Duonos likučiai – per žiemą sukauptos stebuklingos trąšos

Duonos likučiai – per žiemą sukauptos stebuklingos trąšos

Per karantiną į parduotuves stengiamės vaikščioti kuo rečiau ir nusipirkti maisto produktų ilgesniam laikui. Ko gero, dažniau susiduriame ir su neišvengiamu faktu, kad dalis nesuvartotų produktų ima gesti. Ypač tai pasakytina apie duoną – jos kriaukšlelės greitai pradeda džiūti arba ant jų...
Maisto ekspertė atskleidžia 4 balandėlių gamybos gudrybes

Maisto ekspertė atskleidžia 4 balandėlių gamybos gudrybes

Atšalus orams vis dažniau norisi pastumti į šalį egzotiškus patiekalus ir sočiai pavalgyti šilto, paprasto, naminio maisto. Tokio, kokį savaitgaiais gamindavo mama ar močiutė. Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, vaikystę primenančių patiekalų poveikis mūsų nuotaikai...
Ar apsimoka kovoti su šungrybiais?

Ar apsimoka kovoti su šungrybiais?

Ilgas ir šiltas ruduo šiemet buvo palankus grybams surengti pasirodymą ne tik miškuose, bet ir sodybose. Įvairių spalvų ir formų šungrybiai dygo vejose, soduose bei daržuose. Daugeliui tokia jų gausa kėlė nerimą, vertė gūžčioti pečiais ar net imtis naikinimo priemonių. Tačiau ar tikrai verta...
Žinovas pataria: kaip išsirinkti geriausias grindis savo būstui

Žinovas pataria: kaip išsirinkti geriausias grindis savo būstui

Naujausios grindų dangų technologijos užtikrina, kad vonios kambaryje ir be šildomų grindų nereikėtų šalti kojų ant plytelių. Gyvenamajam būstui visai nebūtina pati aukščiausia grindų atsparumo klasė, o vandeniui atsparus laminatas toli gražu nereiškia, kad ant jo galima pilti vandenį. Tokiais ir...
Būkime sveiki: naminės sultys ir skanios, ir naudingos

Būkime sveiki: naminės sultys ir skanios, ir naudingos

Prie sulčių spaudyklų driekiasi eilės norinčiųjų surinktą gausų vaisų ir daržovių derlių užkonservuoti žiemai nedidelėse pakuotėse. Vitaminų, mineralinių medžiagų ir daugybe kitų vertingų medžiagų organizmui turinčios sultys laikomos sveikatos šaltiniu, nors pastaruoju metu pasigirsta įvairių...
Daržininko dalią palengvinanti danga

Daržininko dalią palengvinanti danga

Derliaus dorojimo darbai eina į pabaigą, todėl lieka laiko kyštelėti galvą į sandėliukus ir pasižiūrėti, kokių pagalbininkų darže gali prireikti kitų metų sezonui, o gal dar ir šiais metais. Dabar kaip tik tinkamas laikas įrankių arsenalui atnaujinti ar papildyti, nes parduotuvės vilioja geromis...
Subrendo vėlyvųjų kopūstų derlius

Subrendo vėlyvųjų kopūstų derlius

Vėlyvą rudenį subręsta vėlyvųjų veislių baltagūžiai kopūstai. Kaip tinkamai juos nukasti, apdoroti ir išlaikyti kuo ilgesnį laiką? Juk ne visą derlių verta iš karto perdirbti – norisi pasilikti ir šviežių kopūstų, kad jie į virtuvę po truputį galėtų keliauti visą žiemą....
Kodėl katės šlapinasi namuose ir ką su tuo daryti?

Kodėl katės šlapinasi namuose ir ką su tuo daryti?

Namuose auginamos katės – tikras džiaugsmas šeimininkams. Jos džiugina savo grožiu, glaustymusi ir murkimu. Tačiau kaip ir bet kuris augintinis kelia ir tam tikrų problemų – galbūt drasko baldus, gal šeriasi, o viena didžiausių bėdų – šlapinamasis ne vietoje ir po to sklindantys kvapai. Laimei,...
Kokių veislių bulves auginsime kitąmet?

Kokių veislių bulves auginsime kitąmet?

Jau kelis šimtmečius neįsivaizduojame savo valgiaraščio be bulvių. Ir nors nedideliuose mūsų daržuose vietos bulvėms auginti paprastai lieka nedaug, dauguma esame linkę jomis užsodinti bent mažytį plotelį, kad vasarą turėtume malonumą išsikasti šviežių bulvyčių ir pamaloninti savo gomurį...
Apsilaižysite pirštus: įvairiausių skonių naminiai traškučiai

Apsilaižysite pirštus: įvairiausių skonių naminiai traškučiai

Savaitgalis – puiki proga pasikviesti draugų. Dažniausiai juos vaišiname nusipirktais užkandžiais, tačiau jų galima pasigaminti ir patiems. Štai kelios idėjos naminiams traškučiams....
Pagrindinių skonių penketukas: kaip tinkamai juos derinti ir sukurti tobulą patiekalą?

Pagrindinių skonių penketukas: kaip tinkamai juos derinti ir sukurti tobulą patiekalą?

Pasaulio virtuvės yra be galo spalvingos, tačiau visus jų ypatumus galima sutalpinti vos į penkis pagrindinius skonius. Tai saldumas, rūgštumas, kartumas, sūrumas bei naujai atrastas umami. Nors skirtingose pasaulio virtuvėse šių skonių dominavimas skiriasi ir, mokslininkų teigimu, mūsų gebėjimą...
Vaismedžių sodinimas rudenį: ką verta žinoti?

Vaismedžių sodinimas rudenį: ką verta žinoti?

Šiemet ruduo lepina šiluma bei gražiu ir saulėtu oru. Ir nors spalvingasis metų laikas jau ritasi į antrąją pusę, sodininkystės sezonas dar nesibaigė. Dar iki pirmųjų šalnų sodininkai skuba suspėti nuveikti svarbiausius darbus - ne tik sugrėbti lapus ar nurinkti derlių, bet ir pasodinti...
Formuoti augalai: nuo vadinamojo topiarinio meno iki japoniško niwaki

Formuoti augalai: nuo vadinamojo topiarinio meno iki japoniško niwaki

Vos pasodinti medeliai ar krūmai atrodo gražiai, suteikia aplinkai jaukumo, bet metams bėgant jie suauga ir užima vis daugiau erdvės. Būtų pernelyg paprasta, jei žmogui užtektų paprasčiausiai pakarpyti šakeles, – kartais norime augalams suteikti griežtas geometrines formas, paversti juos...
Greitai įpusės ruduo: ar dar ne per vėlu sodinti narcizus?

Greitai įpusės ruduo: ar dar ne per vėlu sodinti narcizus?

Norime mes ar ne, bet klimatas keičiasi ir turime į tai atsižvelgti parinkdami tinkamiausią laiką net narcizams sodinti. Anksčiau buvo patariama šias svogūnines gėles sodinti rugpjūčio rugsėjo mėnesiais, tačiau tokias rekomendacijas reikėtų pamiršti. Prognozuojama, kad šiemet šalčių nebus net iki...
Nuodingi augalai, panašūs į kultūrinius

Nuodingi augalai, panašūs į kultūrinius

Pasaulyje egzistuoja daugybė panašių augalų. Dėl selekcinės veiklos tokių augalų atsirado dar daugiau: pasirodė visiškai netikėtų žinomų augalų porūšių bei hibridų. Tad neverta stebėtis, jei kokia nors kultūra labai primena savo dekoratyvinį ar laukinį giminaitį. Tačiau kartais tas panašumas gali...
Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos: kuo naudingos ir kaip jas paruošti

Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos: kuo naudingos ir kaip jas paruošti

Sriuba – sveikas, skanus, lengvas ir organizmą sušildantis maistas. Ne veltui rudenį tautiečiai jas gamina ypatingai dažnai. Šiam patiekalui ypač tinka sezoninės daržovės ir kruopos, nes tokie ingredientai yra nekaloringi, neapsunkina skrandžio, suteikia energijos bei sotumo. Todėl rudenines...
Kaip gelbėti obuolių derlių, kurio negalima ilgiau laikyti?

Kaip gelbėti obuolių derlių, kurio negalima ilgiau laikyti?

Birželį prognozuoti būsimo obuolių derliaus nesiėmė nė vienas sodininkas: juk gegužę iškritęs sniegas pakenkė obelų žiedams, jie pašalo ir parudavo. Vis dėlto dabar sodininkai gali ramiau atsidusti – kai kur obelų šakos linksta nuo vaisių. Tiesa, dėl palyginti sausos vasaros obuoliai užaugo ne itin...
Svajonių vynuogynui negaila nei jėgų, nei laiko

Svajonių vynuogynui negaila nei jėgų, nei laiko

Lietuvoje gausėja ne tik desertinių, bet ir vyninių vynuogių augintojų gretos. Daugeliui tai tik pomėgis, o kai kam – ilgalaikė investicija. Juk su meile puoselėjamos vynuogės gali derėti net 100 metų ir tapti iš kartos į kartą perduodamu verslu, kaip yra daugelyje Vakarų Europos šalių. Galbūt...
Burokėlių bėdos: kaip atpažinti ir jų išvengti?

Burokėlių bėdos: kaip atpažinti ir jų išvengti?

Šiais metais ne iš vieno daržininko teko girdėti, kad prastai auga burokėliai. Kas nutiko? Ar tiesiog „ne burokėlių metai“, ar vis dėlto tai lemia mūsų pačių klaidos?...
Derliaus gėrybėmis besimėgaujant: 3 lengvai paruošiamų patiekalų receptai

Derliaus gėrybėmis besimėgaujant: 3 lengvai paruošiamų patiekalų receptai

Rugsėjo pradžia – puikus metas mėgautis šviežio derliaus skanėstais: šviežiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis. Nors, atrodo, užaugome jusdami saldžių lietuviškų pomidorų, traškių agurkų ar šviežutėlių bulvių skonį, jei idėjų pritrūktų, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė siūlo...