Persivalgymas grasina ne tik antsvoriu
Šventėms nuvilnijus, ne vieną apniks graužatis dėl atsiradusio vieno kito papildomo kilogramo, tačiau jeigu būtų tik tokios bėdos... Persivalgymas ne tik kenkia figūrai – jis gali sukelti ligas. Apie tai kalbamės su Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytoja dietologe dr. Rūta Petereit....
Klastingieji trombai: kaip galima jų išvengti
Kad paprastas įdrėskimas netaptų mirtinai pavojingas, gamta suteikė kraujui gebėjimą krešėti ir sudaryti krešulį, užkemšantį žaizdelę. Tik ar visuomet krešulys kraujagyslėje – gerai? Statistika byloja, kad kas ketvirtas planetos gyventojas priklauso trombozės rizikos grupei. Esant trombozei...
Sintetiniai maisto dažikliai E 102, E 127 ir kiti. Skanaus
Iš dviejų panašių maisto produktų dažnai renkamės tą, kuris atrodo gražesnis. Ar jis – sveikesnis? Greičiausiai, ne. Maisto dažikliai maisto pramonėje naudojami gana gausiai. Jie suteikia spalvą jos neturintiems produktams, pavyzdžiui, ledinukams, ar tiems, kurie spalvos neteko perdirbimo...
Nemaistingas maistas – tik skrandžio kamšalas
Neturite laiko maistui gaminti, kainos kavinėse „kandžiojasi“, o valgyti norisi... Tad žvilgsnis krypsta į greitai paruošiamo maisto lentynas, kurios mus vilioja ryškiomis žuvų ir mėsos pusfabrikačių pakuotėmis. Be abejo, dar negimė žmogus, kuriam būtų pavykę atkartoti nuotraukose pavaizduotą...
Pelėsiai: gali būti ir vaistas, ir baisus nuodas
Jų galima aptikti visur: ant sienų, baldų, duonos, vaisių, riešutų, sūrių... Vieni iš jų sukelia alergiją, kiti, teigiama, – net vėžį, o štai dar kiti yra valgomi ir laikomi delikatesu. Pelėsiai – tai labai maži siūliniai grybeliai, besidauginantys ant įvairių paviršių: ne tik ant maisto produktų,...
Rūgščių perteklius organizme gali prišaukti ligų
Sutrikus rūgščių ir šarmų pusiausvyrai, žmogaus organizmas rūgštėja, todėl galime susirgti įvairiomis ligomis. Kaip šį procesą suvaldyti kasdieniu maistu ir gyvenimo būdu? Gimusio kūdikio organizmas būna šarminis. Tačiau žmogui augant ir vystantis, vykstant medžiagų apykaitai, organizmas natūraliai...
Perkate ryžius? Įsitikinkite, ar jie nėra užteršti
JAV vartotojų teisių gynimo organizacija „Consumer Reports“ paskelbė daugelį nustebinusius tyrimo rezultatus: nenorint pakenkti sveikatai, ryžius reikėtų vartoti ne dažniau kaip kartą per savaitę. Tiesa, kalti dėl to ne ryžiai, o tarša....
Mažakraujystė: liga – viena, priežasčių – daug
Anemija, arba mažakraujystė, – tai liga, kuria sergant sumažėja raudonųjų kraujo kūnelių – eritrocitų – ir jų pigmento hemoglobino kiekis. Hemoglobinas žmogui – būtinas, nes jis neša deguonį į audinius. Tam tikras kiekis hemoglobino yra labai svarbus, kad organizmas galėtų normaliai funkcionuoti ir...
Tai reikia žinoti: ką slepia plastikiniai indai?
Plastikinių indų turbūt rastume kiekvienuose namuose. Parduotuvėje perkame prekių, supakuotų į plastikinę tarą, namie tokioje saugome maisto likučius. Ar tai visada saugu ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis plastikinę pakuotę?...
Podagra – mokestis už gyvenimo malonumus
Jeigu naktį pabudote nuo kojos didžiojo piršto sąnario skausmo, vadinasi, jus aplankė vadinamoji karalių liga – podagra, galbūt viena seniausių medikams žinomų ligų....