime nedaug ir pasigaminti eterinių aliejų senovės lietuviai nemokėjo. Augalų eteriniai aliejai – tai kvapiosios esencijos, kurios ir yra pagrindinės aromaterapinio gydymo priemonės. Tačiau giminingų gydymo praktikų būdavo: susirgus ar ištikus nelaimei, mūsų seneliai smilkydavo augalus, o iš kelionių parsiveždavo eterinių aliejų. „Vis dėlto šiuolaikinės prancūziškos, britiškos, vokiškos aromaterapijos galiomis ir žiniomis pradėjome naudotis visai neseniai“, – teigė pašnekovė.


Susidomėjimas vis auga


Tačiau, nors pradėjome beveik nuo nulio, susidomėjimas aromaterapija Lietuvoje auga greitai. R. Aldonytės teigimu, kartu atsiranda ir pavojų – tiek tarp mokytojų, tiek tarp aromatinių medžiagų tiekėjų pasitaiko nesąžiningų žmonių, parduodančių prastos kokybės arba padirbtus eterinius aliejus. Pavojų kelia ir neatsargus, per daug gausus šių medžiagų naudojimas, kurį skatina neatsakingų, stambių tinklinės rinkodaros kompanijų atstovai ir taip mažina gamtos išteklius.

REKLAMA


Visgi, pasak pašnekovės, daugybė gamintojų ir aromaterapeutų dirba etiškai, darnoje su gamta ir vienas kitu. Lietuvoje šios srities specialistų nėra daug, jų veikla kol kas nėra reguliuojama, tad aiškumo, kas gali vadintis aromaterapeutu, konsultuoti ir siūlyti gydymo metodikas, nėra. „Liaudies išminties“ šioje srityje taip pat neturime, tad reikia rinktis atsargiai, išbandant ir nuolat gilinant žinias.


Lietuviškų aromatų nedaug


Tad kas geriau – vietinių žolininkų pagaminti natūralūs aliejai ar užsieniniai, galbūt gaminami naudojant pažangesnes technologijas?


Pasak aromaterapeutės, lietuviškų augalų eterinių aliejų ir kitų aromaterapinių medžiagų pagaminama labai mažai. Mūsų augalai tiesiog nesukaupia pakankamai aromatinių molekulių, nes tam reikia kaitros, saulės, ypatingo dirvožemio ir kitų aplinkos veiksnių. Lietuvoje kvapiosioms priemonėms gaminti naudojami spygliuočiai, keletas kitų augalų. Galime auginti levandas ar rozmarinus, bet jų eterinių aliejų kokybė bus menka.


„Daug didesnę naudą gausime, jei įsigysime eterinių aliejų iš profesionalų, kurie turi reikiamą distiliavimo įrangą, dirba šalia augalų augimviečių, pažįsta tą specifinę aplinką ir augalus, žino, ką kada rinkti ir kaip distiliuoti, kad aliejus būtų geriausios kokybės“, – teigė pašnekovė.


Giliausias tradicijas šioje srityje puoselėja Viduržemio jūros pakrantės šalys: Pietų Prancūzija, Ispanija, Italija, Tunisas, Marokas, Egiptas, salų valstybės, Vidurio Rytų šalys. Kokybiška produkcija tiekiama ir iš Amerikos šalių – Brazilijos, Meksikos, egzotiškojo Madagaskaro, taip pat daug žinių, patirties ir puikių aliejų turi Indijos, Australijos gamintojai.



„Puiku, jei teikiate pirmenybę lietuviškai produkcijai ir jos randate, tik nepirkite eterinių aliejų prekybos centruose. Save gerbiantys gamintojai steigia savo parduotuves, pateikia daug informacijos apie kiekvieną produktą, prisistato ir informuoja apie save ir savo darbo stilių“, – patarė mokslininkė.


Produktų pasirinkimas


Paklausta, kokią aromato formą rinktis, R. Aldonytė pasakojo, kad eteriniai aliejai yra labai lakūs, ore pasklidusios jų molekulės stipriai veikia mūsų uoslės receptorius, smegenis, kvėpavimo sistemą, tad įkvepiami produktai veiksmingi, kai norima pagerinti nuotaiką, dėmesingumą, palengvinti kvėpavimą, miegą. Jie labai tinka ir patalpų orui gryninti.


„Eteriniai aliejai yra tirpūs riebaluose ir veiksmingai į mūsų organizmą patenka per odą, veikdami ne tik ją, bet ir poodinius audinius – raumenis, sąnarius, nervus. Tam labai tinka masažui skirti mišiniai, kremai, tepalai, retais atvejais – gryni eteriniai aliejai. Eterinių aliejų poveikis nėra vietinis, tuo pat metu jie veikia ir per kvėpavimo, uoslės organus, daro įtaką smegenų veiklai“, – pasakojo pašnekovė.


Naudojimo būdą reikia rinktis pagal poreikį. Sergant kvėpavimo takų ligomis geriausiai padės inhaliacijos ir krūtinės tepalai. Nuotaikai pagerinti labiau tiks purškiamieji ar įkvepiamieji mišiniai. Odos ligoms, raumenų, raiščių, sąnarių skausmui palengvinti – tepalai, kremai, aliejiniai mišiniai. Ieškokite sau tinkančių kvapų ir jų mišinių naudojimo būdų, lavinkite uoslę, mėgaukitės kvapais, ir aromaterapija padės jums išlikti sveikiems.


Aromatų namų vaistinėlė


Savo namų vaistinėlėje R. Aldonytė visada turi klasikinių levandų, levandinų, bent vienos rūšies ramunėlių, čiobrelių, pušų, kelių rūšių arbatmedžių eterinių aliejų. „Jais gydausi nuo paviršinių ir gilesnių infekcijų, valau vaikų ir suaugusiųjų žaizdas, gydau spuogus, naikinu pleiskanas, tepu skausmingas vietas sau ir vaikams, skalbiu, kvepinu kambarius, plaunu grindis“, – pasakojo moteris.

REKLAMA


Pasak pašnekovės, po ranka būtinai reikėtų turėti ir miros arba frankincenso eterinių aliejų odai, burnos ertmei prižiūrėti, nuotaikai pagerinti. Neatskiriama eterinių aliejų kolekcijos dalis yra citrusų kvapai – jie pakylėja, padeda atsikratyti depresijos, slopina pyktį.


Imunitetui gerinti R. Aldonytė renkasi eukaliptų arba Madagaskaro aromatinių augalų eterinius aliejus, nes jie naikina aplinkoje esančius virusus, stimuliuoja imuninę sistemą, gerina plaučių ir kvėpavimo takų veiklą.


Prabangesnėms procedūroms į kremą, vonios druską ar masažo aliejų galima įmaišyti laurų, šlamučių, rožių eterinių aliejų. Aromaterapeutės šeima sunaudoja daug hidrolatų – vandeninių distiliatų, kuriuose yra nedidelė dalis ištirpusių eterinių aliejų. Jie labai tinka vaikams prieš miegą nuraminti (pagalvei apipurkšti), vonios procedūroms paįvairinti, burnai skalauti, veidui drėkinti, žaizdoms plauti ar tiesiog kvepintis.


Svarbiausia – natūralumas


Pasak mokslininkės, didelę žala aromaterapijos sričiai daro eterinių aliejų padirbiniai. Klaidina ir etiketės – galima rasti produktų, kurių etiketėse nurodyta, kad tai terapinės klasės aliejus. „Tokios eterinių aliejų klasės nėra, niekas nenustatė jos kriterijų ir nėra priežiūros institucijų, kurios kontroliuotų tokių produktų kokybę. Tai tiekėjų sugalvota rinkodaros priemonė, kuri dažnai apgauna naujoką“, – sakė specialistė.


Pasak pašnekovės, pasitaiko ir labai prastos kokybės aliejų, pagamintų iš neprofesionaliai surinktų, netinkamoje vietoje augusių augalų. Produktų kokybė nukenčia ir dėl blogo distiliavimo, netinkamo išpilstymo.


Kaip išvengti apgaulės


Nepirkite pigaus produkto. Geras aliejus kainuoja brangiai, bet jo užtenka ilgam: eteriniai aliejai yra stiprios koncentracijos.


Patikrinkite kitų tiekėjų kainą. Rinkdamiesi eterinį aliejų, pasidomėkite, kiek jis kainuoja kitur. Rinkitės vidutinės arba aukštesnės kainos produktą. Eterinius aliejus pagaminti yra labai brangu, todėl pigi prekė turėtų sukelti įtarimą.

REKLAMA


Skaitykite etiketes. Geri gamintojai ir tiekėjai visada nurodo tikslius pavadinimus bent dviem kalbomis (tarp jų lotynų), chemotipą (jei toks yra), kilmės vietą, tipą (laukinių augalų ar kt.). Taip pat žymimi ir ekologiški eteriniai aliejai, nurodomas skiedimo santykis (kartais pasitaiko ir skiestų, bet gerų eterinių aliejų).


Nepirkite prekybos centruose ir didžiosiose elektroninėse parduotuvėse. Patikimi gamintojai ir (arba) tiekėjai savo produktais prekiauja nuosavose internetinėse ar realiose krautuvėlėse, gali pateikti savo produktų detalias dujų chromatografijos ataskaitas, skelbia išsamius pristatymus, turi savo istoriją, klientų ratą, filosofiją.


Pasidomėkite požiūriu ir asmenybėmis. Prieš pirkdami, patikrinkite, kokia filosofija vadovaujasi gamintojai, tiekėjai, ar nurodo, kas kuria jų mišinių formules.


Klauskite patyrusių įvairiausių patirčių ir daug žinių turinčių žmonių feisbuko grupėje aromatinesdiskusijos ir Lietuvos aromaterapeutų asociacijos puslapyje.


Vadovaukitės pojūčiais: uoskite, lyginkite – jūsų uoslė patars, o su laiku šis gebėjimas tik stiprės.


Pirmieji žingsniai į kvapų pasaulį


Įsigykite mandarinų eterinio aliejaus nuotaikai pagerinti. Pakvepinkite juo drabužius, užlašinkite ant audeklo gabalėlio ir padėkite ant radiatoriaus.


Vakarais masažuokite padus užlašinę kelis lašelius grynojo arbatmedžių arba panašaus eterinio aliejaus – tai patikimas būdas imunitetui sustiprinti.


Nuotaikai pagerinti, darbingumui, energijai padidinti mažame stiklo ar keraminiame indelyje lygiomis dalimis po kelis lašus sumaišykite laurų, pipirmėčių ir juodųjų eglių eterinių aliejų. Įkvėpkite šio mišinio kiekviena šnerve po kelis kartus ir pasijusite geriau.


Mišinys nuotaikai gerinti: lygiomis dalimis po kelis lašelius sumaišykite bergamočių, žaliųjų mandarinų ir vaistinių levandų eterinių aliejų.


Išbandykite pipirmėčių eterinio aliejaus poveikį – jis ne tik naikina bakterijas, dezodoruoja, malšina skausmą, vėsina...


Teigiamų jausmų ir atsparumo visai dienai suteiks pipirmėčių eterinio aliejaus lašelis, įlašintas į dantų pastą arba šaukštą vandens – energingai išsivalę dantis arba išsiskalavę burną, geriau pasijusite net po bemiegės nakties.


Jei nuo ilgo sėdėjimo nepatogia poza sustingo raumenys ir sunku judėti, išbandykite šildomąjį ir raumenis atpalaiduojantį dirvinių mėtų, citrininių eukaliptų, smulkiųjų mirtenių („kajeputų“) ir levandinų eterinių aliejų mišinį.


Atminkite, jog eterinį aliejų arba jų mišinį reikia skiesti: įlašinti į dešimt kartų didesnį valgomojo arba masažinio aliejaus kiekį ir išmaišyti.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)