V. Čmilytė-Nielsen: sankcijos Rusijai turėtų būti dar labiau griežtinamos, tai gali privesti prie režimo kritimo

V. Čmilytė-Nielsen: sankcijos Rusijai turėtų būti dar labiau griežtinamos, tai gali privesti prie režimo kritimo


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen akcentuoja, kad NATO įsitraukimas į karą Ukrainoje potencialiai reikštų pasaulinį karą. Todėl, politikės teigimu, su Rusijos režimu reikia kovoti dar labiau griežtinant sankcijas.


„Aš manau, kad sankcijos gali privesti prie situacijos, kai režimas kris. Tai štai į tai jos ir yra nukreiptos. Jos yra skausmingos ir jos turi būti skausmingos, nes turi supurtyti  Rusiją ir priversti imtis pokyčių dabar. Toks ir yra vienas iš šių pagrindinių tikslų. NATO karinis įsitraukimas potencialiai reiškia trečią pasaulinį karą ir mes visi puikiai tai suprantame“, – LRT radijui trečiadienį teigė V. Čmilytė-Nielsen.


Politikė pažymėjo, kad nors dabartinės sankcijos Rusijai yra beprecedentės, tačiau, pasak jos, jos turėtų būti dar labiau griežtinamos.


V. Čmilytė-Nielsen teigia, kad nuo SWIFT galėtų būti atjungti visi Rusijos bankai, iš Rusijos taip pat galėtų būti apsispręsta nebepirkti dujų ir naftos.


„Manau, kad šiandieną yra daroma daug. Ar reikia daryti daugiau? Neabejotinai taip. Ir lygiai taip pat, kaip sankcijos yra didinamos, taikomos prieš Rusiją, lygiai taip pat turi būti taikomos ir prieš Baltarusiją, nes Baltarusija šiandieną jau yra satelitinė valstybė, kuri dalyvauja agresijoje – kare prieš Ukrainą“, – pabrėžė parlamento vadovė.

REKLAMA


Pirmadienį įsigaliojo Europos Sąjungos sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai.


Pasak Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen, bankų veiklos apribojimai apima draudimą vykdyti sandorius su šia Rusijos finansų institucija.


Siekiant blokuoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat bus įšaldytas visas banko turtas ES.


Vos prasidėjus valiutų prekybai pirmadienį, Rusijos valiutos vertė nukrito iki istorinių žemumų – 100,96 rublio už JAV dolerį, lyginant su 83,5 rublio trečiadienį – dieną prieš Maskvos sprendimą pradėti karinę agresiją Ukrainoje. Rublio kaina euro atžvilgiu nukrito iki 113,52, lyginant su 93,5 iki karinės invazijos.


Reaguojant į staigų valiutos vertės kritimą, Rusijos centrinis bankas pirmadienį paskelbė didinąs bazinę palūkanų normą nuo 9,5 iki 20 proc.


Centrinis bankas pirmadienio rytą taip pat paskelbė apie privalomą priemonę Rusijoje įsikūrusioms įmonėms, iš eksporto uždirbančioms užsienio valiutą, parduoti 80 proc. valiutos iš savo pajamų.

REKLAMA


V. Čmilytė-Nielsen: užkirsti kelią replikoms tautybės pagrindu yra kiekvieno žmogaus moralinė atsakomybė


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pabrėžia, kad Lietuvos piliečiai neturėtų būti skirstomi pagal savo kilmę ar tautybę, todėl, jos nuomone, kiekvieno šalies gyventojo pareiga yra užtikrinti, kad replikos ar kaltinimai kilmės pagrindu būtų sustabdyti.


„Jeigu yra kažkokių požymių ar konkrečių atvejų, kad Lietuvos rusai, baltarusiai patiria išpuolius ar kažkokias replikas, manau, kad kiekvieno žmogaus moralinė atsakomybė yra tiesiog užkirsti kelią tokiems dalykams, sudrausminti, kalbėtis su vaikais mokyklose, darželiuose“, – trečiadienį LRT radijui sakė V. Čmilytė-Nielsen.


Pasak Seimo pirmininkės, Rusijos ir Baltarusijos kariniai veiksmai Ukrainoje neturi tapti pagrindu trintims tarp pačių Lietuvos gyventojų.


„Manau, turime dėti visas pastangas, kad mūsų vienybė, visų lietuvių vienybė, nepriklausomai nuo to, kokios tautybės jie yra, nedraskytų nei Putino, nei Lukašenkos režimo nusikaltimai“, – tikino V. Čmilytė-Nielsen.


Antradienį apie tai, kad Lietuvos gyventojų tautybė neturėtų tapti pagrindu kaltinant dėl Kremliaus režimo agresijos Ukrainoje, akcentavo ir premjerė Ingrida Šimonytė.


Premjerė paprašė pasistengti, kad tautybės tema netaptų papildoma medžiaga Rusijos ir Baltarusijos propagandai. Ji pažymėjo, kad iniciatyvose, remiančiose Ukrainą, dalyvauja daugybė žmonių, nepriklausomai nuo jų kilmės.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>