3 patarimai, kaip patiekti maistą ir sužavėti svečius

3 patarimai, kaip patiekti maistą ir sužavėti svečius

Maistas – kone svarbiausias mūsų palydovas, be kurio neįsivaizduojame nei savo kasdienybės, nei šventinių akimirkų. Vis labiau vertiname patiekalus, džiuginančius ne tik skrandį, bet ir akis, o vaizdo, skonio bei aromato derinys – jau tapo įprastu kriterijumi ko ne kiekvieniems pietums ar...
Receptai: Velykų stalas prieš 100 metų ir dabar

Receptai: Velykų stalas prieš 100 metų ir dabar

Artėjant šv. Velykoms, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pakvietė palyginti, kaip šventinis Velykų stalas Lietuvoje atrodė prieš 100 metų ir dabar. Vadovaujantis tautodailininkų rekomendacijomis, pabandyta atkurti pasiturinčių valstiečių velykinį stalą prieš maždaug šimtmetį, ant kurio – gausu...
Į receptų skrynelę: 3 lengvi patiekalai gavėniai

Į receptų skrynelę: 3 lengvi patiekalai gavėniai

Būtent gavėnios metu, ruošiant organizmą pavasariniam virsmui ir atsisakant mėsos bei jos produktų, pasninkaujant, norisi, kad maistas būtų kuo įvairesnis ir spalvingesnis. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ ekspertas Aidas Poleninas dalinasi patiekalų, kurie bus malonūs ne tik skonio...
Pamenat kiškiakopūsčius? Jų galima ir užsiauginti

Pamenat kiškiakopūsčius? Jų galima ir užsiauginti

Vaikystėje mėgome pakramtyti rūgščių miškuose augančių kiškiakopūsčių lapelių. Šie augalai dažniausiai veša ūksmingame medžių prieglobstyje, padengę žemę vientisu smaragdų spalvos kilimu, padabintu baltais žiedeliais, tačiau gali papuošti ir mūsų namų palanges....
Vasaris - tinkamas metas revizijai daržovių rūsyje

Vasaris - tinkamas metas revizijai daržovių rūsyje

Žiemos pabaiga – pats laikas patikrinti daržovių atsargas rūsiuose. Būtent tokiu metu daržovės paprastai pradeda po truputį gesti. Jei laiku nesuskumbama perrinkti gendančių gėrybių, galima prarasti didelę dalį sunkiai užauginto derliaus....
Kanapių sėklos – energijos ir vitaminų bombos

Kanapių sėklos – energijos ir vitaminų bombos

Mažose kanapių sėklytėse slypi daugybė sveikatai naudingų maisto medžiagų, kurių viduržiemį organizmui ypač reikia. Net ir nedidelis su maistu gaunamas natūralių vitaminų ir mineralų kiekis gali padėti pasijusti kur kas geriau. Juolab kad nieko nauja išradinėti nereikia: ne tik žemaičių virtuvėje...
Tai mes tikrai mėgstame: bulvių košės paslaptys

Tai mes tikrai mėgstame: bulvių košės paslaptys

Jeigu esate patyrusi šeimininkė, ko gero, nuspręsite, kad šis straipsnis – ne jums. Kokios dar paslaptys galėtų gaubti bulvių košę?.. Juk čia paprasčiausios virtos bulvės, sutrintos kartu su sviestu ir pienu! Vis dėlto yra paslapčių, kurias žinodami visada išvirsite švelnaus skonio ir purią bulvių...
Pasaulinė cepelinų diena: 5 netikėti receptai

Pasaulinė cepelinų diena: 5 netikėti receptai

Ar žinojote, kad kasmet pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama Pasaulinė cepelinų diena? Šiemet tokią dieną minėsime jau ketvirtus metus iš eilės, o tai reiškia, kad ant stalų pats metas patiekti cepelinus. Tradicinių cepelinų receptas su mėsa, varške ar grybais, ko gero, ragautas ir įprastas...
Laurų lapai nusipelnę būti ne tik virtuvėje

Laurų lapai nusipelnę būti ne tik virtuvėje

Laurų lapus geriausiai žinome kaip mūsų virtuvėje būtiną prieskonį, suteikiantį patiekalams nuostabų aromatą. Tačiau lauramedis, apipintas įvairiomis legendomis ir mitais, nuo seno buvo laikomas toli gražu ne vien prieskoniu. XVII amžiuje anglų botanikas Džonas Parkinsonas siūlė namuose būtinai...
Kalendra: senas Rytų tradicijas turintis augalas

Kalendra: senas Rytų tradicijas turintis augalas

Kalendros, tūkstančius metų kai kuriose žemyno dalyse auginami prieskoniniai ir vaistiniai augalai, mūsų daržuose ir virtuvėse – nėra dažnas dalykas. Galime jų nusipirkti, tačiau ir patiems užsiauginti visai paprasta. Be to, ilgą laiką bus galima mėgautis šviežiais kvapniais kalendrų lapeliais....
Tai privaloma: petražolių daržas ant palangės

Tai privaloma: petražolių daržas ant palangės

Skiriamos dvi petražolių rūšys: šakninės ir lapinės. Ir abi jos žiemos metu gali džiuginti aromatinga žaluma. Petražolių namų sąlygomis galima užsiauginti dviem būdais: iš šakniavaisių, ir sėjant sėklas....
Lėtojo maisto filosofija: gaminti teks 7-8 valandas

Lėtojo maisto filosofija: gaminti teks 7-8 valandas

Vis labiau linkstame rinktis sveikas maisto ruošimo alternatyvas: gaminimą garuose, kepimo rankovėje, keptuve. Tačiau bene daugiausia vitaminų ir mineralų išlieka maiste, pagamintame lėtai ir žemoje temperatūroje....
Senovės lietuvių mityba – genetinis polinkis į mėsą

Senovės lietuvių mityba – genetinis polinkis į mėsą

Iš akmens ar bronzos amžiaus neišliko jokių rašytinių šaltinių. Tuos „tamsius“ laikus, tyrinėdamas protėvių mitybą, ir bando „prakalbinti“ archeologas, kulinarinio paveldo tyrinėtojas Rimvydas Laužikas....
Lietuviški žiemos valgiai: viskas jau seniai atrasta

Lietuviški žiemos valgiai: viskas jau seniai atrasta

Mityba pagal metų laikus tampa vis populiaresnė. Garsiausi pasaulio dietologai siūlo valgyti maistą, pagamintą iš vietinių sezoninių produktų, mat tai ir sveika, ir mažiau kenkia figūrai. VšĮ Kulinarijos paveldo fondo direktorė Birutė Imbrasienė tik šypteli: „Tai, ką amerikiečiai ar prancūzai...
Pasaulio puodai: 50 receptų ir tiek pat istorijų

Pasaulio puodai: 50 receptų ir tiek pat istorijų

Jau dešimt metų į ekspedicijas po pasaulį važinėjantis žurnalistas Vytaras Radzevičius ką tik išleido antrąją virtuvės geografijos knygą „Pasaulio puodai. Dar 50“. Interviu su autoriumi - apie knygą, maistą ir keliones....
Pusryčiams – kruopų košė. Pateikiame 11 receptų

Pusryčiams – kruopų košė. Pateikiame 11 receptų

Daugelis sveikos mitybos specialistų tikina, kad neskaldytų grūdų košė – geriausias pusryčių patiekalas. Juo labiau kad vėstant orams norisi šilto ir sotaus maisto. Ar visos kruopos vienodai naudingos?...
Portulaka - virtuvėje augantis mažas stebuklas

Portulaka - virtuvėje augantis mažas stebuklas

Neįnoringas, nelabai išvaizdus, greitai augantis ir lengvai dauginamas kambarinis augaliukas. Atrodytų, visiškai nieko ypatinga. Tačiau vos užkliudžius ranka sultingus lapelius pasklinda toks malonus ir gaivus citriną primenantis aromatas. Tad auginti tokį krūmelį savo virtuvėje – tikras džiaugsmas!...
Ne varguolių maistas, o rudens skanėstas

Ne varguolių maistas, o rudens skanėstas

Mūsų protėviams šiandien įprastas bulves dažnai atstodavo ropės: jas virdavo, kepdavo arba troškindavo. Iškilmingesnėms vaišėms būdavo patiekiama įdarytų ropių. Visi šie patiekalai puikiai papildytų ir šiandieninį mūsų stalą. Tad ropės, ko gero, – visai nepelnytai primirštos daržovės....
Topinambai: daržovė, kurią išsikasti galite ir žiemą

Topinambai: daržovė, kurią išsikasti galite ir žiemą

Topinambų galima turėti beveik ištisus metus. Derlius nuimamas vėlyvą rudenį ir net žiemą bei ankstyvą pavasarį, pašalui išėjus. Uždengus lysves, daržoves galima kasti visą žiemą. Žemėje šie šakniagumbiai išsilaiko geriau nei rūsyje, todėl rekomenduojama rudenį per daug jų neprisikasti. Verčiau...
Daržininkystės sezonas bus tęsiamas virtuvėje

Daržininkystės sezonas bus tęsiamas virtuvėje

Prisiekusiems daržininkams ir žiema ne kliūtis! Savo pomėgio atsisakyti neprireiks įsirengus daržą ant palangės. Tiesa, visaverčio derliaus be papildomos apšvietimo išauginti turbūt nepavyks, tačiau nedidelis žalumynų darželis gali sėkmingai vešėti ir aprūpinti jus vitaminais visą žiemą....