Pensijų kaupimas 2019 metais. Ką verta žinoti?

Pensijų kaupimas 2019 metais. Ką verta žinoti?


Kaupti papildomai senatvės pensijai II pakopos pensijų fonduose kitąmet bus paprasčiau, nes nieko nereikės daryti, tačiau sprendimą vis tiek teks priimti patiems. Ši žinia itin aktuali gyventojams, kurie yra jaunesni nei 40 metų ir iki šiol kaupimo sistemoje išvis nedalyvavo.

Saulius JARMALIS


Kaupia daugiau nei milijonas


1,2 milijono Lietuvos gyventojų jau yra pasirašę pensijų kaupimo sutartis ir dalyvauja II pakopos pensijų kaupimo sistemoje. Nors pusė iš jų į pensijų fondus perveda tik dalį „Sodros“ įmokų (2 + 0 + 0), kita pusė prie pensijų kaupimo nuolat prisideda ir savo indėliu nuo darbo užmokesčio ir gauna paskatą iš valstybės. Tai reiškia, kad jie sprendimą kaupti jau priėmė ir nuo kitų metų sausio tiesiog toliau dalyvaus kaupimo sistemoje, tad jiems nieko daryti nereikia.


Vis dėlto pokyčių pajus ir jie. Mat nuo šiol „Sodros“ įmokos į pensijų fondus nebus pervedamos ir dėl to kaupiant nebebus mažinama senatvės pensija, kaip iki šiol. Tačiau kartu tai reiškia, kad jie turės prisidėti prie kaupimo savo darbo užmokesčio dalimi.

REKLAMA


Jeigu gyventojas į fondą iki šiol pervesdavo 2 proc. savo darbo užmokesčio, nuo sausio ši įmoka padidės iki 3 proc., o valstybė pridės 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio. Jeigu gyventojas į fondą iki šiol mokėjo tik dalį „Sodros“ įmokų, šios įmokos nebebus pervedamos, bet į fondą keliaus 1,8 proc. darbo užmokesčio ir valstybė pridės 0,3 proc. Kasmet šios įmokos bus didinamos, kol palaipsniui pasieks atitinkamai 3 ir 1,5 proc.


Svarbu žinoti, kad nuo kitų metų mažėja mokesčiai, todėl net ir dalyvaujant pensijų kaupimo sistemoje gaunamas atlyginimas į rankas nebus mažesnis nei šiemet. Vis dėlto, jeigu naujos sąlygos – nepriimtinos, galima stabdyti kaupimą. Tokiu atveju reikia kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę.


Pradėk kaupti, kol jaunas


Tačiau svarbiausia žinia siunčiama tiems gyventojams, kurie iki šiol nekaupė, yra jaunesni nei 40 metų ir dar nepriėmė sprendimo kaupti.


Jeigu tokie gyventojai sausio 2 d. gyvens Lietuvoje, turės čia darbą ar vykdys savarankišką veiklą su verslo liudijimu ar individualiosios veiklos pažyma, turės veikiančią individualiąją įmonę ar mažąją bendriją, jie bus įtraukiami į kaupimo sistemą. Įtraukiami bus ir tie gyventojai, kurie buvo pradėję kaupti, tačiau kaupimą sustabdė 2013 m. (nepriklausomai nuo amžiaus). Šie gyventojai taip pat turės pusę metų – iki birželio 30 d. – atsisakyti dalyvauti kaupimo sistemoje. Tokiu atveju jie turėtų internetu prisijungti prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui – puslapyje www.sodra.lt paspaudę mygtuką „Prisijungti“ – ir ten pateikti prašymą nekaupti. Tai padaryti bus paprasta, tačiau galima tik nuo sausio mėnesio. Jei nepavyktų, prašymai bus priimami ir „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriuose.

REKLAMA


Šių gyventojų sprendimo bus laukiama iki birželio 30 d. Jeigu jie kaupti neatsisakys, nuo liepos 1,8 proc. jų darbo užmokesčio bus pervedama į pensijų kaupimo bendrovę ir valstybė pridės 0,3 proc. Kasmet šios įmokos bus didinamos, kol palaipsniui pasieks atitinkamai 3 ir 1,5 proc. Šiems gyventojams vieną iš penkių kaupimo bendrovių „Sodra“ parinks atsitiktine tvarka. Tokiu atveju gyventojams jokių sutarčių pasirašyti nereikės, jiems bus taikomos standartinės sutarties sąlygos. Jeigu parinkta bendrovė gyventojui pasirodys netinkama, jis galės bet kada pasirinkti kitą pensijų kaupimo bendrovę.


Beje, jeigu vyresnis nei 40 metų gyventojas iki šiol nekaupė, jis niekur nebus įtraukiamas, tačiau galės bet kada kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę ir sudaryti sutartį.


Ką daryti ir ko nedaryti?


Taigi, jeigu gyventojas nori dalyvauti kaupimo sistemoje ir iš tiesų gauti didesnę senatvės pensiją, jam nieko daryti nereikia. Tačiau, jeigu nori, gali bet kada pasirinkti kitą pensijų kaupimo bendrovę ar padidinti įmoką iki 3 proc., jeigu ji sieks 1,8 proc. Taip pat galima bet kada, kad ir šiandien, kreiptis į pasirinktą pensijų kaupimo bendrovę ir pradėti kaupti.


Jei žmogus kaupė iki šiol, bet nuo Naujųjų kaupti nenori, jis iki birželio turi kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę. Tokiu atveju fonde pinigų sukaupęs gyventojas galės pasirinkti – palikti visą sumą fonde iki senatvės pensijos amžiaus arba visą sumą pervesti į „Sodrą“ ir gauti didesnę „Sodros“ senatvės pensiją. Lygiai taip pat sugrįžti į „Sodrą“ galės tie gyventojai, kurie kaupimą sustabdė 2013 m. Šį sprendimą bus galima priimti tik iki birželio 30 d.



Bet kuriuo atveju pasiimti pinigų iš pensijų kaupimo bendrovės, iki sukaks senatvės pensijos amžius, nebus galima.


Kur viską sužinoti?


„Sodra“ visiems gyventojams, kurie kaupė iki šiol, ir tiems, kurie nuo kitų metų pradžios bus įtraukti į pensijų kaupimo sistemą, internetu asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui pateiks pranešimus apie jų dalyvavimą kaupimo sistemoje, pensijų kaupimo bendrovę ir fondą bei kitą svarbią informaciją. Pranešimai bus atsiųsti ir elektroniniu paštu, jeigu gyventojas, prisijungęs prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui, yra ar bus pateikęs savo elektroninio pašto adresą. Tad verta tai padaryti.


Be to, nuo kitų metų sausio pradės veikti pensijų skaičiuoklė. Ja kiekvienas galės apskaičiuoti, kokią senatvės ir sukauptą pensiją gautų, jeigu kaupimo sistemoje dalyvautų ir nedalyvautų. Šią skaičiuoklę bus galima rasti asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui ir informacinėje svetainėje KIEK.lt, kur taip pat pateikiama daugybė atsakymų į gyventojų dažniausiai užduodamus klausimus.


Pensijų kaupimas 2019 metais. Ką verta žinoti?


Daugiau aktualių straipsnių rasite naujame žurnalo „Savaitė“ numeryje.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)