Ar Lietuvoje kyla grėsmė dėl geriamo vandens kokybės?

Ar Lietuvoje kyla grėsmė dėl geriamo vandens kokybės?


Daugėjant pranešimų apie padidėjusį arseno kiekį vandenyje įvairiuose Lietuvos regionuose, Aplinkos ministerija atliks išsamius tyrimus, ar geriamame vandenyje randamo didesnio kiekio arseno kilmė yra geologinė. Jeigu tokios prielaidos pasitvirtins, ši problema gali ir toliau plisti.


Seimo narys Gintaras Vaičekauskas per Vyriausybės valandą Seimo posėdyje ministro klausė, iš kur arsenas atsirado Lietuvos vandenvietėse - galbūt tai nekokybiškų trąšų pėdsakas?


„Tai skaudus klausimas. Pirmasis atvejis, kuris nuskambėjo, buvo Raseinių rajone, ten buvo išsamus tyrimas ir istorinio trąšų sandėlio, ieškant antropogeninės kilmės taršos.


Tačiau tas tyrimas nepatvirtino arseno kilmės. Lieka prielaida, kad galėtų būti geologinės kilmės, bet tada jau labai rimtas klausimas, nes, kas man labiausiai kelia nerimą, - geografija plečiasi. Yra ir Marijampolės apskrityje, ir Jurbarke paskutiniai atvejai“, - kalbėjo K.Navickas.


Ministro teigimu, Aplinkos ministerija atliks išsamią geologinę studiją, ieškant gamtinės kilmės arseno.

REKLAMA


„Tai rimtas signalas. Jeigu arsenas yra geologinės kilmės, tada gali ribos plėstis, ir mes turėsime labai rimtą problemą su geriamu vandeniu“, - sakė K.Navickas.


Rugpjūtį pranešta, jog, lyginant su praėjusiais metais, Raseiniuose arseno koncentracija yra ženkliai padidėjusi. Spalio viduryje tokia pati žinia atėjo iš Marijampolės, spalio pabaigoje - iš Jurbarko.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)