Patarimas: kaip pasigaminti vasarišką stiklainėlį (FOTO)

Patarimas: kaip pasigaminti vasarišką stiklainėlį (FOTO)

Kai už lango pilna žiedų, žolynų, uogų ir kitų sodo gėrybių, smagu paganyti akis po visą tą grožį. Kaip būtų puiku bent dalelę to grožio atsivilioti į žiemą! Tad šiandien puošime stiklainėlį sunokusiomis uogomis. Žiemą toks vaizdas lentynoje džiugins akį ir primins vasaros malonumus....
Moliūgai sparčiai populiarėja: jų nauda ir auginimo ypatumai

Moliūgai sparčiai populiarėja: jų nauda ir auginimo ypatumai

Kad ir koks būtų vasarą oras, moliūgų derlius dažniausiai nenuvilia. Tad šios nereikliosios daržovės auginamos kone kiekviename darže, o jų formų ir spalvų galima pamatyti itin įmantrių. Kaip susigaudyti, kokiai rūšiai priklauso jūsų darže pūpsantis pilvotas moliūgas?...
Mažoje sodyboje - daug vietos grožiui (FOTO)

Mažoje sodyboje - daug vietos grožiui (FOTO)

Svajodami apie rojaus kampelį namuose, dažniausiai įsivaizduojame erdvias, saulės nušviestas, vaismedžiais iš visų pusių apsuptas, rožėmis kvepiančias ir ramybe alsuojančias kaimo sodybas. Tačiau ir pačiame miesto centre, mažame žemės lopinėlyje galima sukurti įspūdingus gėlynus ir rasti vietos...
Kai nesinori konservuoti: kaip išlaikyti cukinijas iki žiemos?

Kai nesinori konservuoti: kaip išlaikyti cukinijas iki žiemos?

Cukinijos – viena iš tų neįnoringų kultūrų, puikiai derančių net pradedančių daržininkų lysvėse. Tačiau kaip išlaikyti cukinijas iki žiemos, kai konservuoti jau nėra nei noro, nei laiko, o derlius vis dar nesibaigia? Norint džiuginti namiškius kulinariniais šedevrais iš šių skanių ir naudingų...
Markizės ir markizetės – paunksnei sukurti

Markizės ir markizetės – paunksnei sukurti

Karštomis vasaromis dengtos terasos ir sodo pavėsinės tampa savotiška užmiesčio valdų oaze, suteikiančia gaivinantį pavėsį. Deja, atėjus rudeniui, stacionarūs stogeliai blogina natūralų namo apšvietimą, dėl to tenka net dieną įjungti šviestuvus. Laimė, šią problemą galima išspręsti paprastai ir...
Senieji paveldo sodai: praeities atgarsiai ir egzotika

Senieji paveldo sodai: praeities atgarsiai ir egzotika

Ne vienas su ilgesiu prisimena vaikystėje ragautų obuolių skonį ir kvapą, medumi kvepiančias slyvas. Kokių veislių vaismedžius augino mūsų protėviai? Ar galima jas atkurti?...
Alytiškės kolekcijoje – 147 skirtingos pomidorų veislės

Alytiškės kolekcijoje – 147 skirtingos pomidorų veislės

Tarp daržininkų įnoringieji pomidorai užsitarnavo ypatingą vietą ir galima drąsiai teigti, kad tapo viena populiariausių lietuvių auginamų daržovių. Nors pomidorams auginti reikia kantrybės, laiko ir daug rankų darbo, jie ne tik neatbaido augintojų, bet dar labiau juos įtraukia į sūkurį, iš kurio...
Voratinklinės erkės atakuoja šiltnamius

Voratinklinės erkės atakuoja šiltnamius

Vis daugiau daržininkų įsitikina, kad mūsų klimato sąlygomis kai kurias daržoves tiesiog būtina auginti šiltnamiuose, kur jos apsaugotos nuo vėjo, lietaus ir kitų nepalankių meteorologinių veiksnių. Tačiau šiltnamių sąlygos turi savą specifiką ir savų minusų. Aukšta temperatūra ir nedidelė drėgmė...
13 būdų, kaip lengvai išspręsti kasdienes problemas (I dalis)

13 būdų, kaip lengvai išspręsti kasdienes problemas (I dalis)

Buityje dažnai nutinka tokių dalykų, kuomet sprendimo ieškome klaidžiodami parduotuvėse ar kitur. Čia pateikiame 13 situacijų, kuomet kasdienes problemas galima išspręsti pasitelkiant dalykus, kurių dažnai rasite tiesiog namuose....
Kodėl dabar - pats metas apsirūpinti medetkomis?

Kodėl dabar - pats metas apsirūpinti medetkomis?

Nuo birželio iki pirmųjų šalnų mus džiugina ryškiai geltoni medetkų žiedai. Tai itin vertingos vaistažolės, kurių atsargomis turėtume pasirūpinti kiekvienas. Apie medetkų gydomąsias savybes žmonės žinojo jau XII amžiuje, o šie saulę primenantys žiedai iki šių dienų neprarado savo vertės. Medetkos...
Šešios mėsainių tendencijos: ką mėgsta lietuviai?

Šešios mėsainių tendencijos: ką mėgsta lietuviai?

Praėjusią savaitę Vilniuje praūžęs burgerių festivalis tik dar kartą įrodė, jog lietuviai nebijo išbandyti naujovių ir vis labiau vertina gurmaniškus mėsainius. Tačiau šefai pastebi – populiariausių sąrašo viršuje vis dar puikuojasi klasikinis mėsainis su jautiena. Lietuviai renkasi nuo...
Kopūstus atakuoja kenkėjai: kokių priemonių griebtis

Kopūstus atakuoja kenkėjai: kokių priemonių griebtis

Šiemet orai daugintis ir plisti daržo kenkėjams – itin palankūs. Kaip niekada, daug pastangų kovai su žaladariais turi skirti ir kopūstų augintojai – kitaip vienų mėgstamiausių daržovių derlius gali sunykti tiesiog akyse. Kokie kenkėjai kopūstams kelia didžiausią grėsmę ir kokių prevencinių bei...
Cukinijų derlius: pavojai, ligos ir naudingi patarimai

Cukinijų derlius: pavojai, ligos ir naudingi patarimai

Nors cukinijos yra neįnoringi augalai, nepalankiomis orų sąlygomis ir jų derliui gali iškilti pavojų. Į ką derėtų atkreipti dėmesį norint išauginti gausų ir sveiką derlių?...
Lietuvoje sparčiai populiarėja sodininkystė: kas ketvirto gyventojo laisvalaikis - lysvėse

Lietuvoje sparčiai populiarėja sodininkystė: kas ketvirto gyventojo laisvalaikis - lysvėse

Daugiau nei ketvirtadalis šalies gyventojų (27,7 proc. arba beveik 600 tūkst.) pailsi darže ir sode – tokius duomenis atskleidė šviežias rinkos tyrimų bendrovės „Kantar TNS Atlas“ tyrimas, be kitų aspektų tiriantis gyventojų hobius....
Priimamos paraiškos individualių namų modernizavimui

Priimamos paraiškos individualių namų modernizavimui

Nuo šiandien, liepos 26 d., priimamos paraiškos pagal Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) kvietimą paramai, kuri skirta energiškai netaupiems individualiems gyvenamiesiems namams modernizuoti....
Geriausias metas akiuoti vaismedžius

Geriausias metas akiuoti vaismedžius

Sode sirpsta vėlyvųjų veislių braškės, noksta alyviniai ir kiti vasariniai obuoliai, veislių įvairove džiugina ankstyvosios slyvos, kvepia aromatingosios avietės... Tačiau sodininkų, be gausaus vaisių derliaus nuėmimo, laukia pagrindinis ir svarbiausias darbas medelyne – vaismedžių akiavimas....
Saulėtiems pusryčiams – omletas

Saulėtiems pusryčiams – omletas

Jeigu vasarą dangus prakiuro, oras pravėso, rytais tampa vėl sunku keltis ir suaugusiesiems, ir vaikams, nuspalvinkite rytą saulėtais pusryčiais – omletu. Idealus omletas – purus, švelnus, skanus ir tirpstantis burnoje. Ar visuomet jums pavyksta tokį iškepti?...
Kokiomis liaudiškomis priemonėmis tręšti morkas

Kokiomis liaudiškomis priemonėmis tręšti morkas

Tie, kurie turi daržą ir rūpinasi savo sveikata, dažnai atsisako cheminių trąšų ir naudoja natūralias priemones. Sodininkai ir daržininkai remiasi protėvių patirtimi, nes jie žinojo, kokiomis priemonėmis patręšti sudygusias morkas, kad užaugtų iš tiesų sveikas derlius....
Ant vieno medžio – vasariniai ir žieminiai vaisiai

Ant vieno medžio – vasariniai ir žieminiai vaisiai

Kai prieš 10 metų Pilypiškėse (Elektrėnų sav., Vievio sen.) Mindaugas Stoškus pasistatė namą ir pasisodino sodą, jam atsivėrė didelės erdvės įgyvendinti pomėgį skiepyti vaismedžius. Tačiau eksperimentų baze virtusiame sode greitai pritrūko veiklos, todėl nuspręsta ją plėsti netoliese išsinuomojus...
Valgomųjų sausmedžių uogos – skanios ir vertingos

Valgomųjų sausmedžių uogos – skanios ir vertingos

Vasaros pradžioje vienos pirmųjų sunoksta valgomųjų sausmedžių uogos, kartais net aplenkdamos ir braškes. Jų pailgų, mėlynų uogų maloni rūgštelė puikiai atgaivina karštą dieną, tinka maistingiesiems kokteiliams, uogienėms virti, šaldyti ar net džiovinti. Jų krūmai gerai dera iki 20–25 metų....